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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia; Embrapa Algodão.
Data corrente:  29/09/2015
Data da última atualização:  15/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARROS, T. F. S.; ARRIEL, N. H. C.; QUEIROZ, M. F.; FERNANDES, P. D.; MENDONCA, S.; RIBEIRO, J. A. de A.; MEDEIROS, E. de A.
Afiliação:  Talita Farias Sousa Barros, UNIVERSIDADE DA PARAÍBA; Nair Helena Castro Arriel, EMBRAPA ALGODÃO; Messias Firmino Queiroz, UNIVERSIDADE DA PARAÍBA; Pedro Dantas Fernandes, UNIVERSIDADE DA PARAÍBA; SIMONE MENDONCA, CNPAE; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; Everaldo Paulo Medeiros, EMBRAPA ALGODÃO.
Título:  Fatty acid profiles of species of Jatropha curcas L., Jatropha molíssima (Pohl) Baill. and Jatropha gossypiifolia L.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 73, p. 106-108, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The purpose of this study was to determine a standard of fatty acids from species of Jatropha curcas L., Jatropha mollissima (Pohl) Baill., and Jatropha gossypiifolia L. The sample set consisted of 11 samples with three repetitions for each species, resulting in a total of 99 samples. Matrix of fatty acid data, principal component analyses (PCA) techniques and hierarchical cluster analyses (HCA) were applied in order to verify the similarity and discrimination of the samples for fatty acid profile. The PC1 (x-axis) discriminates against samples of J. curcas, J. mollissima and J. gossypiifolia while these latter two species are discriminated in PC2 (y-axis). In the HCA, the dendrogram also shows the separation of the three species as was observed during the PCA. The major variations in this separation were oleic (C18:1), linoleic (C18:2), stearic (C18:0) and palmitic (C16:0) acids. In both J. mollissima and J. gossypiifolia there is a predominance of linoleic acid (C18:2), whereas for J. curcas there is a balance on the equivalent proportion of oleic (C18:1) and linoleic (C18:2) acids. Oleic (C18:1) and linoleic (C18:2) acids sum constitute a mean of 76.5%, 78.5%, 84.5% of the total sample composition of J. curcas, J. mollissima and J. gossypiifolia, respectively. For the studied species of Jatropha, the mean oil content was 35.0% for J. curcas, 18.3% for J. mollissima and 22.1 % for J. gossypiifolia. The difference between the oil content in the species comes from the propor... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Analise de agrupamentos hierárquicos; Análises dos componentes principais; Cromatografia em fase gasosa; Gas chrom atography; Hierarchical clusters analyses; Principal component analyses.
Thesagro:  Jatropha curcas.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141191/1/Fatty-acid-profiles-of-species-of-Jatropha-curcas-L.....pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA28094 - 1UPCAP - DD
CNPAE2690 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, V. G.; LIMA, L. M. de; SANTOS, R. C. dos; PINHEIRO, M. P. N.; BARROS, T. F. S. Análise in silico de sequências nucleotídicas de botão floral de algodoeiro geradas a partir de uma biblioteca substrativa de cDNA. In: ENCONTRO DE PRODUÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA ALGODÃO - EPC 2009, 4., 2009, Campina Grande. Resumos... Campina Grande: Embrapa Algodão, 2009. p. 22 (Embrapa Algodão. Documentos, 227).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, T. F. S.; ARRIEL, N. H. C.; QUEIROZ, M. F.; FERNANDES, P. D.; MENDONCA, S.; RIBEIRO, J. A. de A.; MEDEIROS, E. de A. Fatty acid profiles of species of Jatropha curcas L., Jatropha molíssima (Pohl) Baill. and Jatropha gossypiifolia L. Industrial Crops and Products, v. 73, p. 106-108, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Algodão.
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