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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  25/10/2012
Data da última atualização:  26/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HAGEN, M. K.; LUDKE, A.; ARAUJO, A. S.; MENDES, R. H.; FERNANDES, T. G.; MANDARINO, J. M. G.; LLESUY, S.; JONG, E. V. de; BELLÓ-KLEIN, A.
Afiliação:  MARTINE KIENZLE HAGEN, UFRGS; ANA LUDKE, University of Manitoba; ALEX SANDER ARAUJO, UFRGS; ROBERTA HACK MENDES, UFRGS; TÂNIA GATELLI FERNANDES, UFRGS; JOSE MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; SUSANA LLESUY, Universidade de Buenos Aires; ERNA VOGT DE JONG, UFRGS; ADRIANE BELLÓ-KLEIN, UFRGS.
Título:  Antioxidant characterization of soy derived products in vitro and the effect of a soy diet on peripheral markers of oxidative stress in a heart disease model.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, Ottawa, v. 90, n. 8, p. 1095-1103, 2012.
DOI:  10.1139/y2012-028
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study analyzed and compared the content of isoflavones in 2 soy products, the effectiveness of isoflavones as antioxidants, in vitro, and demonstrated the antioxidant effect of a soy diet in rats with myocardial infarction (MI). Isoflavone content was analyzed in soybean hypocotyl (SH) and isolated soy protein (ISP). The quality (TAR) and quantity (TRAP) of antioxidants present in the samples was quantified. The amount of daidzin was higher in SH (9 times) and genistein in ISP (5 times). SH presented a 3-fold increase in TAR, while both products exhibited same TRAP. The rats were fed an ISP diet for 9 weeks. Animals were distributed among 6 treatment groups: (i) Sham Casein; (ii) Infarct Casein < 25%; (iii) Infarct Casein > 25%; (iv) Sham Soy; (v) Infarct Soy < 25%; and (vi) Infarct Soy > 25%. MI was induced 5 weeks after the commencement of the diets. Lipid peroxidation (LPO), antioxidant enzyme activity, and levels of nitrites/nitrates were determined in blood. Rats receiving the ISP diet demonstrated increased activity of antioxidant enzyme activity and nitrite/nitrate content. In addition, the increase in LPO seen in rats subjected to MI was significantly mitigated when the ISP diet was given. These findings suggest a nutritional approach of using a soy-based diet for the prevention of oxidative-stress-related diseases such as heart failure.
Thesagro:  Antioxidante; Enzima; Lipidio; Peroxidase; Proteína; Soja.
Thesaurus Nal:  Lipid peroxidation; Nitric oxide; Plant proteins; Soybeans.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO33664 - 1UPCAP - PP1209412094
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1.Imagem marcado/desmarcadoHAGEN, M.; MENDES, R.; FERNANDES, T.; BELLÓ-KLEIN, A.; MANDARINO, J. Capacidade antioxidante e conteúdo de isoflavonas em proteínas de soja (Samprosoy) e germén de soja. In: ENCONTRO DE FISOLOGIA, 2002, Gramado. Vinte e cinco anos do Programa de Pós-Graduação em Fisiologia-UFRGS: [livro de resumos]. Porto Alegre : UFRGS. Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas: Fisiologia, 2002. p. 36.
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2.Imagem marcado/desmarcadoHAGEN, M. E. K.; MENDES, R. H.; FERNANDES, T. R. G.; MANDARINO, J. M. G.; BELLÓ-KLEIN, A. Análise da reatividade e do potencial antioxidante total e conteúdo de isoflavonas em proteína isolada de soja (Samprosoy) e gérmen de soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE NUTRIÇÃO, 17.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO, 2.; CONGRESSO BRASILEIRO DE NUTRIÇÃO HUMANA, 1., 2002, Porto Alegre. [Resumos]. Porto Alegre: ASBRAN; SBNC; AGAN, 2002. p. 150. Resumos A13/002.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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3.Imagem marcado/desmarcadoHAGEN, M. E. K.; MENDES, R. H.; FERNANDES, T. R.; BELLÓ-KLEIN, A.; MANDARINO, J. M. G. Efeito antioxidante da proteína de soja (Samprosoy LH 90) e germén de soja e sua relação com o conteudo de isoflavonas. In: CONGRESSO DE CARDIOLOGIA DO RIO GRANDE DO SUL, 13.; SIMPÓSIO DE NUTRIÇÃO EM CARDIOLOGIA, 1.; SIMPÓSIO DE FISIOTERAPIA EM CARDIOLOGIA, 1.; SIMPÓSIO DE ENFERMAGEM EM CARDIOLOGIA, 1., 2002, Gramado. Programa... Gramado, 2002. Não paginado. Seção Pôsteres número 6.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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4.Imagem marcado/desmarcadoHAGEN, M. K.; LUDKE, A.; ARAUJO, A. S.; MENDES, R. H.; FERNANDES, T. G.; MANDARINO, J. M. G.; LLESUY, S.; JONG, E. V. de; BELLÓ-KLEIN, A. Antioxidant characterization of soy derived products in vitro and the effect of a soy diet on peripheral markers of oxidative stress in a heart disease model. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, Ottawa, v. 90, n. 8, p. 1095-1103, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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