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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  24/05/2004
Data da última atualização:  24/05/2004
Autoria:  CANELLAS, L. P.; ESPINDOLA, J. A. A.; REZENDE, C. E.; CAMARGO, P. B. de; ZANDONADI, D. B.; RUMJANEK, V. M.; GUERRA, J. G. M.; TEIXEIRA, M. G.; BRAZ-FILHO, R.
Título:  Organic matter quality in a soil cultivated with perennial herbaceous legumes.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, Piracicaba, v. 61, n. 1, p. 53-61, jan./fev. 2004.
Idioma:  Inglês
Notas:  Qualidade da matéria orgânica de um solo cultivado com leguminosas herbáceas perenes.
Conteúdo:  Using herbaceous legumes in agricultural systems yields great quantities of plant residues, allowing changes in soil organic matter quality and content over the years. This study was conducted on an Ultisol, at Seropédica, RJ, Brazil, to evaluate the effects of different perennial herbaceous legumes on soil organic matter quality. A factorial scheme with three replications was used to evaluate the species: forage groundnut cv. BR-14951 (Arachis pintoi), tropical kudzu (Pueraria phaseoloides), and siratro (Macroptillum atropurpureum). After the first cut, each plot was divided into two subplots; plants were cut and left on the soil surface or cut and removed. Soil samples of a closed area covered by spontaneous vegetation (mainly C3 plants) or by Panicum maximum were also analyzed. Samples were collected from two layers (0-5 and 5-10 cm.), processed for the fractionation of organic matter and the evaluation of structural characteristics of humic acids (HA). Evaluated legumes did not change total organic carbon content, but promoted HA accumulation in the superficial soil layer. Humic acids may be used as indicators of the management effects on soil organic fractions, because there was significant incorporation of carbon and nitrogen derived from the legume residues, even for the short experimentation time (28 months). Residue management did not modify quantitative aspects of the distribution of the humified organic matter, but promoted, however, a higher condesation degree of... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Forage groundnut; Quality; Tropical kudzu.
Thesagro:  Amendoim; Capim Colonião; Gramínea Forrageira; Kudzu; Leguminosa; Macroptilium Atropurpureum; Matéria Orgânica; Panicum Maximum; Pueraria Phaseoloides; Qualidade; Siratro; Solo.
Thesaurus Nal:  Arachis pintoi; forage grasses; legumes; organic matter; soil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB29947 - 1UMTSP - --22718
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Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  11/02/2011
Data da última atualização:  11/02/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  VILENA, J. de O.; CHAGAS, E. A.; MORAIS, B. S.; PIO, R.; MATTOS, P. S. R. de; SCHWENGBER, J. A. M.; ARAÚJO, M. da C. da R.; NEVES, L. C.
Afiliação:  UFRR; EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR; UFRR; UFLA; PAULO SERGIO RIBEIRO DE MATTOS, CPAF-RR; UFRR; UFRR; UFRR.
Título:  Análise biométrica de acessos de camu-camu oriundos de população nativa do Rio Branco, RR, ricos em vitamina C.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Caçari.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/27102/1/camu-camu-analise-biometrica.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RR12859 - 1UPCAA - PPS2010.076S2010.076
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