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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  15/03/2024
Data da última atualização:  15/03/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BARROS, A. P. A.; SILVA, I. S.; CANDIDO, F.; WAGNER, R.; BIASOTO, A. C. T.
Afiliação:  ANA PAULA ANDRÉ BARROS, lnstttuto Federal de Educaçõo. Ciêncla e Tecnologia do Sertão Pernambucano.; ISLAINE SANTOS SILVA, Universidade Federal da Bahia; FERNANDA CANDIDO, Universidade Federal de Santa Maria; ROGER WAGNER, Universidade Federal de Santa Maria; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA.
Título:  Volatile profile of syrah red sparkling wines produced with different cold pre-fermentative maceration times and their evolution during aging on lees.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168077; SLACAN.
Páginas:  1 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  The growing interest in the production of red sparkling wines has encouraged research into their chemical composition and the contributions of these characteristics to enhance their quality and complexity. This study aimed to evaluate a novel method for winemaking red sparkling wines, using pre-fermentation cold maceration of the grapes. The impact of pre-fermentation cold maceration time (at 8ºC) on the volatile profile of ‘Syrah’ red sparkling wine elaborated by the traditional method was assessed during the autolysis period (3 and 18 months). The following treatments were tested: NM: without cold maceration; M24: maceration for 24 hours; M72: maceration for 72 hours. The volatile compounds were extracted and identified by HS-SPME-GC/FID-GC/MS. Sixty-five volatile compounds were identified and semi-quantified in the samples, including aldehydes, terpenes, ketones, acids, alcohols, and esters, with the latter three classes being more abundant, notably the esters. The use of cold maceration promoted higher concentrations of esters such as ethyl octanoate, ethyl decanoate, and ethyl hexanoate, regardless of the autolysis time of the red sparkling wines. Furthermore, esters such as isoamyl acetate, hexyl acetate, and phenethyl acetate decreased their concentrations after 18 months of autolysis. Additionally, twenty-one compounds presented concentrations above the odor threshold, and the hierarchical cluster and heat map analysis showed that red sparkling wines produced using p... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Odor-active compounds; Traditional Method.
Thesagro:  Vinho.
Thesaurus Nal:  Autolysis; Odor compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162873/1/RA-BiasotoACT-15-SLACAN-2023-Ref-168077.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17630 - 1UPCRA - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  04/01/2021
Data da última atualização:  04/01/2021
Autoria:  CASTILHOS, R. V.; RIBEIRO, L. do P.; CARVALHO, G. de.
Afiliação:  RODOLFO VARGAS CASTILHOS, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar; LEANDRO do PRADO RIBEIRO, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, Centro de Pesquisa para Agricultura Familiar; GABRIEL de CARVALHO, Universidade Comunitária da Região de Chapecó.
Título:  Circadian feeding rhythm of green-belly stink bug in corn cultivation.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02123, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2021.v56.02123
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Ritmo circadiano de alimentação do percevejo barriga-verde em cultivos de milho.
Conteúdo:  Abstract - The objective of this work was to evaluate the circadian feeding rhythm of the green-belly stink bug (Dichelops melacanthus) on corn (Zea mays), and to correlate it with meteorological parameters. The experiments were conducted in corn fields in the first (summer) and second (fall) crop seasons, in the municipality of Chapecó, in the state of Santa Catarina, Brazil. Plants in the V3 and V5 stages were covered with cages and infested with adults of D. melacanthus. After 24 hours of acclimation, the number of insects feeding on the plant stem was counted every three hours (at 6:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, and 0:00 h). At night, a red led flashlight was used to visualize the insects without interfering with their behavior. Meteorological parameters were monitored and correlated to the number of insects feeding on the plants. In the first and second crop seasons, the number of insects feeding on the corn stem differed among evaluation times, with peak in the afternoon, in the evening, and at night. Few insects were found feeding at 6:00 and 9:00 h. There was a positive correlation between air temperature and feeding in both seasons. In milder temperature regions, the preferred feeding time of D. melacanthus on corn is during the afternoon, evening, and night hours, which should be taken into account for a precise management of this insect. Resumo - O objetivo deste trabalho foi avaliar o ritmo circadiano de alimentação do percevejo barriga-verde (Dichelops m... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Percevejo barriga-verde.
Thesagro:  Milho; Percevejo; Safra; Zea Mays.
Thesaurus NAL:  Circadian rhythm; Corn; Dichelops melacanthus; Feeding behavior; Pentatomidae.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219852/1/Circadian-feeding-rhythm-2021.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65121 - 1UPEAP - DD
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