Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  08/10/2014
Data da última atualização:  06/03/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GASPAROTTO, J.; SOMENSI, N.; BORTOLIN, R. C.; GIRARDI, C. S.; KUNZLER, A.; RABELO, T. K.; SCHNORR, C. E.; MORESCO, K. Z.; BASSANI, V. L.; YATSU, F. K. J.; VIZZOTTO, M.; RASEIRA, M. do C. B.; ZANOTTO-FILHO, A.; MOREIRA, J. C. F.; GELAIN, D. P.
Afiliação:  Juciano Gasparotto, UFRGS; Nauana Somensi; Rafael Calixto Bortolin; Carolina Saibro Girardi; Alice Kunzler; Thallita Kelly Rabelo; Carlos Eduardo Schnorr; Karla Suzana Moresco; Valquiria Linck Bassani; Francini Kiyono Jorge Yatsu; MARCIA VIZZOTTO, CPACT; MARIA DO CARMO BASSOLS RASEIRA, CPACT; Alfeu Zanotto-Filho; José Claudio Fonseca Moreira; Daniel Pens Gelain.
Título:  Preventive supplementation with fresh and preserved peach attenuates CCl4-induced oxidative stress, inflammation and tissue damage.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  The Journal of Nutritional Biochemistry, v. 25, n. 12, p. 1282?1295, Dec. 2014.
DOI:  doi:10.1016/j.jnutbio.2014.07.004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study was elaborated to comparatively evaluate the preventive effect of different peach-derived products obtained from preserved fruits (Syrup and Preserve Pulp Peach [PPP]) and from fresh peels and pulps (Peel and Fresh Pulp Peach [FPP]) in a model of liver/renal toxicity and inflammation induced by carbon tetrachloride (CCl4) in rats. Tissue damage (carbonyl, thiobarbituric acid reactive species and sulfhydril), antioxidant enzymes activity (catalase and superoxide dismutase) and inflammatory parameters [tumor necrosis factor (TNF)-? and interleukin (IL)-1? levels, and receptor for advanced glycation end-products (RAGE) and nuclear factor (NF)?B-p65 immunocontent] were investigated. Our findings demonstrated that Peel, PPP and FPP (200 or 400 mg/kg) daily administration by oral gavage for 30 days conferred a significant protection against CCl4-induced antioxidant enzymes activation and, most importantly, oxidative damage to lipids and proteins as well as blocked induction of inflammatory mediators such as TNF-?, IL-1?, RAGE and NF?B. This antioxidant/anti-inflammatory effect seems to be associated with the abundance of carotenoids and polyphenols present in peach-derived products, which are enriched in fresh-fruit-derived preparations (Peel and FPP) but are also present in PPP. The Syrup — which was the least enriched in antioxidants — displayed no protective effect in our experiments. These effects cumulated in decreased levels of transaminases and lactate deh... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Anti-inflammatory; Antioxidant; NF?B-p65; Peach; RAGE.
Thesaurus Nal:  carbon tetrachloride.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/109693/1/Marcia-Vizzotto-JournalofNutritionalBiochemistry2014.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT17785 - 1UPCAP - DD001042014.00104
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoFALEIRO, F. G.; SOUZA, P. I. M.; ANDRADE, S. R. M.; BELLON, G.; ABUD, S.; MOREIRA, C. T.; BARBOSA, F.; SANTOS, J. B. Análise de mistura genética em campos de multiplicação de sementes de soja com base em marcadores moleculares. Planaltina: DF: Embrapa Cerrados, 2005. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional