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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  11/02/2021
Data da última atualização:  12/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, C. B. da; DUARTE, D. S.; SOUZA, A. V. de; ASSIS, O. B. G. de; BRITTO, D. de.
Afiliação:  Cristina Barbosa da Silva; Dirliane Santos Duarte; ANA VALERIA VIEIRA DE SOUZA, CPATSA; ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA.
Título:  Synthesis of chitosan polysaccharide nanoparticles for skin grape extract stabilization.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 4, p. 17913-17930, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Nanoparticles obtained by chitosan and tripolyphosphatehas been largely studied due to its entrapment characteristics. However, several parameters can influence the synthesis and encapsulationprocesses. In this way, this work proposed to study the nanoparticle formation with chitosan and tripolyphosphate in function of the acid concentration (1.0; 0.5 and0.1%) and the kind of the acid (hydrochloric and acetic). Conductometric and Potentiometric techniques showed that the reactional system was very dependent on the pH variation. The best condition, both for HCl and acetic acid, was achieved for systems with lower pH variation. For such systems, Dynamic Light Scattering technique showed formation of nanoparticle with the lowest size (135±7 nm) and higher stability (zeta potential near 30 mV). Also, by Scanning Electronic Microscopy, such systems exhibited good morphological aspect, with nanoparticles having spherical shape and lower level of agglomeration. The cryoprotection with sucrose solution before freeze-drying was fundamental to get samples with the improved re-suspension ability and preserved nanoparticle character. By UV-visible spectrophotometry, both HCl and acetic acid-based systems resulted in nanoparticles with good polyphenols encapsulation efficiency (~70%). The release profile was pH-dependent. In this way, the chitosan and tripolyphosphate ionic gelification need an accurate pH control both in the synthesis and in the encapsulation-release processes.
Palavras-Chave:  Casca de uva; Encapsulamento; Hidrogel; Nanopartículas; Polieletrólito; Polifenóis; Quitosana; Reticulação iônica.
Thesagro:  Uva.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221168/1/Synthesis-of-chitosan-polysaccharide-nanoparticle-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59388 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  10/10/2001
Data da última atualização:  22/07/2011
Autoria:  PENTEADO, S. R. C.; IEDE, E. T.; LEITE, M. S.
Afiliação:  Penteado, S.R.C., Iede, E.T., pesquisadores da Embrapa Florestas.
Título:  Praga na erva.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Cultivar HF, Pelotas, v. 2, n. 9, p. 22-23, 2001.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Erva-mate.
Thesagro:  Ilex Paraguariensis; Praga.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF3134 - 1UPCAP - --
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