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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  04/05/2006
Data da última atualização:  01/10/2018
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  SANO, S. M.; RIBEIRO, J. F.; BRITO, M. A. de.
Afiliação:  SUELI MATIKO SANO, CPAC; JOSE FELIPE RIBEIRO, CPAC; MARIA APARECIDA DE BRITO, CNPQ.
Título:  Baru: biologia e uso.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2004.
Páginas:  52 p.
Série:  (Embrapa Cerrados. Documentos, 116).
Idioma:  Português
Conteúdo:  ABSTRACT: Dipteryx alata Vog. is a native leguminous tree species from Cerrado, the Brazilian Savannah. It is widespread and plays an important role as key species for environmental conservation as well as for rural families to get additional income by exploiting its seeds. Its wood, which is quite durable, is used for several applications in the farm; the corky has medicinal proprieties and the endocarp is used to make charcoal. The seed and the mesocarp are edible, rich in calories and mineral nutrients. Is is considered a key species for sustaining the natural fauna, as its fruits feed birds, mammals like bats, monkeys, and rodents during the dry season, when food is scarce; bees visit its flowers too. This species is also promising for cultivation, due to its many uses; it is easy to germinate and to establish in the field. It can be used in agroforests systems, specially in a combination with livestock as cattle feed the mesocarp. The leaves fall annually, recycling nutrients as calcium and nitrogen, and thus maintaining organic matter in the soil. Planting this species onto degraded areas, or inside conservation units can benefit its own conservation, as well as many others animal species.
Palavras-Chave:  Baru; Fruta nativa; Indigenous organisms; Mineral nutrients; Propriedade medicinal.
Thesagro:  Cerrado; Dipteryx Alata; Espécie Nativa; Nutriente Mineral; Planta Medicinal.
Thesaurus Nal:  medicinal properties.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2009/26942/1/doc_116.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE35638 - 1EMBLV - --CPACS132b2006.00867
AI-SEDE35638 - 2EMBLV - --CPACS132b2006.00868
CNPSO26877 - 1EMBLV - --634S228b2007.00020
CPAC26942 - 1UMTLV - PPFOL7627CRI6843
CPAC26942 - 2UMTLV - PPFOL7627DOC186
CPAC26942 - 3UMTLV - PPFOL7627FOL7627
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.

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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/11/2021
Data da última atualização:  30/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  COLHO, E. M.; HAAS, I. C. da S.; AZEVEDO, L. C. de; BASTOS, D. C.; FEDRIGO, I. M. T.; LIMA, M. dos S; AMBONI, R. D. de M. C.
Afiliação:  EMANUELA MONTEIRO COELHO; ISABEL CRISTINA DA SILVA HAAS; LUCIANA CAVALCANTI DE AZEVEDO; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; ISABELA MAIA TOALDO FEDRIGO; MARCOS DOS SANTOS LIMA; RENATA DIAS DE MELLO CASTANHO AMBONI.
Título:  Multivariate chemometric analysis for the evaluation of 22 citrus fruits growing in Brazil's semi-arid region.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 101, 103964, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103964
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work provides the first screening of 22 Citrus cultivars grown in a semi-arid tropical region based on their most relevant phytochemical and polyphenolic features through a multivariate approach. Multivariate chemometric analysis through PCA analysis were used combined to reach grouping of the Citrus fruits and unveil the main characteristics associated with the fruits identity and origin region. Citric acid was the dominant organic acid (4.43?140.54 g L? 1 ), representing 93.9 % of total organic acids quantified in the samples. Glucose and fructose corresponded, respectively, to 51.2 and 48.8 % of the total sugars quantified in samples. Hesperidin was the predominant flavonoid identified in all Citrus, particularly in oranges, while in pomelos, naringin was the major polyphenol. The results showed that most phenolics are related to Citrus identity, as PCA revealed the grouping of samples according to the species or variety. The associations found for the Citrus obtained from the same semi-arid tropical location could be used as basis for authentication of these Citrus samples, as judged by the distinctions found between the phenolic profiles, sugars and organic acids. This could be used for other fruits upon verification of their polyphenolic association with location and climate.
Palavras-Chave:  Semiarido; Variedades cítricas.
Thesagro:  Citricultura; Clima Tropical; Composição Química; Composto Fenólico.
Thesaurus NAL:  Chemical composition; Citrus; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59688 - 1UPCAP - DD
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