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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
01/06/2020 |
Data da última atualização: |
05/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H.; CALADO, V. M. A.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
Pamela F. M. Pereira, UFRJ; Paulo H. S. Picciani, UFRJ; Veronica M. A. Calado, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Gelatin-Based Nanobiocomposite Films as Sensitive Layers for Monitoring Relative Humidity in Food Packaging. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food and Bioprocess Technology, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11947-020-02462-5 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Published online. Early Access. |
Palavras-Chave: |
ANTIBACTERIAL; BIO-POLYMER; BIONANOCOMPOSITE FILMS; Electrical sensor; ESSENTIAL OIL; Hybrid material; Intelligent system; PHYSICAL-PROPERTIES; PLASTICIZER; SENSING PERFORMANCE; ZINC-OXIDE; ZNO. |
Thesagro: |
Gelatina. |
Thesaurus Nal: |
Gelatin; Impedance; Wheat gluten. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01064naa a2200361 a 4500 001 2122821 005 2020-06-05 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11947-020-02462-5$2DOI 100 1 $aPEREIRA, P. F. M. 245 $aGelatin-Based Nanobiocomposite Films as Sensitive Layers for Monitoring Relative Humidity in Food Packaging.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aPublished online. Early Access. 650 $aGelatin 650 $aImpedance 650 $aWheat gluten 650 $aGelatina 653 $aANTIBACTERIAL 653 $aBIO-POLYMER 653 $aBIONANOCOMPOSITE FILMS 653 $aElectrical sensor 653 $aESSENTIAL OIL 653 $aHybrid material 653 $aIntelligent system 653 $aPHYSICAL-PROPERTIES 653 $aPLASTICIZER 653 $aSENSING PERFORMANCE 653 $aZINC-OXIDE 653 $aZNO 700 1 $aPICCIANI, P. H. 700 1 $aCALADO, V. M. A. 700 1 $aTONON, R. V. 773 $tFood and Bioprocess Technology, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/09/2013 |
Data da última atualização: |
02/09/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, A. L. R.; PAGANI, M. M.; DORNIER, M.; GOMES, F. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C. |
Afiliação: |
ANDRÉ L. R. SOUZA, UFRRJ; MONICA M. PAGANI, UFRRJ; MANUEL DORNIER, CIRAD; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA. |
Título: |
Concentration of camu-camu juice by the coupling of reverse osmosis and osmotic evaporation processes. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Engineering, v. 119, n. 1, p. 7-12, Nov. 2013. |
DOI: |
10.1016/j.jfoodeng.2013.05.004 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the technical feasibility of coupling two membrane separation processes, reverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE), in order to concentrate clarified camu?camu juice, focusing on the vitamin C, phenolic compounds and antioxidant activity of the final product. The juice was firstly pre-concentrated by RO, reaching 285 g kg−1 of soluble solids. During this step, the juice?s osmotic pressure showed to be the main factor controlling mass transfer. The juice was then concentrated by OE, reaching 530 g kg−1 of soluble solids. Vitamin C, total phenolics and antioxidant activity levels of 94.6 g ascorbic acid kg−1, 105.2 g galic acid kg−1 and 762 mmol Trolox kg−1, respectively, were achieved in the final product. The use of integrated membrane processes proved to be an interesting alternative to the concentration of thermosensitive juices, reaching concentration levels up to 7 times for camu?camu juice?s bioactive compounds. |
Palavras-Chave: |
Fluxo permeado; Frutas tropicais; Pressão osmótica; Qualidade do suco; Tecnologia de membrana. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01774naa a2200253 a 4500 001 1965347 005 2013-09-02 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.jfoodeng.2013.05.004$2DOI 100 1 $aSOUZA, A. L. R. 245 $aConcentration of camu-camu juice by the coupling of reverse osmosis and osmotic evaporation processes. 260 $c2013 520 $aThe objective of this work was to evaluate the technical feasibility of coupling two membrane separation processes, reverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE), in order to concentrate clarified camu?camu juice, focusing on the vitamin C, phenolic compounds and antioxidant activity of the final product. The juice was firstly pre-concentrated by RO, reaching 285 g kg−1 of soluble solids. During this step, the juice?s osmotic pressure showed to be the main factor controlling mass transfer. The juice was then concentrated by OE, reaching 530 g kg−1 of soluble solids. Vitamin C, total phenolics and antioxidant activity levels of 94.6 g ascorbic acid kg−1, 105.2 g galic acid kg−1 and 762 mmol Trolox kg−1, respectively, were achieved in the final product. The use of integrated membrane processes proved to be an interesting alternative to the concentration of thermosensitive juices, reaching concentration levels up to 7 times for camu?camu juice?s bioactive compounds. 653 $aFluxo permeado 653 $aFrutas tropicais 653 $aPressão osmótica 653 $aQualidade do suco 653 $aTecnologia de membrana 700 1 $aPAGANI, M. M. 700 1 $aDORNIER, M. 700 1 $aGOMES, F. S. 700 1 $aTONON, R. V. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 773 $tJournal of Food Engineering$gv. 119, n. 1, p. 7-12, Nov. 2013.
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