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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  03/11/2022
Data da última atualização:  04/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAULA, L. C.; LEMES, A. C.; VALENCIA-MEJÍA, E.; MOREIRA, B. R.; OLIVEIRA, T. S.; CAMPOS, I. T. N.; NERI, H. F. S.; BRONDANI, C.; GHEDINI, P. C.; BATISTA, K. A.; FERNANDES, K. F.
Afiliação:  LADYSLENE C. PAULA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; AILTON C. LEMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ERIKA VALENCIA-MEJIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; BRUNA R. MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; THIAGO S. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; IVAN T. N. CAMPOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; HIASMIN F. S. NERI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; CLAUDIO BRONDANI, CNPAF; PAULO C. GHEDINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KARLA A. BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KATIA F. FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  Effect of extrusion and autoclaving on the biological potential of proteins and naturally-occurring peptides from common beans: Antioxidant and vasorelaxant properties
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry: X, v. 13, 100259, Mar. 2022.
ISSN:  2590-1575
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fochx.2022.100259
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aiming to understand the impact of hardening on the biological potential of bean protein and peptides, we evaluated the antioxidant and vasorelaxant properties of common beans after and before hardening. It was also evaluated the effect of extrusion and autoclaving in the biological potential of hardened beans. In general, hardening caused a reduction from 13.5 to 39.6% on the antioxidant activity of the peptide-rich fractions. On the other hand, hardening did not strongly interfere with the vascular reactivity in thoracic aorta rings, being observed maximal relation varying from 801% to 84.7%. The thermal treatment caused a general increase in the antioxidant and vasorelaxant potential of these fractions, being observed EC50 values ranging from 0.22 mg mL -1 to 0.26 mg mL -1. We can conclude that hardening did not seem to affect definitively the bioactivity of the obtained peptide-rich fractions. Finally, this study allows suggesting practical applications of extrusion as a thermal process in the production of functional food ingredients, and as ready-to-eat products presenting nutraceutical potential. In addition, autoclaving can be used as a pre-treatment of the hardened grains aiming to use them as whole grains with potentialized benefits for human health.
Palavras-Chave:  Easy-to-cook; Hard-to-cook; Nutraceutical; Vascular reactivity.
Thesagro:  Antioxidante; Extrusão; Feijão; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Autoclaving; Beans; Bioactive properties; Extrusion; Proteins.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147997/1/fc-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36538 - 1UPCAP - DD20222022
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1.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K. de A. Aplicações biotecnológicas de feijões endurecidos 2014. 214 f. Tese (Doutorado em Biologia) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia. Orientadora: Kátia Flávia Fernandes; Co-orientadora: Priscila Zaczuk Bassinello, CNPAF.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K. T. Avaliação de soluções nutritivas em plantas de Heliconia psittacorum x Heliconia spathocircinata cv. Golden Torch. 2006. 44 f. il. Monografia (Especialização em Floricultura como Empreendimento) - Centro de Ciências Naturais e Tecnologia, Universidade do Estado do Pará, Belém, PA. Orientador: Ismael de Jesus Matos Viégas, Embrapa Amazônia Oriental.
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K. T. Avaliação da sustentabilidade de agroecossistemas familiares agroextrativistas de açaizeiros na região das ilhas do município de Cametá, Pará. 2013. 155 f. Dissertação (Mestrado em Agriculturas Familiares e Desenvolvimento Sustentável) - Universidade Federal do Pará, Embrapa Amazônia Oriental, Belém, PA. Orientador: Walkymário de Paulo Lemos, Embrapa Amazônia Oriental.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K.; CECCON, G. Milho: safrinha consorciada. Cultivar: Grandes Culturas, ano 12, n. 129, p. 8-10, fev. 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K. D.; MATTIONI, J. A. M. Implantação da Cultura. In: LIMA, H. E. de (Ed.). Técnicas para o cultivo do cupuaçuzeiro. Brasília, DF: Embrapa: 2017. 61 p.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. F. dos; BATISTA, K. D.; SOARES, L. R. Atributos químicos e físicos do solo sob floresta natural em Roraima. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, 11., 2016, Boa Vista, RR. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, L. S.; BATISTA, K. D.; PEDROZO, C. A. Correlações entre atributos químicos do solo e produção de castanheiras-do-brasil cultivadas em sistema agroflorestal em Roraima. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, 10., 2015, Boa Vista. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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8.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, L. S.; BATISTA, K. D.; PEDROZO, C. A. Correlações entre atributos químicos do solo e produção de castanheiras-do-brasil cultivas em sistema agroflorestal em Roraima. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 35., 2015, Natal. O solo e suas múltiplas funções: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPEDROZO, C. A.; BATISTA, K. D.; SMIDERLE, O. J. Produção de mudas de Castanheira-do-Brasil. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2018.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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10.Imagem marcado/desmarcadoPEDROZO, C. A.; BATISTA, K. D.; SMIDERLE, O. J. Produção de mudas de Cedro-doce. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2018. (Embrapa Roraima. Folder, 22).
