|
|
Registros recuperados : 29 | |
3. | | SILVA, I. S.; CORREA, L. C.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T. Effect of thermovinification temperature on the content of phenolic compounds, antioxidant potential, and color of syrah red wines. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168527; SLACAN. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
| |
6. | | SILVA, I. S.; SANTOS, R. G. de B.; NOGUEIRA, E. T.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T. Influência do uso de chip de Carvalho Francês na composição físico-química e colorimétrica de vinho tinto da cultivar Syrah. Research, Society and Development, v. 9, n. 12, p. e37491211111, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
9. | | CARVALHO, E. S. S. de; BARROS, A. P. A.; SILVA, G. N. da; SILVA, T. M.; BIASOTO, A. C. T. Teores de compostos fenólicos, antocianinas e capacidade antioxidante de vinhos tintos tropicais elaborados com as uvas Alicante Bouschet, Tempranillo e Touriga Nacional. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2923-2926. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
10. | | SILVA, I. S.; BARROS, A. P. A.; NUNES, G. da S.; TORRES, L. H. P. S.; NASCIMENTO, D. C. do; DAMASCENO, J. C.; BIASOTO, A. C. T. Influência da técnica de termovinificação no conteúdo de compostos fenólicos e na cor dos vinhos tintos tropicais Syrah. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 16., 2019, Ica, Peru. Desierto: pasión vitivinícola en Latinoamérica. Ica: Asociacion Peruana de Enologos: Organización Internacional de la Viña y del Vino, 2019. p. 156-160. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
11. | | SILVA, I. S.; NOGUEIRA, E. T.; BARROS, A. P. A.; SANTOS, R. G. de B.; SILVA, L. F. da; BIASOTO, A. C. T. Influência do uso de chip de carvalho francês na composição físico-química e colorimétrica de vinho tinto "Syrah". In: ENCONTRO NACIONAL DA AGROINDÚSTRIA, 4., 2018, Bananeiras. Anais... Bananeiras: UFPB: CABA, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
12. | | BARROS, A. P. A.; SILVA, I. S.; SILVA, A. de S.; SANTOS, R. G. de B.; TORRES, L. H. P. de S.; BIASOTO, A. C. T. Influência do uso de diferentes agentes de colagem na composição físico-química e coloração do vinho branco Chenin Blanc. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., 2018, Belém, PA. O uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Belém, PA: SBCTA:UFPA, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
13. | | BARROS, A. P. A.; SILVA, A. de S.; SILVA, I. S.; NUNES, G. da S.; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T.; DRUZIAN, J. I. Influência da adição de chip de Carvalho francês no perfil de compostos fenólicos do vinho base para espumante Viognier branco. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 16., 2019, Ica, Peru. Desierto: pasión vitivinícola en Latinoamérica. Ica: Asociacion Peruana de Enologos: Organización Internacional de la Viña y del Vino, 2019. p. 191-194. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
14. | | BARROS, E. S. de; NUNES, G. da S.; NASCIMENTO, D. C. do; TORRES, L. H. P. de S.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T. Influência da adição de chips de carvalho sobre a qualidade do vinho branco Chenin Blanc. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 16., 2019, Ica, Peru. Desierto: pasión vitivinícola en Latinoamérica. Ica: Asociacion Peruana de Enologos: Organización Internacional de la Viña y del Vino, 2019. p. 216-219. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
15. | | CATVALHO, E. S. S. de; NUNES, G. da S.; SILVA, T. M. da; NOGUEIRA, F. dos S.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T. Influência da correção do pH do mosto e vinho utilizando diferentes ácidos orgânicos sobre a qualidade de vinhos tintos do Vale do Submédio São Francisco. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 2., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. P. 203-210. (Embrapa Semiárido. Documentos, 280). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
16. | | ARGOLLO, C. B. N. T.; SILVA, I. S.; SANTOS, R. T. dos S. e; BARROS, A. P. A.; RIBEIRO, M. de F.; BIASOTO, A. C. T. Influência de diferentes tipos de clarificantes na coloração e conteúdo de compostos fenólicos do hidromel. . In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 13., 2019, Campinas. O futuro dos alimentos: Anais... Campinas: Galoá, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
