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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
20/10/2017 |
Data da última atualização: |
17/09/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CALDAS, T. W.; MAZZA, K. E. L.; TELES, A. S. C.; MATTOS, G. N.; BRIGIDA, A. I. S.; CONTE-JUNIOR, C. A.; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O.; CABRAL, L. M. C.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
Thais W. Caldas, UFRRJ; Karen E. L. Mazza, UFRJ; Aline S. C. Teles, UFRJ; Gabriela N. Mattos, UFRRJ; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CTAA; Carlos A. Conte-Junior, UFF; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Phenolic compounds recovery from grape skin using conventional and non-conventional extraction methods. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops & Products, v. 111, p. 86-91, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this work was to recover phenolic compounds from grape skin from sparkling production in the Brazilian semi-arid region, using conventional and non-conventional extraction methods Firstly, the effect of solid:liquid ratio (1:3?1:17) and ethanol concentration (8?92%) on the phenolic content and antioxidant capacity of grape skin extracts obtained by mechanical agitation were evaluated. Solid:liquid ratio of 1:10 and 50% ethanol were chosen as the most adequate conditions for phenolic compounds recovery. Then, in the selected conditions, extraction kinetics using ultrasound-assisted and microwave-assisted extractions were determined for comparison. Ultrasound-assisted extraction showed the best performance, resulting in an extract with a phenolic content twice higher than the obtained by mechanical agitation, in a very shorter time (9 min). Regarding phenolic profile, malvidin-3-O-glucoside was the main compound found in the extracts, followed by quercetin, rutin, catechin and epicatechin. |
Palavras-Chave: |
Antioxidant capacity; Mechanical agitation; Microwave; Phenolic compunds; Ultrasound. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01869naa a2200289 a 4500 001 2077730 005 2018-09-17 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCALDAS, T. W. 245 $aPhenolic compounds recovery from grape skin using conventional and non-conventional extraction methods.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe aim of this work was to recover phenolic compounds from grape skin from sparkling production in the Brazilian semi-arid region, using conventional and non-conventional extraction methods Firstly, the effect of solid:liquid ratio (1:3?1:17) and ethanol concentration (8?92%) on the phenolic content and antioxidant capacity of grape skin extracts obtained by mechanical agitation were evaluated. Solid:liquid ratio of 1:10 and 50% ethanol were chosen as the most adequate conditions for phenolic compounds recovery. Then, in the selected conditions, extraction kinetics using ultrasound-assisted and microwave-assisted extractions were determined for comparison. Ultrasound-assisted extraction showed the best performance, resulting in an extract with a phenolic content twice higher than the obtained by mechanical agitation, in a very shorter time (9 min). Regarding phenolic profile, malvidin-3-O-glucoside was the main compound found in the extracts, followed by quercetin, rutin, catechin and epicatechin. 653 $aAntioxidant capacity 653 $aMechanical agitation 653 $aMicrowave 653 $aPhenolic compunds 653 $aUltrasound 700 1 $aMAZZA, K. E. L. 700 1 $aTELES, A. S. C. 700 1 $aMATTOS, G. N. 700 1 $aBRIGIDA, A. I. S. 700 1 $aCONTE-JUNIOR, C. A. 700 1 $aBORGUINI, R. G. 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aTONON, R. V. 773 $tIndustrial Crops & Products$gv. 111, p. 86-91, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
04/03/2008 |
Data da última atualização: |
06/03/2008 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
SILVA, I. C. L.; COELHO, R. A.; BORGES, W. L.; MATSUMOTO, S. N.; RICCI, M. S. A. BERBARA, R. L. L.; DE SOUZA, F. A. |
Título: |
Café orgânico sob sistema agroflorestal apresenta em relação ao cultivado a pleno sol alteração na diversidade e estrutura de comunidades de Glomeromycetes. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 7., 2007, Seropédica, RJ. Resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2007. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Parceria: UFRJ; UESB; UFRRJ |
Palavras-Chave: |
Café orgânico; Sistema agroflorestal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00808naa a2200217 a 4500 001 1629791 005 2008-03-06 008 2007 bl --- 0-- u #d 100 1 $aSILVA, I. C. L. 245 $aCafé orgânico sob sistema agroflorestal apresenta em relação ao cultivado a pleno sol alteração na diversidade e estrutura de comunidades de Glomeromycetes. 260 $c2007 300 $c1 CD-ROM. 500 $aParceria: UFRJ; UESB; UFRRJ 653 $aCafé orgânico 653 $aSistema agroflorestal 700 1 $aCOELHO, R. A. 700 1 $aBORGES, W. L. 700 1 $aMATSUMOTO, S. N. 700 1 $aRICCI, M. S. A. BERBARA, R. L. L. 700 1 $aDE SOUZA, F. A. 773 $tIn: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 7., 2007, Seropédica, RJ. Resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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