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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
11/08/2011 |
Data da última atualização: |
29/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOULART, M. M. P.; BUENO, A. de F.; BUENO, R. C. O. de F.; VIEIRA, S. S. |
Afiliação: |
MARIA MIRMES PAIVA GOULART, Universidade de Rio Verde; ADENEY DE FREITAS BUENO, CNPSO; REGIANE CRISTINA OLIVEIRA DE FREITAS BUENO, Universidade de Rio Verde; SIMONE SILVA VIEIRA, UDESC. |
Título: |
Interaction between Telenomus remus and Trichogramma pretiosum in the management of Spodoptera spp. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Entomologia, v. 55, n. 1, p. 121-124, mar. 2011. |
ISSN: |
1806-9665 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Interaction betweeen Telenomus remus and Trichogramma pretiosum in the management of Spodoptera spp. The use of egg parasitoids is a promising strategy for Integrated Pest Management (IPM), but different species of parasitoids have greater or lesser control efficiency, depending on the pest species. Recently, not only Anticarsia gemmatalis and Pseudoplusia includens but also Spodoptera cosmioides and S. eridania have been among the key Lepidoptera larvae attacking soybeans. This study evaluated the combination of Telenomus remus and Trichogramma pretiosum for parasitism of eggs of the Spodoptera complex, for better control efficiency and broader spectrum of action among the key pests of soybeans. The experiment was carried out under controlled environmental conditions (25 ± 2ºC; 70 ± 10% RH; and 14 h photophase) in a completely randomized experimental design with seven treatments and 10 replicates with S. frugiperda, S. cosmioides and S. eridania eggs. Each replicate consisted of one egg mass of each Spodoptera species, with approximately 100 eggs offered to the parasitoids. The treatments were: 1) 10 females of T. pretiosum; 2) nine females of T. pretiosum and one female of T. remus; 3) eight females of T. pretiosum and two females of T. remus; 4) seven females of T. pretiosum and three females of T. remus; 5) six females of T. pretiosum and four females of T. remus; 6) five females of T. pretiosum and five females of T. remus, and 7) 10 females of T. remus. The parameter evaluated was the percentage of parasitized eggs. Results showed that treatments combining both parasitoid species with only 1 T. remus for each 9 T. pretiosum (10%) and only 2 T. remus for each 8 T. pretiosum (20%) were enough to significantly increase the parasitism observed on eggs of S. cosmioides and S. frugiperda, respectively. This association of T. pretiosum and T. remus in different proportions is very promising for biological control in IPM programs because it provides wide spectrum of control. RESUMO:Interação de Telenomus remus e Trichogramma pretiosum no manejo de Spodoptera spp. O uso de parasitóides de ovos é uma estratégia promissora dentro do manejo integrado de pragas (MIP), mas diferentes espécies de parasitóides têm maior ou menor eficiência dependendo da espécie praga. Recentemente, não apenas Anticarsia gemmatalis e Pseudoplusia includens, mas também Spodoptera cosmioides e S. eridania estão entre as principais larvas de Lepidoptera que estão atacando a cultura da soja. Assim, este trabalho avaliou a possibilidade do uso associado de Telenomus remus e Trichogramma pretiosum no controle de ovos do complexo Spodoptera, objetivando uma maior eficiência de parasitismo com um maior espectro de ação entre as pragas-chave desta cultura. O experimento foi conduzido em condições controladas (25 ± 2ºC; 70 ± 10% e fotofase de 14 h) no delineamento inteiramente casualizado com 7 tratamentos e 10 repetições e ovos de S. frugiperda, S. cosmioides e S. eridania. Para cada repetição foi oferecida aos parasitóides uma postura de cada uma das espécies de Spodoptera, com aproximadamente 100 ovos. As diferentes proporções dos parasitóides (tratamentos) avaliadas foram: 1) dez fêmeas de T. pretiosum 2) nove fêmeas de T. pretiosum e uma fêmea de T. remus 3) oito fêmeas de T. pretiosum e duas fêmeas de T. remus 4) sete fêmeas de T. pretiosum e três fêmeas de T. remus 5) seis fêmeas de T. pretiosum e quatro fêmeas de T. remus 6) cinco fêmeas de T. pretiosum e cinco fêmeas de T. remus 7) dez fêmeas de T. remus. O parâmetro avaliado foi à porcentagem de ovos parasitados. Os resultados mostraram que tratamentos combinando ambas as espécies de parasitóides com apenas 1 T. remus para cada 9 T. pretiosum (10%) e apenas 2 T. remus para cada 8 T. pretiosum (20%) foram suficientes para aumentar significativamente o parasitismo observado em ovos de S. cosmioides e S. frugiperda, respectivamente. Esta associação de T. pretiosum e T. remus em diferentes proporções é bastante promissora para utilização em programas de controle biológico dentro do MIP visto que poderá fornecer um bom espectro de controle. MenosABSTRACT: Interaction betweeen Telenomus remus and Trichogramma pretiosum in the management of Spodoptera spp. The use of egg parasitoids is a promising strategy for Integrated Pest Management (IPM), but different species of parasitoids have greater or lesser control efficiency, depending on the pest species. Recently, not only Anticarsia gemmatalis and Pseudoplusia includens but also Spodoptera cosmioides and S. eridania have been among the key Lepidoptera larvae attacking soybeans. This study evaluated the combination of Telenomus remus and Trichogramma pretiosum for parasitism of eggs of the Spodoptera complex, for better control efficiency and broader spectrum of action among the key pests of soybeans. The experiment was carried out under controlled environmental conditions (25 ± 2ºC; 70 ± 10% RH; and 14 h photophase) in a completely randomized experimental design with seven treatments and 10 replicates with S. frugiperda, S. cosmioides and S. eridania eggs. Each replicate consisted of one egg mass of each Spodoptera species, with approximately 100 eggs offered to the parasitoids. The treatments were: 1) 10 females of T. pretiosum; 2) nine females of T. pretiosum and one female of T. remus; 3) eight females of T. pretiosum and two females of T. remus; 4) seven females of T. pretiosum and three females of T. remus; 5) six females of T. pretiosum and four females of T. remus; 6) five females of T. pretiosum and five females of T. remus, and 7) 10 females of T. remus. The p... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Inseto para controle integrado. |
Thesagro: |
Anticarsia gemmatalis; Controle biologico; Lagarta; Praga de planta. |
Thesaurus Nal: |
Biological control; Insect control; Telenomus. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/39712/1/rev.bras.ento55.1.121-124.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
11/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, B. da S.; CARVALHO, C. W. P. de; GARCIA-ROJAS, E. E. |
Afiliação: |
Barbara da Silva Soares, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Edwin Elard Garcia-Rojas, UFRRJ, UFF. |
Título: |
Microencapsulation of Sacha Inchi Oil by Complex Coacervates using Ovalbumin-Tannic Acid and Pectin as Wall Materials. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food and Bioprocess Technology, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11947-021-02594-2 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Early access. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to microencapsulate sacha inchi oil (SIO) by the complex coacervation technique using ovalbu-min (OVA), tannic acid (TA) and pectin (PEC) as wall materials. The interaction between the biopolymers, the encapsulationefficiency (EE%) and the structural and thermal characteristics of the formed microcapsules were confirmed. In addition, thepresence of phenolic compounds (TA) in the wall material increased the nutritional value of the microcapsules. In the process ofmicrocapsule formation by complex coacervation, a pH value of 3.5 and an OVA:PEC ratio of 4:1 led to a high turbidity and astrong interaction between the biopolymers. The interaction between OVA-TA was confirmed and added value to the OVA andPEC complex. The EE% found was between 70 and 80%, with an ideal proportion and total concentration of biopolymers of 2: 1(OVA-TA: PEC) and 2.0%, respectively. As demonstrated using the complex coacervation technique, the microcapsules showedhigh thermal stability and excellent encapsulating capacity without changing the chemical composition of SIO. |
Palavras-Chave: |
Bioactive lipids; Biopolímeros; Eficiência de encapsulamento; Encapsulation efficiency; Lipídios bioativos; Ômega-3. |
Thesagro: |
Ácido Tânico. |
Thesaurus NAL: |
Biopolymers; Encapsulation; Food technology; Lipids; Omega-3 fatty acids. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02055naa a2200313 a 4500 001 2130070 005 2021-03-11 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11947-021-02594-2$2DOI 100 1 $aSOARES, B. da S. 245 $aMicroencapsulation of Sacha Inchi Oil by Complex Coacervates using Ovalbumin-Tannic Acid and Pectin as Wall Materials.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aEarly access. 520 $aThe objective of this work was to microencapsulate sacha inchi oil (SIO) by the complex coacervation technique using ovalbu-min (OVA), tannic acid (TA) and pectin (PEC) as wall materials. The interaction between the biopolymers, the encapsulationefficiency (EE%) and the structural and thermal characteristics of the formed microcapsules were confirmed. In addition, thepresence of phenolic compounds (TA) in the wall material increased the nutritional value of the microcapsules. In the process ofmicrocapsule formation by complex coacervation, a pH value of 3.5 and an OVA:PEC ratio of 4:1 led to a high turbidity and astrong interaction between the biopolymers. The interaction between OVA-TA was confirmed and added value to the OVA andPEC complex. The EE% found was between 70 and 80%, with an ideal proportion and total concentration of biopolymers of 2: 1(OVA-TA: PEC) and 2.0%, respectively. As demonstrated using the complex coacervation technique, the microcapsules showedhigh thermal stability and excellent encapsulating capacity without changing the chemical composition of SIO. 650 $aBiopolymers 650 $aEncapsulation 650 $aFood technology 650 $aLipids 650 $aOmega-3 fatty acids 650 $aÁcido Tânico 653 $aBioactive lipids 653 $aBiopolímeros 653 $aEficiência de encapsulamento 653 $aEncapsulation efficiency 653 $aLipídios bioativos 653 $aÔmega-3 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aGARCIA-ROJAS, E. E. 773 $tFood and Bioprocess Technology, 2021.
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