17. | | NETO, L. G. N.; SILVA, I. S.; SILVA, S. F.; BIASOTO, A. C. T.; LIMA, M. S.; ALMEIDA, M. B.; BARROS, A. P. A. Efeito da suplementação nitrogenada durante a fermentação alcoólica de vinhos da cv. Touriga Nacional do Submédio do Vale do São Francisco. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
18. | | SILVA, I. S.; BARROS, A. P. A.; SILVA, A. de S.; NOGUEIRA, E. T. da; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T. Avaliação da composição fenólica de vinhos brancos "chenin blanc" elaborados com diferentes agentes de colagem. In: ENCONTRO NACIONAL DA AGROINDÚSTRIA, 4., 2018, Bananeiras. Anais... Bananeiras: UFPB: CABA, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
19. | | ALVES, C. A. N.; BIASOTO, A. C. T.; TORRES, L. H. P. de S.; CORREA, L. C.; LEAO, P. C. de S.; BARROS, A. P. A.; VASCOCELOS, L. B. de. Chemical typicity of tropical tannat red wines from Sub-middle São Francisco Valley, Brazil. Journal of Food Sciences and Technology, v. 59, n. 9, p. 3578-3590, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
20. | | AMORIM, M. D.; MENDES, A.; NASCIMENTO, D. S. P.; SOUZA, T. S.; ALMEIDA, Y. M.; PEREIRA, G. E.; LEAO, P. C. de S.; BARROS, A. P. A.; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T. Influência do sistema de condução e porta-enxerto sob a qualidade do vinho tropical Chenin Blanc produzido no Vale do São Francisco na primeira safra do ano de 2014. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
Registros recuperados : 29 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cocais; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
25/05/2022 |
Data da última atualização: |
25/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ARAÚJO, M. D.; SOUZA, H. A. de; SIGNOR, D.; MUNIZ, L. C.; COSTA, J. B.; SOUZA, I. M. de; REIS, V. R. R.; BRASIL, E. P.; POMPEU, R. C. F. F. |
Afiliação: |
MARIA DIANA MELO, UVA; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CPAMN; DIANA SIGNOR DEON, CPATSA; LUCIANO CAVALCANTE MUNIZ, UEMA; JOAQUIM BEZERRA COSTA, CPACP; IVANDERLETE MARQUES DE SOUZA, UVA; VICTOR ROBERTO RIBEIRO REIS, UEMA; ELIMILTON PEREIRA BRASIL, UEMA; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC. |
Título: |
Integrated production systems in a Plinthosol: greenhouse gas emissions and soil quality. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 16, n. 2, p. 184-191, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Integrated systems (crops, livestock, and forest) are tools to avoid increases in greenhouse gas (GHG) emissions, such as CO2 , CH4 , and N2O. The objective of this study was to evaluate the GHG emissions and soil biological and chemical characteristics in an integrated system. The experiment was carried out in an area with crop-livestock-forest integration systems (CLFI), in PindaréMirim, state of Maranhão, Brazil. The treatments consisted of maize (Zea mays) intercropped with forage (Urochloa brizantha cv. Marandú) between eucalyptus trees (Eucalyptus urophylla × Eucalyptus tereticornis) (S1); maize intercropped with forage (Megathyrsus maximus cv. Massai) (S2); and degraded pasture areas with no soil or forage management for more than 14 years (S3), which was used as reference treatment. The experiment was conducted with four replications of four trenches for soil collection or four static chambers for gas flow assessments. The GHG emissions were collected by static chambers and analyzed by gas chromatography, and the soil quality was determined by chemical analysis. The interaction between GHG emissions and soil characteristics was assessed for each treatment, using multivariate analysis and PCA. The soil of the degraded pasture presented higher GHG emissions. The integrated systems presented negative methane fluxes, which denote their mitigating effect on GHG emissions. The CLFI system with eucalyptus and maize intercropped with U. brizantha cv. Marandú was the best option to improve the soil biological characteristics and mitigate GHG emissions. Crop-livestock-forest integration with Eucalyptus, maize, and U. brizantha cv. Marandú is indicated to improve soil biological characteristics and mitigate GHG emissions in the Amazonian region of the state of Maranhão, Brazil. MenosAbstract: Integrated systems (crops, livestock, and forest) are tools to avoid increases in greenhouse