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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/06/2018
Data da última atualização:  28/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINS, V. de C.; GODOY, R. L. de O.; GOVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; BRAGA, E. C. de O.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do.
Afiliação:  Víctor de Carvalho Martins, UFRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; Ana Cristina Miranda Senna Gouvêa, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; Elaine Cristina de Oliveira Braga, UFRJ; SIDNEY PACHECO, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA.
Título:  Fraud investigation in commercial coffee by chromatography.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Quality and Safety, Oxford, v. 20, p 1-13, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyy017
Idioma:  Inglês
Notas:  Review.
Conteúdo:  Coffee is currently the second largest commodity on the world market today, and there is great concern about the quality of the beans exported from producer countries to Europe and USA. Practices such as using blends of different species and adding low-cost raw materials, such as chicory, corn, and soybean, impair the sensory and functional characteristics of the drink made from roasted and ground coffee beans. There is a need to adopt more efficient analytical methods than the microscopy technique currently used. The first chromatographic method used to determine fraud was reported in 1958. This method used paper chromatography to differentiate between coffee and chicory based on the free reducing sugars. As of the 1980s, different methods involving high-performance liquid chromatography and gas chromatography were developed in order to demonstrate geographic authenticity, distinction between species, occurrence of adulteration, and the presence of defective beans by determining the monosaccharides, oligosaccharides, tocopherols, fatty acids, volatiles, diterpenes, sterols, and phenolic substances, among others. As far as the authors know, there are no papers published in the literature that have compiled such an extensive set of information about these chromatographic methods as here. Over the last 2 years, there has been a trend to develop analytical methods for ultra-performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry to confirm fraud in coffee, due t... Mostrar Tudo
Thesagro:  Adulteração; Café; Carboidrato; Cromatografia; Cromatografia Gasosa; Grão; Método de Análise.
Thesaurus Nal:  Adulterated products; Analytical methods; Carbohydrates; Coffee (beverage); Coffee beans; Gas chromatography-mass spectrometry; Ultra-performance liquid chromatography; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178931/1/fyy017-1-versao-final.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14172 - 1UPCAP - DD
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81.Imagem marcado/desmarcadoMAIA, L. C. da; CADORE, P. R. B.; BENITEZ, L. C.; DANIELLOWSKI, R.; BRAGA, E. J.; FAGUNDES, P. R. R.; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de; OLIVEIRA, A. C. de. Transcriptome profiling of rice seedlings under cold stress. Functional Plant Biology, v. 44, n. 4, p. A-K, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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82.Imagem marcado/desmarcadoMELO, B. C. L. de; BRAGA, E. C. de O.; MARTINS, V. de C.; TORQUILHO, H. de S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O. Avaliação dos teores de aminoácidos do fruto Goji (Lycium barbarum Linnaeus). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 37., 2014, Natal. O papel da Química no cenário econômico atual: competitividade com responsabilidade: anais. São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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83.Imagem marcado/desmarcadoSANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BRAGA, E. C. DE O.; MARTINS, V. DE C.; GOUVÊA, A. C. M. S.; PEIXOTO, F. M.; PACHECO, S.; NOGUEIRA, R. I.; GODOY, R. L. de O. Jabuticaba (Myrciaria jaboticaba (Vell.) O. Berg) peel powder produced by convective drying process: a rich anthocyanin product. Fruits, v. 73, n. 4, p. 201-208, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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84.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, E. C. de O.; MELO, B. C. L. de; MARTINS, V. de C.; MACHADO, A. M. R.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; OLIVEIRA, L. M. de; SOUZA, M. C.; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O.; BOBEDA, C. R. R. Quantificação de carotenoides e vitamina C em frutos de Eugenia punicifolia Humb. Benpl. & Kunth DC. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 37., 2014, Natal. O papel da Química no cenário econômico atual: competitividade com responsabilidade: anais. São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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85.Imagem marcado/desmarcadoBARRETO, R. N. da C.; BRAGA, E. L.; LEITE, F. R. B.; OLIVEIRA, S. B. P. de; BARRETO, M. M. S.; LEITE, F. de A. B.; GUERREIRO, L. C. C.; CARVALHO, M. S. B. de S.; OLIVEIRA NETO, M. B. de. Mapeamento dos solos do Sul da folha de Cedro - Ceará utilizando técnicas de sensoriamento remoto - Parte I. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. [Viçosa, MG]: SBCS; Fortaleza: UFC, 2009. 1 CD-ROM.
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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86.Imagem marcado/desmarcadoBRAGA, E. L.; LEITE, F. de A. B.; MOTA, F. O. B.; LEITE, F. R. B.; CHAVES, L. C. G.; BARRETO, M. M. S.; OLIVEIRA NETO, M. B. de; BARRETO, R. N. da C.; CUNHA, S. F.; OLIVEIRA, S. B. P. de. Mapeamento de solos utilizando técnicas de geoprocessamento. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 14., 2009, Natal. Anais [...]. São José dos Campos: INPE, 2009. p. 3605-3611.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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