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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11.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, V. X. A.; PEDROZO, C. A.; BATISTA, K. D. Seleção para produção estimada de sementes de castanha-do-brasil com base em amostragens. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, SNCT-RR, 9., 2014. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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12.Imagem marcado/desmarcadoLOCATELLI, M.; SILVA, L. M. da; BATISTA, K. D. Avaliação edáfica e nutricional em espécies arbóreas. In: WADT, L. H. de O.; SANTOS, L. M. H.; BENTES, M. P. de M.; OLIVEIRA, V. B. V. (ed.). Produtos florestais não madeireiros: guia metodológico da Rede Kamukaia. Brasília, DF: Embrapa, 2017. cap. 5, p. 61-68.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima.
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13.Imagem marcado/desmarcadoFRANÇOIS, N. R.; BATISTA, K. D.; SILVA, Y. P. Densidade do solo sob diferentes sistemas de plantio no cerrado de Roraima. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 15., 2020, Boa Vista, RR. Inteligência Artificial: a nova fronteira da ciência brasileira: Boletim de resumos. Boa Vista, RR: 2020. Organizado por Rodrigo Leonardo Costa De Oliveira; Ivanise Maria Rizzatti, Thiago José Costa Alves; Juliane Marques de Souza; Katharine Coimbra Toledo. p. 135-137.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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14.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K. D.; VASCONCELOS, M. J. F. de; FAQUIN, V. Variação do ph de soluções nutritivas no cultivo de sorgo sob concentrações de fósforo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33.; 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros : sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011.
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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15.Imagem marcado/desmarcadoAQUINO, S. T. M. de; BATISTA, K. D.; SANTOS, R. F. dos; SOUZA, G. S. Acúmulo de massa seca em plantas jovens de cedro doce em função da omissão de nutrientes. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, 11., 2016, Boa Vista, RR. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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16.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K.; DUARTE, A. P.; CECCON, G.; DE MARIA, I. C.; CANTARELLA, H. Acúmulo de matéria seca e de nutrientes em forrageiras consorciadas com milho safrinha em função da adubação nitrogenada Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 10, p. 1154-1160, out. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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17.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, K.; DUARTE, A. P.; CECCON, G.; MARIA, I. C. D.; CANTARELLA, H. Acúmulo de matéria seca e de nutrientes em forrageiras consorciadas com milho safrinha em função da adubação nitrogenada. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 10, p. 1154-1160, out. 2011. Título em inglês: Dry matter and nutrient accumulation in forage plants intercropped with off-season maize as a function of nitrogen fertilization.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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18.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, G.; BATISTA, K. E.; GOMIDES, M. F.; DELLA MODESTA, R. C.; GODOY, R. L. O. Alguns aspectos da diferenciacao do mel floral do mel de melato: pH, residuo mineral fixo e acucares. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 1996, Pocos de Caldas, MG. Resumos... Pocos de Caldas: SBCTA, 1996. p.129, ref. 342.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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19.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, G.; BATISTA, K. E.; DELLA MODESTA, R. C.; GODOY, R. L. O. Alguns aspectos da diferenciacao do mel floral do mel de melato: polarimetria. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 1996, Pocos de Caldas, MG. Resumos... Pocos de Caldas: SBCTA, 1996. p.129, ref. 342.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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20.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. F. da; SILVA, L. M. da; BATISTA, K. D.; WADT, L. H. de O. Correlação entre teores de nutrientes do solo, foliar e produção da castanha-do-brasil na Amazônia Sul Ocidental. In: REUNIÃO DE CIÊNCIA DO SOLO DA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 2., 2014, Porto Velho. Anais... Porto Velho: SBCS, 2014. p. 183-186. Organizado por: Henrique Nery Cipriani; Alaerto Luiz Marcolan; Fernando Machado Pfeifer: Alexandre Martins Abdão dos Passos; Marcelo Curitiba Espíndula; Angelo Mansur Mendes.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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