Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  27/12/2007
Data da última atualização:  15/08/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  BRESOLIN, A. P. S.; BRANCO, J. S. C.; MAGALHÃES JÚNIOR, A. M. de; AHLERT, J. A.; KOPP, M. M.; MISTURA, C.; MARINI, N.; MALONE, E.; CARVALHO, F. I. F. de; OLIVEIRA, A. C. de.
Título:  Análise de similaridade genética entre variedades de arroz irrigado (Oryava sativa L.) desenvolvidas pela Embrapa Clima Temperado com base em marcadores AFLP.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 5.; REUNIÃO DA CULTURA DO ARROZ IRRIGADO, 27., 2007, Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2007.
Volume:  v. 1, p. 258-260
Idioma:  Português
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT10013 - 1UMTPL - --000292007.00029
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  05/07/2004
Data da última atualização:  29/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF.
Título:  Dry matter yield of common bean, lowland rice, corn, soybean, and wheat at different basic cation saturation ratios in acid soil.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 33, n. 3/4, p. 519-531, 2002.
DOI:  https://doi.org/10.1081/CSS-120002761
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil acidity is an important yield limiting constraint in crop production in various parts of the world, including Brazil. Five greenhouse experiments were conducted to evaluate responses of common bean (Phaseolus vulgaris L.), lowland rice (Oryza sativa L.), corn (Zea mays L.), soybean (Glycine max L. Merr.), and wheat (Triticum aestivum L.) to different basic cation saturation ratios on an Inceptisol. The mean soil basic cation saturation ratios at harvest of each crop typically ranged from 49 to 98%, depending on the rate of CaCO3 applied. Dry matter yield (DMY) of shoots, roots and root length of all the crops tested was significantly affected by basic cation saturation ratio. The optimum basic cation saturation ratio for maximum DMY of shoots was 56% for rice, 74% for common bean, 66% for corn, 69% for soybean, and 88% for wheat. The optimum basic cation saturation levels for root dry weight varied from 48 to 72%, depending on crop species. Similarly, optimum cation saturation for root length varied from 59 to 80%. Adequate levels of calcium (Ca), magnesium (Mg), and potassium (K) saturation, Ca/Mg ratio, Ca/K ratio, and Mg/K ratio also varied among crop species. This shows that crops responded differently to soil acidity. Among the crops tested, rice was the most tolerant and wheat was the most intolerant to soil acidity.
Palavras-Chave:  Common bean.
Thesagro:  Arroz; Feijão; Oryza Sativa; Phaseolus Vulgaris; Saturação.
Thesaurus NAL:  rice.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF21510 - 1UPCAP - DD20022002
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional