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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
12/11/2018 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
GUILHERME, J. P. M.; BRITO, J. F. F. de; ANDRADE NETO, R. de C.; LUNZ, A. M. P.; ARAÚJO, C. S. de; SANTOS, R. S. dos. |
Afiliação: |
João Paulo Maia Guilherme, Universidade Federal do Acre (Ufac); Josianny Feitosa de Farias de Brito, Universidade Federal do Acre (Ufac); ROMEU DE CARVALHO ANDRADE NETO, CPAF-AC; AURENY MARIA PEREIRA LUNZ, CPAF-AC; Cleyton Silva de Araújo, Universidade Federal do Acre (Ufac); Rayane Silva dos Santos. |
Título: |
Influência de substratos na germinação de sementes de açaizeiro (Euterpe precatoria Mart.). |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE PROPAGAÇÃO DE PLANTAS E PRODUÇÃO DE MUDAS, 2., 2018, Águas de Lindóia. Qualidade e tecnologia visando sustentabilidade: anais. Campinas: IAC, 2018. |
Páginas: |
5 p. |
ISBN: |
978-85-66836-23-3 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O açaizeiro solteiro (Euterpe precatoria Mart.) é uma palmeira de estipe único nativa da região amazônica, que ocorre naturalmente no Acre, alto Rio Amazonas e seus afluentes, principalmente em em áreas de várzea e, ocasionalmente, matas de terra firme. De seus frutos é extraída a polpa ou "vinho do açaí", que possui utilização diversificada pela população, bem como pelas indústrias de alimentos, cosméticos, fármacos, entre outras. Este presente trabalho teve como objetivo avaliar influência de diferentes substratos na germinação de sementes e massa seca de plântulas de Euterpe precatoria Mart. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Castanha do brasil; Cinetina; Citocinina; Citoquininas; Embrapa Acre; Experimentación en invernadero; Fertilizantes orgánicos; Germinación de las semillas; Giberelina; Nuez del brasil; Rio Branco (AC); Sustancias de crecimiento vegetal; Western Amazon. |
Thesagro: |
Açaí; Ácido Giberélico; Ácido Indolbutírico; Auxina; Bertholletia Excelsa; Campo Experimental; Castanha do Para; Estufa; Fator de Crescimento; Germinação; Matéria Seca; Plântula; Regulador de Crescimento; Semente; Substrato de Cultura. |
Thesaurus Nal: |
Auxins; Brazil nuts; Cytokinins; Euterpe precatoria; Gibberellic acid; Gibberellins; Greenhouse experimentation; Indole butyric acid; Organic fertilizers; Plant growth substances; Seed germination. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185912/1/26715.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
10/10/2023 |
Data da última atualização: |
10/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TONIETTO, J.; RUIZ, V. S.; ZANUS, M. C.; MONTESL, C.; ULLARTE, E. M.; BRUNO, L. A. T.; CLLMAC0, P.; PENA, A.; GUERRA, C. C.; CATANIA, C. D.; KOHLBERG, E. J.; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M.; RAGOUTI, J. V.; NAVARRO, L. V.; LAUREAN0, O.; CASTR0, R. de; DEL MONTE, R. F.; DEL MONTE, S. A. de; GOMEZ-MIGUEL, V.; CARBONNEAU, A. |
Afiliação: |
JORGE TONIETTO, CNPUV; VICENTE SOTES RUIZ, UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE MADRID; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; CARLO MONTESL, CENTRO DE ESTUDIOS AVANZADOS EN ZONAS ÁRIDAS; ERNESTO MARTÍN ULLARTE, INTA - EEA; LUIS A TELO BRUNO, PFCUVS-FAUTAPO; PEDRO CLLMAC0, INSTITUTONACIONAL DE RECURSOS BIOLÓGICOS; ÁLVARO PENA, UNIVERSIDAD DE CHILE; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; CARLOS D. CATANIA, 4iNTA - EEA; ERICH JULIO KOHLBERG, EXPERT OENOLOGUE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; JORGE M. RICARDO-DA-SILVA, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA, PORTUGAL; JORDI VIDAL RAGOUTI, EXPERT OENOLOGUE, SPAIN; LUIS VIDA NAVARRO, EXPERT OENOLOGUE, SPAIN; OLGA LAUREAN0, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA, PORTUGAL; ROGÉRIO DE CASTR0, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA, PORTUGAL; RAÚL F. DEL MONTE, INTA - EEA MENDONZA; SILVIA AVAGNINA DE DEL MONTE, INTA - EEA MENDOZA; VICENTE GOMEZ-MIGUEL, UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE MADRID; ALAIN CARBONNEAU, AGRO MONTPELLIER. |
Título: |
L'effet du climat viticole sur Ia typicité des vins blancs : caractérisation au niveau des régions viticoles ibéro-américaines. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES. 9., 2012, Bourgogne, France. Actes... Bourgogne, Dijon; Champgne, Reims, CIVC, 25 a 29 Juin 2012. |
Páginas: |
2-37 |
Idioma: |
Francês |
Conteúdo: |
There are many studies in the world that characterize the effect of the climate on grape composition and wine characteristics and typicity conceming different viticultural regions. However, the same is not true conceming studies in a worldwide scale to characterize this effect considering different climate types. This study is part of a CYTED (Ibero- American Program for Science, Technology and Development) project in vitivinicultural zoning. The objective was to characterize the effect of the viticultural climate on white wine typicity on the macro Ibero-American viticultural region. The methodology used 46 grape-growing regions in 6 Ibero-American countries: Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Portugal and Spain. The viticultural climate of each region was characterized by the 3 viticultural c1imate index of the Geoviticulture MCC System (I): HI (Heliothermal index), CI (Cool night index) and DI (Dryness index). The main sensory characteristics observed frequently in representative