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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal; Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
01/03/1999 |
Data da última atualização: |
30/08/2007 |
Autoria: |
CALDAS, E. M. |
Título: |
Propedêutica clínica. |
Edição: |
2.ed. |
Ano de publicação: |
1978 |
Fonte/Imprenta: |
Salvador: Universidade Federal da Bahia, 1978. |
Páginas: |
213 p. |
Série: |
(Textos Didáticos, 66) |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Semiologia; Metodos de exploracao clinica; Marcha de um exame clinico: identificacao do doente; Anamnese; Estado atual do doente; Exploracao dos diversos orgaos e aparelhos; Plano geral de exploracao; Historia clinica; Regioes de topografia clinica; Contencao de animais para o exame clinico; Semiologia da dor; Vida, saude, enfermidade; Pele e anexos; Mucosas aparentes; Sistema linfatico; Termometria clinica; Exploracao da cabeca; Exploracao do pescoco; paradigma e exploracao do torax; Paradigma e exploracao externa do abdomen; Exploracao das extremidades; Aparelho digestivo; Aparelho respiratorio; Aparelho circulatorio; Aparelho urinario; Aparelho genital; Aparelho locomotor; Sistema nervoso; Sistema vegetativo. |
Palavras-Chave: |
Medicina veterinaria; Pathology; Patologia; Patologia clinica; Propedeutica. |
Thesaurus Nal: |
veterinary medicine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01265nam a2200217 a 4500 001 1441242 005 2007-08-30 008 1978 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aCALDAS, E. M. 245 $aPropedêutica clínica. 250 $a2.ed. 260 $aSalvador: Universidade Federal da Bahia$c1978 300 $a213 p. 490 $a(Textos Didáticos, 66) 520 $aSemiologia; Metodos de exploracao clinica; Marcha de um exame clinico: identificacao do doente; Anamnese; Estado atual do doente; Exploracao dos diversos orgaos e aparelhos; Plano geral de exploracao; Historia clinica; Regioes de topografia clinica; Contencao de animais para o exame clinico; Semiologia da dor; Vida, saude, enfermidade; Pele e anexos; Mucosas aparentes; Sistema linfatico; Termometria clinica; Exploracao da cabeca; Exploracao do pescoco; paradigma e exploracao do torax; Paradigma e exploracao externa do abdomen; Exploracao das extremidades; Aparelho digestivo; Aparelho respiratorio; Aparelho circulatorio; Aparelho urinario; Aparelho genital; Aparelho locomotor; Sistema nervoso; Sistema vegetativo. 650 $aveterinary medicine 653 $aMedicina veterinaria 653 $aPathology 653 $aPatologia 653 $aPatologia clinica 653 $aPropedeutica
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
03/02/2017 |
Data da última atualização: |
06/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
BEZERRA, V. S.; WALTER, E. H. M.; FREITAS-SILVA, O.; GOMES, I. A.; DAMASCENO, L. F.; ALCANTARA, I.; CABRAL, L. M. C. |
Afiliação: |
VALERIA SALDANHA BEZERRA, CPAF-AP; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; Izabela Alves Gomes, UNIRIO; LEANDRO FERNANDES DAMASCENO, CPAF-AP; IVAN ALCANTARA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA. |
Título: |
The effect of thermal, chlorine and ozone treatments on survival of Escherichia coli and Salmonella spp. in açai berries. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
IOSR Journal Of Pharmacy, v. 7, n. 1, p. 4-11, Jan. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Açai berries (Euterpe oleracea Mart.) have a high natural microbial load that can compromise the quality of their products. In this study, test microorganisms were inoculated on raw açai berries in drip trials, with five strains of Salmonella spp. and E. coli, separately. Açai berries sanitizing processes were: i) chlorination with 200 mg.L-1 for a period of 15 min; ii) blanching at 80 °C for 10 s (regional legislation); iii) blanching at 90 °C for 10 s; iv) aqueous ozonation at 4 mg.L-1 for 5 min; and v) washing with distilled water for 15 min as control treatment. Thermal treatment at 90 °C 10 s achieved the highest efficiency in reducing counts of E.coli (3.0 ± 0.8 log CFU.mL-1). In Salmonella spp., all sanitizing treatments were similar and better than simple washing with water. Thus, blanching of açai berries at 90 °C 10 s, with immediate cooling with chlorinated water (50 mg.L-1), is an alternative process for sanitization for açai berries, considering the application of good manufacturing practices. |
Palavras-Chave: |
Contamination; Thermal processing. |
Thesagro: |
Euterpe Oleracea. |
Thesaurus NAL: |
blanching; ozonation. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1066557/1/The-effect-of-thermal.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154661/1/The-effect-of-thermal.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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