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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
14/02/2011 |
Data da última atualização: |
09/11/2011 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
PEREIRA, A. A.; CARVALHO, G. R.; MOURA, W. de M.; BOTELHO, C. E.; REZENDE, J. C. de; OLIVEIRA, A. C. B. de; SILVA, F. L. da. |
Afiliação: |
ANTONIO ALVES PEREIRA, EPAMIG; GLADYSTON RODRIGUES CARVALHO, EPAMIG; WALDÊNIA DE MELO MOURA, EPAMGI; CÉSAR ELIAS BOTELHO, EPAMIG; JULIANA COSTA DE REZENDE, EPAMIG; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, SAPC; FELIPE LOPES DA SILVA, EPAMIG. |
Título: |
Cultivares: origem e suas características. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: REIS, P. R.; CUNHA, R. L. da. (Ed.). Café arábica do plantio à colheita. Lavras: EPAMIG, 2010. v. 1. |
Páginas: |
p. 163-221 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Melhoramento genético do cafeeiro; Melhoramento visando a resistência à ferrugem; Germoplasma híbrido de timor; Populações de catindu e de outras combinações com fator SH3; Síntese de novas combinações genéticas portadoras de resistência à ferrugem e outras características de interesse; Avaliação do desempenho dos cafeeiros em estudo; Características e critérios para avaliação do desempenho dos cafeeiros; Cultivares comercias de cafeeiro; Cultivares obtidos pelo programa de melhoramento génteico de Minas Gerais coordnado pela EPAMIG; Considerações gerais. |
Palavras-Chave: |
Melhoramento genético; Resistência à ferrugem. |
Thesagro: |
Café. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01312naa a2200241 a 4500 001 1880558 005 2011-11-09 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPEREIRA, A. A. 245 $aCultivares$borigem e suas características.$h[electronic resource] 260 $c2010 300 $ap. 163-221 520 $aMelhoramento genético do cafeeiro; Melhoramento visando a resistência à ferrugem; Germoplasma híbrido de timor; Populações de catindu e de outras combinações com fator SH3; Síntese de novas combinações genéticas portadoras de resistência à ferrugem e outras características de interesse; Avaliação do desempenho dos cafeeiros em estudo; Características e critérios para avaliação do desempenho dos cafeeiros; Cultivares comercias de cafeeiro; Cultivares obtidos pelo programa de melhoramento génteico de Minas Gerais coordnado pela EPAMIG; Considerações gerais. 650 $aCafé 653 $aMelhoramento genético 653 $aResistência à ferrugem 700 1 $aCARVALHO, G. R. 700 1 $aMOURA, W. de M. 700 1 $aBOTELHO, C. E. 700 1 $aREZENDE, J. C. de 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. B. de 700 1 $aSILVA, F. L. da 773 $tIn: REIS, P. R.; CUNHA, R. L. da. (Ed.). Café arábica do plantio à colheita. Lavras: EPAMIG, 2010.$gv. 1.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
16/11/2022 |
Data da última atualização: |
12/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BOTELHO, D. M. dos S.; RESENDE, M. L. V. de; ANDRADE, V. T.; GUIMARÃES, L. de C. G.; ANDRADE, A. C.; ABRAHÃO, J. C. de R. |
Afiliação: |
DEILA MAGNA DOS SANTOS BOTELHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MÁRIO LÚCIO VILELA DE RESENDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; VINICIUS TEIXEIRA ANDRADE, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; LEONOR DE CASTRO GUERRA GUIMARÃES, UNIVERSIDADE DE LISBOA; ALAN CARVALHO ANDRADE, CNPCa; JULIANA COSTA DE REZENDE ABRAHÃO, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS. |
Título: |
Heritability of aggressiveness components in cercospora coffeicola isolates. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
European Journal of Plant Pathology, v. 164, n. 4, Dec. 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brown eye spot (BES) disease caused by the fungus Cercospora coffeicola is present in all coffee-producing regions of the world. Heritability has been estimated in studies of Cercospora leaf spot disease resistance in several crops, but there are few studies characterizing the genetic heritability of the phenotypic characteristics of the fungus. Therefore, this study aims to verify the existence of heritability of the aggressiveness components (disease severity, sporulation and cercosporin production) in C. coffeicola isolates. Additionally, we estimate the effect of the municipalities (geographic origin) to check their influence on the fungus aggressiveness components. Variation in heritability was observed for each of the three aggressiveness components evaluated. Cluster analysis showed the genetic variability of C. coffeicola isolates, however there was no grouping of C. coffeicola isolates according to their geographic origin. Based on the results obtained, a group of C. coffeicola isolates with high severity and heritability values were selected with the potential to be used in the development and screening of resistant coffee cultivars. |
Thesaurus NAL: |
Cercospora; Coffea; Cultivars; Disease severity; Sporulation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01867naa a2200241 a 4500 001 2148294 005 2022-12-12 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBOTELHO, D. M. dos S. 245 $aHeritability of aggressiveness components in cercospora coffeicola isolates.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBrown eye spot (BES) disease caused by the fungus Cercospora coffeicola is present in all coffee-producing regions of the world. Heritability has been estimated in studies of Cercospora leaf spot disease resistance in several crops, but there are few studies characterizing the genetic heritability of the phenotypic characteristics of the fungus. Therefore, this study aims to verify the existence of heritability of the aggressiveness components (disease severity, sporulation and cercosporin production) in C. coffeicola isolates. Additionally, we estimate the effect of the municipalities (geographic origin) to check their influence on the fungus aggressiveness components. Variation in heritability was observed for each of the three aggressiveness components evaluated. Cluster analysis showed the genetic variability of C. coffeicola isolates, however there was no grouping of C. coffeicola isolates according to their geographic origin. Based on the results obtained, a group of C. coffeicola isolates with high severity and heritability values were selected with the potential to be used in the development and screening of resistant coffee cultivars. 650 $aCercospora 650 $aCoffea 650 $aCultivars 650 $aDisease severity 650 $aSporulation 700 1 $aRESENDE, M. L. V. de 700 1 $aANDRADE, V. T. 700 1 $aGUIMARÃES, L. de C. G. 700 1 $aANDRADE, A. C. 700 1 $aABRAHÃO, J. C. de R. 773 $tEuropean Journal of Plant Pathology$gv. 164, n. 4, Dec. 2022.
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