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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  21/05/1998
Data da última atualização:  04/11/2015
Autoria:  SANTOS, N. A. G.; LANCHOTE, V. L.; DREOSSI, S. A. C.; GOMES, M. A. F.; CERDEIRA, A. L.; CARVALHO, D.; BONATO, P. S.
Afiliação:  USP; USP; USP; MARCO ANTONIO FERREIRA GOMES, CNPMA; ANTONIO LUIZ CERDEIRA, CNPMA; USP; USP.
Título:  GC-MS determination of chlorotriazines in aqueous environmental samples.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESS OF PHARMACEUTICAL SCIENCES, 1., 1997, Ribeirao Preto, SP. Bolletino Chimico Farmaceutico, v.136, p.131, 1997. Abstract.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The extensive use of chlorotriazines as selective herbicides in agriculture and their relatively high persistence imply that these compounds are now present in the environment, contaminating surface and groundwater. In European countries, United States and Canada, the drinking water ordinance demands a limited concentration of 0.5 ug/l for the sum of all pesticides and 0.1 ug/l with respect to each compound, with the consequent need for sensitive and selective analytical methods. Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) is the most reliable technique for this kind of analysis and was employed in the present study to evaluate the contamination of aqueous environmental samples by atrazine, simazine and ametryne. Surface water samples (1 liter) were collected from the Espraido watershed (Ribeirao Preto, SP, Brazil) during the period from October 1995 to July 1996, at nine different points. Groundwater samples from sites near the river were collected during the same period. The extraction procedure consisted of the addition of 100 ml of water sample, previously filtered throw 0,22 um membranes, to a separatory funnel. After the addition of 25 ul of the internal standard solution (caffeine, 5 ug/ml) and akalinization with 25 ul of 4 M NaOH aqueous solution, the samples were extracted with 15 ml ethyl acetate by shaking for 1 hour. Volumes of 5 ml of the organic phase were transferred to conic tubes and evaporated to dryness under a nitrogen flow, at the temperature of 35oC. T... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Chlorotriazines; GC-MS.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/87147/1/1997RAs-006.PDF
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA3465 - 1UPCRA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  29/04/2024
Data da última atualização:  09/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VIANA, L. M.; RODRIGUES, F. S. R.; SANTOS, M. C. B.; LIMA, A. dos S.; NABESHIMA, E. H.; LEITE, M. de O.; MARTINS, M. A.; CARVALHO, C. W. P. de; MALTAROLLO, V. G.; AZEVEDO, L.; FERREIRA, M. S. L.; MARTINO, H. S. D.; FELISBERTO, M. H. F.; BARROS, F. A. R. de.
Afiliação:  LEONARA MARTINS VIANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; FABIANA SILVA ROCHA RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MILLENA CRISTINA BARROS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDRAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO. BORDEAUX METABOLOME-METABOHUB; AMANDA DOS SANTOS LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ALFENAS; ELIZABETH HARUMI NABESHIMA, INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS; MAURICIO DE OLIVEIRA LEITE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MÁRCIO ARÊDES MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VINÍCIUS GONÇALVES MALTAROLLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; LUCIANA AZEVEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ALFENAS; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDRAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MÁRIA HERMINIA FERRARI FELISBERTO, UNIVERSIDADE FEDRAL DE VIÇOSA; FREDERICO AUGUSTO RIBEIRO DE BARROS, UNIVERSIDADE FEDRAL DE VIÇOSA.
Título:  Green banana (Musa ssp.) mixed pulp and peel flour: A new ingredient with interesting bioactive, nutritional, and technological properties for food applications.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry v. 451, 139506, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139506
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to characterize and evaluate the in vitro bioactive properties of green banana pulp (GBPF), peel (GBPeF), and mixed pulp/peel flours M1 (90/10) and M2 (80/20). Lipid concentration was higher in GBPeF (7.53%), as were the levels of free and bound phenolics (577 and 653.1 mg GAE/100 g, respectively), whereas the resistant starch content was higher in GBPF (44.11%). Incorporating up to 20% GBPeF into the mixed flour had a minor effect on the starch pasting properties of GBPF. GBPeF featured rutin and trans-ferulic acid as the predominant free and bound phenolic compounds, respectively. GBPF presented different major free phenolics, though it had similar bound phenolics to GBPeF. Both M1 and M2 demonstrated a reduction in intracellular reactive oxygen species (ROS) generation. Consequently, this study validates the potential of green banana mixed flour, containing up to 20% GBPeF, for developing healthy foods and reducing post-harvest losses.
Palavras-Chave:  Analysis; Cancer cells; Green banana peel flour; UPLC ESI QTOF MS.
Thesaurus NAL:  Antioxidants; Chemometrics; Gel strength; Resistant starch.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15711 - 1UPCAP - DD
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