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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
29/09/2022 |
Data da última atualização: |
22/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. R. de; GONÇALVES, D. S.; CAROLINO, A. S.; FACCHINATTO, W. M.; MENEZES, D. C.; DIAS, C. O.; COLNAGO, L. A.; RUIZ, Y. L.; IU, S. T.; FONSECA FILHO, H. D. da; CHAUDHURI, P.; CAMPELO, P. H.; MASCARENHAS, Y. P.; SANCHES, E. A. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Effects of Citrus Sudden Death Disease on Fatty Acid Profile of Orange Tree Bark |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal ohfthe Brazilian Chemical Society, v. 33, n. 6, 2022. |
Páginas: |
582 - 588 |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20220012 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Citrus sudden death (CSD) is a disease that has affected millions of orange trees in Brazil, leading to economic losses in the order of billions of US dollars. This article examines the effects of CSD on the fatty acid composition of triacylglycerides (TAG) extracted from rootstock and scion bark. The fatty acid profile determined by gas chromatography showed a reduction in oleic and linolenic acids, and an increase in the saturated fatty acids and linoleic acid content, which was in line with the severity of CSD. The reduction in linolenic acid content was related to its role in the biosynthesis of jasmonic acid, which is involved in responses to abiotic and biotic stresses, as well as senescence. These alterations in the fatty acid profile were also used to classify plants both with and without CSD symptoms by using chemometric means. This method represents an alternative to support the diagnosis of CSD disease |
Palavras-Chave: |
Plant disease; Triacylglycerides. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146972/1/P-Effects-of-Citrus-Sudden-Death-Disease-on-Fatty-Acid-Profile-of-Orange-Tree-Bark.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
30/01/2013 |
Data da última atualização: |
30/01/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COSTA, R. F. da; TEIXEIRA, B. B. M.; REIS, A. P.; NUNES, M. N. G.; DIONELLO, N. J. L.; CARDOSO, F. F. |
Afiliação: |
Rodrigo Fagundes da Costa, MESTRANDO UFPEL; Bruno Borges Machado Teixeira, MESTRANDO UFPEL; Ândrea Plotzki Reis, GRADUANDA UNIPAMPA; Marcelo Henrique Giordano Nunes; Nelson José Laurino Dionello, UFPEL; FERNANDO FLORES CARDOSO, CPPSUL. |
Título: |
Influência da composição genética no consumo alimentar residual de novilhos terminados em confinamento no sul do Brasil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 9., 2012, João Pessoa. Anais... João Pessoa: SBMA, 2012. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Bovino. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75626/1/Cardoso-costa-sbma.pdf
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Marc: |
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Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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