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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Solos; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sul... Mostrar Todas |
Data corrente: |
06/04/2000 |
Data da última atualização: |
14/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
BRAGA, R. M. |
Título: |
Cavalo lavradeiro em Roraima: aspectos historicos, ecologicos e de conservacao. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Brasilia: Embrapa Comunicacao para Transferencia de Tecnologia; Boa Vista: Embrapa-CPAF/Roraima, 2000. |
Páginas: |
119p. |
ISBN: |
85-7383-071-9 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Cavalo - evolucao, origem das racas e tipos; Os cavalos trazidos para o Brasil; Presenca do Homem e pecuaria nos campos do Rio Branco; Lavrado - ecossistema onde a raca se formou; Localizacao, denominacao e fitoecologia; Clima; Origem das savanas; Utilizacao, manutencao e producao pecuaria; Sistema de criacao; Lavradeiro ou selvagem?; Ameacas causadas pelo cruzamento com racas exoticas; Caracteristicas morfologicas; Qualidades do cavalo; Principais doencas e parasitas; Anemia infecciosa equina (AIE); Raiva; Mal-da-cernelha ou jerimum; Garrotilho ou mal-do-catarro; Dermatite filaroide ou pira; Carrapato; Miiase ou bicheira; Mosca-dos-chifres; Habronemose ou esponja; Verminose; Maruim ou mosquito-palha; Mutuca; Morcego hematofago; Encefalite ou encefalomielite equina venezuelana; Planta toxica; Por que conservar a raca; Tentativas para conservacao do lavradeiro. |
Palavras-Chave: |
Animal population; Aspectos históricos; Brasil; Cavalo lavradeiro; Conservation; Diseases; Historic aspects; Horse; Lavradeiro; Lavradouro; Nature conservation; Parasito animal; Ploughing; Populacao animal; Preservation; Roraima; Wild horse. |
Thesagro: |
Animal; Cavalo; Cavalo Selvagem; Conservação; Cruzamento; Doença; Ecologia; Eqüino; Historia; Pecuária; Produção animal; Raça. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; Animal production; ecology; history; horses; parasites. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/688378/1/Cavalo-lavradeiro-RR.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Roraima (CPAF-RR) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
06/06/2023 |
Data da última atualização: |
06/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
SOARES, A. C.; SOARES, J. C.; SANTOS, D. M. dos; MIGLIORINI, F. L.; POPOLIN-NETO, M.; PINTO, D. dos S. C.; CARVALHO, W. A.; BRANDAO, H. de M.; PAULOVICH, F. V.; CORREA, D. S.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
ANDREY COATRINI SOARES; JULIANA COATRINI SOARES, Universidade de São Paulo; DANILO MARTINS DOS SANTOS; FERNANDA L. MIGLIORINI; MARIO POPOLIN-NETO, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo; DANIELLE DOS SANTOS CINELLI PINTO; WANESSA ARAUJO CARVALHO, CNPGL; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; FERNANDO VIEIRA PAULOVICH, Eindhoven University of Technology; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA; OSVALDO N. OLIVEIRA JUNIOR, Universidade de São Paulo; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Nanoarchitectonic E-tongue of electrospun zein/curcumin carbon dots for detecting Staphylococcus aureus in milk. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
ACS Omega, v. 8, n. 15, p. 13721-13732, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1021/acsomega.2c07944?urlappend=%3Fref%3DPDF&jav=VoR&rel=cite-as |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We report a nanoarchitectonic electronic tongue made with flexible electrodes coated with curcumin carbon dots and zein electrospun nanofibers, which could detect Staphylococcus aureus(S. aureus) in milk using electrical impedance spectroscopy. Electronic tongues are based on the global selectivity concept in which the electrical responses of distinct sensing units are combined to provide a unique pattern, which in this case allowed the detection of S. aureus through non-specific interactions. The electronic tongue used here comprised 3 sensors with electrodes coated with zein nanofibers, carbon dots, and carbon dots with zein nanofibers. The capacitance data obtained with the three sensors were processed with a multidimensional projection technique referred to as interactive document mapping (IDMAP) and analyzed using the machine learning-based concept of multidimensional calibration space (MCS). The concentration of S. aureus could be determined with the sensing units, especially with the one containing zein as the limit of detection was 0.83 CFU/mL (CFU stands for colony-forming unit). This high sensitivity is attributed to molecular-level interactions between the protein zein and C?H groups in S. aureus according to polarization-modulated infrared reflection-absorption spectroscopy (PM-IRRAS) data. Using machine learning and IDMAP, we demonstrated the selectivity of the electronic tongue in distinguishing milk samples from mastitis-infected cows from milk collected from healthy cows, and from milk spiked with possible interferents. Calibration of the electronic tongue can also be reached with the MCS concept employing decision tree algorithms, with an 80.1% accuracy in the diagnosis of mastitis. The low-cost electronic tongue presented here may be exploited in diagnosing mastitis at early stages, with tests performed in the farms without requiring specialized laboratories or personnel. MenosWe report a nanoarchitectonic electronic tongue made with flexible electrodes coated with curcumin carbon dots and zein electrospun nanofibers, which could detect Staphylococcus aureus(S. aureus) in milk using electrical impedance spectroscopy. Electronic tongues are based on the global selectivity concept in which the electrical responses of distinct sensing units are combined to provide a unique pattern, which in this case allowed the detection of S. aureus through non-specific interactions. The electronic tongue used here comprised 3 sensors with electrodes coated with zein nanofibers, carbon dots, and carbon dots with zein nanofibers. The capacitance data obtained with the three sensors were processed with a multidimensional projection technique referred to as interactive document mapping (IDMAP) and analyzed using the machine learning-based concept of multidimensional calibration space (MCS). The concentration of S. aureus could be determined with the sensing units, especially with the one containing zein as the limit of detection was 0.83 CFU/mL (CFU stands for colony-forming unit). This high sensitivity is attributed to molecular-level interactions between the protein zein and C?H groups in S. aureus according to polarization-modulated infrared reflection-absorption spectroscopy (PM-IRRAS) data. Using machine learning and IDMAP, we demonstrated the selectivity of the electronic tongue in distinguishing milk samples from mastitis-infected cows from milk collected from ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Calibração; Doença infecciosa; Nanofibra; Produto lácteo; Propriedade elétrica. |
Thesagro: |
Bactéria; Leite; Produto Derivado do Leite; Zeína. |
Thesaurus NAL: |
Beverages; Calibration; Dairy products; Electrical properties; Infectious diseases. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154290/1/Nanoarchitectonic-E8209tongue-of-electrospun-zein-curcumin-carbon.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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