Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba.
Data corrente:  19/08/1996
Data da última atualização:  19/08/1996
Autoria:  RIBEIRO-DASILVA, C.R.; CARLINI, C. R.; PIRES-BARBOSA, R.; GUIMARAES, J. A.
Título:  Blood glucose alterations induced in rats by canatoxin, a protein isolated from jack bean (Canavalia ensiformis) seeds.
Ano de publicação:  1986
Fonte/Imprenta:  Toxicon, v.24, n.8, p.775-782, 1986.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Canatoxin, a lethal convulsant protein isolated from the seeds of Canatoxin ensiformis (Jack bean), induced a biphasis alterations in blood glucose levels when injected j.v. into rats and mice. After administration of subconvulsant doses of canatoxin the rats showed initially hyperglycemia during the first 30 min. Followed by a long-lasting hypoglycemia. Return to basal glucose levels was not seen up to 15 days. The hyperglycemic effect was dose-dependent and occurred in starved and well-fed animals. A parallelism between convulsant and hyperglycemic was observed throughout all canatoxin purification steps. Mice were about 20-fold less sensitive (on a weight basis) than rats to canatoxin-induced hyperglycemia. The hyperglycemia phase was not as affected by pretreatment on the rats with alpha or beta-adrenergic blockers or chlorpromazine, but was potentially by reserpine and haloperidol. Diazepan and hexamethonium were able to block the hyperglymic phase of canatoxin's effect. The results suggest that the hyperglycemic alterations induced by canatoxin in rats and mice are probably mediated via the central nervous system.
Palavras-Chave:  Bean; Isolated protein; Proteina isolada.
Thesagro:  Canavalia Ensiformis; Feijão; Phaseolus Vulgaris.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba (CPAMN-UEPP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN-UEPP6983 - 1ADCSP - --1996.00198
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  04/11/1994
Data da última atualização:  04/11/1994
Autoria:  KLUTHCOUSKI, J.; BOUZINAC, S.; SEGUY, L.
Título:  Preparo do solo.
Ano de publicação:  1988
Fonte/Imprenta:  In: ZIMMERMANN, M. J. de O.; ROCHA, M.; YAMADA, Y. (Ed.). Cultura do feijoeiro: fatores que afetam a produtividade. Piracicaba: Associacao Brasileira para Pesquisa da Potassa e do Fosfato, 1988.
Páginas:  p. 249-259.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Preparo; Solos.
Thesagro:  Feijão; Phaseolus Vulgaris.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF7040 - 1UPCPL - --635.652Z75c1994.C0674
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional