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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  11/08/2021
Data da última atualização:  26/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARAFON, A. C.; AMARAL, A. F. C.; MACHADO, J. C.; CARNEIRO, J. da C.; BIERHALS, A. N.; GUIMARÃES, V. dos S.
Afiliação:  ANDERSON CARLOS MARAFON, CPATC; ANDRE FELIPE CAMARA AMARAL, CENARGEN; JUAREZ CAMPOLINA MACHADO, CNPGL; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; ADRIANA NEUTZLING BIERHALS, Universidade Federal de Alagoas; VICTOR DOS SANTOS GUIMARÃES, Universidade Federal de Alagoas.
Título:  Chemical composition and calorific value of elephant grass varieties and other feedstocks intended for direct combustion.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Grassland Science, v. 67, p. 241-249, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1111/grs.12311
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Perennial grasses display several positive attributes as suitable energy crops for use as a solid fuel for direct combustion, such as high annual production of dry matter per unit area, perennity and high harvest flexibility. This study aimed to characterize the chemical composition and calorific value of 18 elephant grass (EG) varieties (Pennisetum purpureum Schum.) and 10 other potential bioenergy feedstocks intended for direct combustion. Samples were obtained from 6-month-old EG and sorghum and 3-year-old eucalyptus, Mimosa caesalpiniaefolia, and bamboo plants. Sugarcane bagasse and straw, rice husk, corn stover, coconut husk, and fiber samples were also evaluated. The elemental composition, lower heating value (LHV), and cellulose (CEL), hemicellulose (HCEL), lignin (LIG) and ash contents (% dry matter) were analyzed. The results indicated that the EG genotypes showed significant differences when compared with other evaluated biomasses, but showed no differences among themselves. The EG varieties showed a mean LHV (16.7 MJ/kg) superior to that of rice husk, sugarcane bagasse, and sorghum and similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, and corn stover. The EG varieties showed a mean ash content (4.74%) inferior to that of rice husk, sugarcane bagasse, coconut fiber, and sorghum; a mean CEL content (36.0%) similar to that of sugarcane straw, coconut fiber, corn stover, sorghum, and Mimosa caesalpinifolia; HCEL; a mean HCEL content (30.3%) superior to that of rice h... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biomass attributes; Thermal energy.
Thesagro:  Bioenergia; Capim Elefante; Combustão; Composição Química; Energia Térmica; Pennisetum Purpureum.
Thesaurus Nal:  Bioenergy.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN38587 - 1UPCAP - DD
CNPGL25175 - 1UPCAP - DD
CPATC25907 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMILLER, R. P. Estudo da fruticultura tradicional dos indios Waimiri-Atroari: base para a extensao agroflorestal. In: CONGRESSO BRASILEIRO SOBRE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 1.; ENCONTRO SOBRE SISTEMAS AGROFLORESTAIS NOS PAÍSES DO MERCOSUL. 1., 1994, Porto Velho. Anais. Colombo: EMBRAPA-CNPF, 1994. v. 2, p. 449-464. (EMBRAPA-CNPF. Documentos,27).
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPORRO, R.; NASCIMENTO, A. S.; MILLER, R. P.; SOUSA, R. C. de; PIRATOBA, D. N. M. A recuperação da roça por meio de capoeiras de sabiá da família Soares: Povoado de São Manoel, Lago do Junco, MA. Brasília, DF: Embrapa, 2020. 62 p. (Mestres do agroextrativismo no Mearim, v. 7).
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPORRO, R.; MILLER, R. P.; SOUSA, R. C. de; NASCIMENTO, A. S. A utilização do sabiá (Mimosa Caesalpiniifolia) para gerar renda e melhorar o solo em sistemas agrícolas tradicionais no médio Mearim, Maranhão. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 12., 2021. Anais... [S.l.]: Sociedade Brasileira de Sistemas Agroflorestais, 2021.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoKATZ, E.; LÓPEZ, X. L.; FLEURY, M.; MILLER, R. P.; PAYÊ, V.; DIAS, T.; SILVA, F.; OLIVEIRA, Z.; MOREIRA, E. No greens in the forest? Note on the limited consumption of greens in the Amazon. Acta Societatis Botanicorum Poloniae, v. 81, n. 4, p. 283-293, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPORRO, R.; NASCIMENTO, A. S.; MILLER, R. P.; SOUSA, R. C. de; PIRATOBA, D. N. M.; SEVILHA, A. C. (ed.). A recuperação da roça por meio de capoeiras de sabiá da família Soares: Povoado de São Manoel, Lago do Junco, MA. Brasília, DF: Embrapa, 2020. 62 p. (Mestres do agroextrativismo no Mearim, v. 7).
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPORRO, R.; MILLER, R. P.; TITO, M. R.; DONOVAN, J. A.; VIVAN, J. L.; TRANCOSO, R.; KANTEN, R. F. van; GRIJALVA, J. E.; RAMIREZ, B. L.; GONÇALVES, A. L. Agroforestry in the Amazon Region: a pathway for balancing conservation and development. In: NAIR, P. K. R.; GARRITY, D. (Ed.). Agroforestry: the future of global land use. Dordrecht: Springer, 2012. p. 391-428. (Advances in agroforestry, v. 9).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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