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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  28/11/2018
Data da última atualização:  28/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEMES, B. M.; RISTOW, N.; BET, C. D.; OLIVEIRA, C. S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E.
Afiliação:  Bárbara Mikulis Lemes, UEPG; Nadine Ristow, UEPG; Camila Delinski Bet, UEPG; Cristina Soltovski de Oliveira, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Egon Schnitzler, UEPG.
Título:  Study of isolated starches of pinhão seeds marketed in the Brazilian Southern region.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 6, n. 4, p. 39-47, 2017.
DOI:  10.18362/bjta.v6.i4.25
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to characterise native starches of ?pinhão? seeds grown in the states of Paraná, Santa Catarina and Rio Grande do Sul. The starch was extracted by the aqueous method and evaluated by thermogravimetry, differential scanning calorimetry, viscoamilographic analysis, X-ray powder diffractometry and scanning electron microscopy. Three mass losses, common to all samples were detected and the starch of ?pinhão? seeds cultivated in Bento Gonçalves (RS) presented the highest thermal stability. The starch of ?pinhão? harvested in Mafra (SC) presented higher transition temperatures and gelatinisation enthalpy. The ?pinhão? starch isolated from seeds of Lages (SC) showed the highest peak viscosity and lower peak time and pasting temperature, as compared to starch from Mafra (PR), which had the lowest peak viscosity. The granules presented ellipsoidal shape with a flat surface on one side and size ranging of 17-19 μm, exhibiting C-type pattern and crystallinity between 27-29%. Although the starch is of the same botanical source, the cultivation site interfered in the obtained technological properties, emphasizing the importance of the characterisation of starches to make viabilisation of its industrial use and conservation of genetic patrimony in germplasm banks.
Palavras-Chave:  Análise térmica; Germplasm bank.
Thesagro:  Amido; Araucária Angustifólia; Banco de Germoplasma; Espécie Nativa; Pinhão; Pinheiro do Paraná; Semente.
Thesaurus Nal:  Starch; Thermal analysis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56592 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. L. S.; OLIVEIRA, R. J.; CAMPOS, M. E. S. L.; SOUZA, B.; RICCI, M. S. F.; AGUIAR-MENEZES, E.L. Abundância de crisopídeos em sistema orgânico de café com diferentes níveis de diversificação vegetal. Rio de Janeiro: Embrapa Agrobiologia, 2009.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, M. E. S. L.; OLIVEIRA, R. J.; RESENDE, A. L. S.; SOUZA, B.; RICCI, M. S. F.; AGUIAR-MENEZES, E.L. Eficiência de dois métodos de amostragem de chrysopidae em cultivo orgânico de café. Rio de Janeiro: Embrapa Agrobiologia, 2009.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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