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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  20/12/2023
Data da última atualização:  20/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HISANO, H.; CARDOSO, I. L.; SOARES, M. P.; FERRI, G. H.; CARDOSO, A. J. da S.; BORGHESI, R.
Afiliação:  HAMILTON HISANO, CNPMA; ISRAEL LUZ CARDOSO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MATO GROSSO DO SUL; MICHELLY PEREIRA SOARES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MATO GROSSO DO SUL; GIOVANNI HENRIQUE FERRI; ALEX JÚNIO DA SILVA CARDOSO; RICARDO BORGHESI, GPAR.
Título:  Dietary citric acid improves phosphorus and calcium availability and intestinal morphology of Nile tilapia Oreochromis niloticus.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Animal Feed Science and Technology, v. 305, article115785, 2023.
ISSN:  0377-8401
DOI:  https://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115785
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Citric acid is an organic acid, which has been used as a feed additive because it has a reasonable cost, pleasant taste, and fast assimilation, showing positive effects on the growth and health of some livestock and aquatic species. This study aimed to evaluate the effects of increased levels of citric acid (0, 10, 20, 30, and 40 g/kg) in an isonitrogenous (280.00 g/kg of digestible protein) and isoenergetic diet (12.98 MJ/kg of digestible energy) on growth performance, body composition, apparent digestibility of nutrients and minerals, hematology, pH in stomach and intestine, and intestinal histomorphometry of Nile tilapia juveniles. Fish (n = 200, initial average weight of 14.59 ± 0.81 g) were randomly distributed in 25 experimental tanks (five replicates per treatment) and fed experimental diets over a 40-day period. Increasing levels of citric acid supplementation resulted in a decrease in the pH of the experimental diets (P = 0.021). However, no significant differences in pH levels were observed in the stomach and intestine among the treatments (P > 0.05). Citric acid supplementation did not significantly (P > 0.05) affect the growth performance variables, body composition, or the apparent digestibility coefficients (ADC) of dry matter, crude protein, gross energy, ether extract, and ash of the diets. Fish fed diets with 10 and 30 g/kg citric acid exhibited higher values for total leukocytes (P = 0.043) and total plasma protein (P = 0.019) compared to the cont... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Histomorphometry; Organic acids.
Thesagro:  Ácido Cítrico; Impacto Ambiental; Nutrição Animal; Suplemento Alimentar; Tilápia Nilótica.
Thesaurus Nal:  Citric acid; Digestibility; Environmental impact; Feed additives; Tilapia (common name).
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66967 - 1UPCAP - DD
CNPMA17526 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  13/04/2011
Data da última atualização:  13/04/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BUDZINSKI, I. G. F.; LEITE, T. F.; TAKAHASHI, E. K.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.
Afiliação:  IAPAR; IAPAR; ÁGUAS CLARAS BIOTECNOLOGIA LTDA.; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC; IAPAR.
Título:  Coffea expansin gene family and expansin expression during fruit maturation.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In:INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 21., 2006, Montpellier, France. Table of contents... Montpellier, France: Association for Science and Information on Coffee, 2007. 1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Expansins (EXP) are plant cell-wall loosing proteins involved in cell enlargement and developmental process such as organogenesis, seeds germination, cell wall dissolution and fruit ripening. Two families of EXP are known, α-expansin (EXPA), involved in the control of cell wall extension, and β-expansins (EXPB), the major allergens of grass pollen that also have cell wall-loosening activity. With the objective to study the role of EXP in coffee fruit maturation we selected EXP homologous sequences on the Brazilian Coffee Genome Project database. Full-length contigs were classified according the EXP family. Northern blots of pulp from fruits at the latest stages of maturation (22-32 weeks after flowering) showed increased transcription of one contig (CaEXP1). This higher transcription corresponds with a climacteric burst, during the expansion of pulp, with a decline in ?cherry? fruits. The transcription of CaEXP1 was also observed in roots, shoots, flower and flower buds, but not in leaves.
Palavras-Chave:  Oganogenesis.
Thesaurus NAL:  Coffea.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/32598/1/Coffea-Expansin-Gene.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC196 - 1UPCAA - DD
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