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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  11/10/2022
Data da última atualização:  31/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, J. A. de A.; SANTOS, A, F. dos; SILVA, I. D. L.; FALCÃO, E. H. L.; BRITTO, D. de; VINHAS, G. M.
Afiliação:  JOSÉ AUGUSTO DE ALMEIDA NASCIMENTO, UFPE; AMANDA FÉLIX DOS SANTOS, UFPE; IVO DIEGO LIMA SILVA, UFPE; EDUARDO HENRIQUE LAGO FALCÃO, UFPE; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA; GLÓRIA MARIA VINHAS, UFPE.
Título:  Physico-chemical, mechanical and morphological properties of biodegradable films based on arrowroot starch and poly(vinyl alcohol).
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Macromolecular Science, Part B Physics, v. 60, n. 12, p. 1045-1068, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1080/00222348.2021.1949836
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Biodegradable polymeric blends have been widely studied due to their potential of reducing pollution caused by non-biodegradable materials. The research described here describes a polymer blend that benefits both from the abundance of arrowroot starch (AS) and the good mechanical properties of poly(vinyl alcohol) (PVA). Glycerol (GLY) was used in different proportions as a plasticizer. The addition of GLY improved the mechanical properties of the blends, increasing the elongation at break up to 667%. On the other hand, the GLY addition adversely affected other properties, increasing the water vapor permeability (WVP), solubility and hydrophilic characteristics and reducing the thermal stability and the crystallinity index. The AS/PVA blend without GLY addition showed better physical-chemical properties, having strong chemical interaction between the two kinds of polymeric chains (according FTIR analysis) and a homogeneous morphology (SEM morphological analysis). In general, decreasing the AS content improved the mechanical and WVP properties, the film becoming less hydrophilic. In conclusion, the AS/PVA blends cast films, with or without GLY, are biodegradable materials suitable for packaging applications.
Palavras-Chave:  Álcool polivinílico; Amido de araruta; Filme de embalagem; Mistura de polímeros.
Thesagro:  Polissacarídeo.
Thesaurus Nal:  Arrowroot starch; Packaging films; Polymers; Polysaccharides.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147276/1/Physico-Chemical-Mechanical-and-Morphological-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60120 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  12/11/2001
Data da última atualização:  07/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ALVES, V. M. C.; MAGALHAES, J. V. de; SHAFF, J. E.; PINEROS, M. A.; PURCINO, A. A. C.; PARENTONI, S. N.; PITTA, G. V. E.; PRATES, H. T.; SCHAFFERT, R. E.; KOCHIAN, L. V.
Afiliação:  VERA MARIA CARVALHO ALVES, CNPMS; JURANDIR VIEIRA DE MAGALHAES, CNPMS; ANTONIO ALVARO CORSETTI PURCINO, CNPMS; SIDNEY NETTO PARENTONI, CNPMS; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS.
Título:  Exsudação de ácidos orgânicos como mecanismo de tolerância a alumínio em milho.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 8., 2001, Ilhéus. Anais... Ilhéus: SBFV, 2001.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Acidos organicos; Aluminium; Envolvimento; Maize; Organic acid; Tolerance; Tolerancia.
Thesagro:  Alumínio; Exsudação; Milho; Zea Mays.
Thesaurus NAL:  exudation.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/35703/1/Exsudacao-acidos.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS13437 - 1UPCAA - DD
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