white wines produced with grapes of each of these 46 grape-growing regions were described by enologists in the respective countries, using the methodology of Zanus & Tonietto (2). The sensory description concemed the intensity of perception of Color (Cou), Aroma - Intensity (Ar), Aroma - Ripe Fruit (Ar-Fm), Body - Palate Concentration (Con), Alcohol (AI) and Acidity (Ac). The Persistence in Mouth (Per) was also evaluated. The data were submitted to a correlation analysis of the variables and to a Principal Component Analysis (PCA). The results showed that the typicity of the white wines was correlated with the viticultural climate indexes HI, CI and DI from MCC System. The main wine sensory variables affected by viticultural climate are identified. MenosThere are many studies in the world that characterize the effect of the climate on grape composition and wine characteristics and typicity conceming different viticultural regions. However, the same is not true conceming studies in a worldwide scale to characterize this effect considering different climate types. This study is part of a CYTED (Ibero- American Program for Science, Technology and Development) project in vitivinicultural zoning. The objective was to characterize the effect of the viticultural climate on white wine typicity on the macro Ibero-American viticultural region. The methodology used 46 grape-growing regions in 6 Ibero-American countries: Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Portugal and Spain. The viticultural climate of each region was characterized by the 3 viticultural c1imate index of the Geoviticulture MCC System (I): HI (Heliothermal index), CI (Cool night index) and DI (Dryness index). The main sensory characteristics observed frequently in representative white wines produced with grapes of each of these 46 grape-growing regions were described by enologists in the respective countries, using the methodology of Zanus & Tonietto (2). The sensory description concemed the intensity of perception of Color (Cou), Aroma - Intensity (Ar), Aroma - Ripe Fruit (Ar-Fm), Body - Palate Concentration (Con), Alcohol (AI) and Acidity (Ac). The Persistence in Mouth (Per) was also evaluated. The data were submitted to a correlation analysis of the variables and to a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Climatic index; MCC System; Typicity; Viticultural climate; Wine. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157185/1/Tonietto-2-37.pdf
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Marc: |
LEADER 03032nam a2200421 a 4500 001 2157185 005 2023-10-10 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTONIETTO, J. 245 $aL'effet du climat viticole sur Ia typicité des vins blancs$bcaractérisation au niveau des régions viticoles ibéro-américaines.$h[electronic resource] 260 $aCONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES. 9., 2012, Bourgogne, France. Actes... Bourgogne, Dijon; Champgne, Reims, CIVC, 25 a 29 Juin 2012.$c2012 300 $a2-37 520 $aThere are many studies in the world that characterize the effect of the climate on grape composition and wine characteristics and typicity conceming different viticultural regions. However, the same is not true conceming studies in a worldwide scale to characterize this effect considering different climate types. This study is part of a CYTED (Ibero- American Program for Science, Technology and Development) project in vitivinicultural zoning. The objective was to characterize the effect of the viticultural climate on white wine typicity on the macro Ibero-American viticultural region. The methodology used 46 grape-growing regions in 6 Ibero-American countries: Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Portugal and Spain. The viticultural climate of each region was characterized by the 3 viticultural c1imate index of the Geoviticulture MCC System (I): HI (Heliothermal index), CI (Cool night index) and DI (Dryness index). The main sensory characteristics observed frequently in representative white wines produced with grapes of each of these 46 grape-growing regions were described by enologists in the respective countries, using the methodology of Zanus & Tonietto (2). The sensory description concemed the intensity of perception of Color (Cou), Aroma - Intensity (Ar), Aroma - Ripe Fruit (Ar-Fm), Body - Palate Concentration (Con), Alcohol (AI) and Acidity (Ac). The Persistence in Mouth (Per) was also evaluated. The data were submitted to a correlation analysis of the variables and to a Principal Component Analysis (PCA). The results showed that the typicity of the white wines was correlated with the viticultural climate indexes HI, CI and DI from MCC System. The main wine sensory variables affected by viticultural climate are identified. 653 $aClimatic index 653 $aMCC System 653 $aTypicity 653 $aViticultural climate 653 $aWine 700 1 $aRUIZ, V. S. 700 1 $aZANUS, M. C. 700 1 $aMONTESL, C. 700 1 $aULLARTE, E. M. 700 1 $aBRUNO, L. A. T. 700 1 $aCLLMAC0, P. 700 1 $aPENA, A. 700 1 $aGUERRA, C. C. 700 1 $aCATANIA, C. D. 700 1 $aKOHLBERG, E. J. 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aRICARDO-DA-SILVA, J. M. 700 1 $aRAGOUTI, J. V. 700 1 $aNAVARRO, L. V. 700 1 $aLAUREAN0, O. 700 1 $aCASTR0, R. de 700 1 $aDEL MONTE, R. F. 700 1 $aDEL MONTE, S. A. de 700 1 $aGOMEZ-MIGUEL, V. 700 1 $aCARBONNEAU, A.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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