gas (GHG) emissions, such as CO2 , CH4 , and N2O. The objective of this study was to evaluate the GHG emissions and soil biological and chemical characteristics in an integrated system. The experiment was carried out in an area with crop-livestock-forest integration systems (CLFI), in PindaréMirim, state of Maranhão, Brazil. The treatments consisted of maize (Zea mays) intercropped with forage (Urochloa brizantha cv. Marandú) between eucalyptus trees (Eucalyptus urophylla × Eucalyptus tereticornis) (S1); maize intercropped with forage (Megathyrsus maximus cv. Massai) (S2); and degraded pasture areas with no soil or forage management for more than 14 years (S3), which was used as reference treatment. The experiment was conducted with four replications of four trenches for soil collection or four static chambers for gas flow assessments. The GHG emissions were collected by static chambers and analyzed by gas chromatography, and the soil quality was determined by chemical analysis. The interaction between GHG emissions and soil characteristics was assessed for each treatment, using multivariate analysis and PCA. The soil of the degraded pasture presented higher GHG emissions. The integrated systems presented negative methane fluxes, which denote their mitigating effect on GHG emissions. The CLFI system with eucalyptus and maize intercropped with U. brizantha cv. Marandú was th... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Óxido nitroso. |
Thesagro: |
Colheita; Dióxido de Carbono; Floresta; Forragem; Matéria Orgânica; Metano. |
Thesaurus NAL: |
Carbon dioxide; Crops; Forage; Forests; Methane; Nitrous oxide; Organic matter. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143424/1/IntegratedProductionSystemsPlinthosolAJCS16.2022.pdf
|
Marc: |
LEADER 02856naa a2200385 a 4500 001 2143424 005 2022-05-25 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARAÚJO, M. D. 245 $aIntegrated production systems in a Plinthosol$bgreenhouse gas emissions and soil quality.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: Integrated systems (crops, livestock, and forest) are tools to avoid increases in greenhouse gas (GHG) emissions, such as CO2 , CH4 , and N2O. The objective of this study was to evaluate the GHG emissions and soil biological and chemical characteristics in an integrated system. The experiment was carried out in an area with crop-livestock-forest integration systems (CLFI), in PindaréMirim, state of Maranhão, Brazil. The treatments consisted of maize (Zea mays) intercropped with forage (Urochloa brizantha cv. Marandú) between eucalyptus trees (Eucalyptus urophylla × Eucalyptus tereticornis) (S1); maize intercropped with forage (Megathyrsus maximus cv. Massai) (S2); and degraded pasture areas with no soil or forage management for more than 14 years (S3), which was used as reference treatment. The experiment was conducted with four replications of four trenches for soil collection or four static chambers for gas flow assessments. The GHG emissions were collected by static chambers and analyzed by gas chromatography, and the soil quality was determined by chemical analysis. The interaction between GHG emissions and soil characteristics was assessed for each treatment, using multivariate analysis and PCA. The soil of the degraded pasture presented higher GHG emissions. The integrated systems presented negative methane fluxes, which denote their mitigating effect on GHG emissions. The CLFI system with eucalyptus and maize intercropped with U. brizantha cv. Marandú was the best option to improve the soil biological characteristics and mitigate GHG emissions. Crop-livestock-forest integration with Eucalyptus, maize, and U. brizantha cv. Marandú is indicated to improve soil biological characteristics and mitigate GHG emissions in the Amazonian region of the state of Maranhão, Brazil. 650 $aCarbon dioxide 650 $aCrops 650 $aForage 650 $aForests 650 $aMethane 650 $aNitrous oxide 650 $aOrganic matter 650 $aColheita 650 $aDióxido de Carbono 650 $aFloresta 650 $aForragem 650 $aMatéria Orgânica 650 $aMetano 653 $aÓxido nitroso 700 1 $aSOUZA, H. A. de 700 1 $aSIGNOR, D. 700 1 $aMUNIZ, L. C. 700 1 $aCOSTA, J. B. 700 1 $aSOUZA, I. M. de 700 1 $aREIS, V. R. R. 700 1 $aBRASIL, E. P. 700 1 $aPOMPEU, R. C. F. F. 773 $tAustralian Journal of Crop Science$gv. 16, n. 2, p. 184-191, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|