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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
19/06/2019 |
Data da última atualização: |
13/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BOTTA, D.; ARRUDA, R. P. de; WATANABE, Y. F.; BALIEIRO, J. C. de C.; ROMANELLO, N.; BARRETO, A. do N.; PANTOJA, M. H. de A.; GIRO, A.; CARVALHO, C. P. T. de; OLIVEIRA, A. de S.; GARCIA, A. R. |
Afiliação: |
Daniela Botta, UFPA; Rubens Paes de Arruda, USP; Yeda Fumie Watanabe, Vitrogen - YVF Biotech; Júlio Cesar de Carvalho Balieiro, USP; Narian Romanello, UFPA; Andréa do Nascimento Barreto, UFPA; Messy Hannear de Andrade Pantoja, UFPA; Alessandro Giro, UFPA; Carla Patrícia Teodoro de Carvalho, USP; Aline de Sousa Oliveira, Vitrogen - YVF Biotech; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE. |
Título: |
Influence of post-thawing thermal environment on bovine sperm characteristics and in vitro fertility. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Andrologia, v. 51, n. 6, e13266, jul. 2019. |
DOI: |
10.1111/and.13266 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Our aim was to evaluate the effects of three thermal environments over time on kinetics, functionality and in vitro fertility of cryopreserved bovine spermatozoa. Four ejaculates from five bulls (n = 20) were cryopreserved. After thawing, semen was evaluated (0 hr), incubated for 4 hr in T36.0 (36.0°C), T38.0 (38.0°C) and T39.5 (39.5°C), and analysed every hour (1 hr, 2 hr, 3 hr, 4 hr). In vitro production of embryos was performed at 0 hr and 4 hr. Sperm motility and cell kinetics (Computer Assisted Sperm Analysis) were impaired after 2 hr at T38.0 and T39.5 (p < 0.05). Flow cytometry revealed an increase in the cells with injured plasma membrane to 39.5°C and a general reduction in the mitochondrial potential over time (p < 0.05). In vitro fertility was impaired in all temperatures after 4 hr, but there was no difference between 36.0°C and 38.0°C. Our results suggest that the ex situ resilience of semen at 36.0°C after thawing with no major damage to the quality is limited to 3 hr. In normothermia or in thermal stress, sperm cells present a gradual reduction of movement and functionality, which were more significant after 1 hr of incubation. The in vitro production of embryos is impaired when the semen is kept in a thermal environment ≥36.0°C for 4 hr. |
Palavras-Chave: |
Semen quality; Thermotolerance. |
Thesagro: |
Inseminação Artificial; Touro. |
Thesaurus Nal: |
Bulls; Heat stress; In vitro fertilization. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198716/1/BOTTA-et-al-2019-Influence-of-Post-thawing-Thermal-Environment-on-Bovine-Sperm-Characteristics.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
01/10/2007 |
Data da última atualização: |
04/02/2021 |
Autoria: |
SOUZA, F. G. de A. e; TUBELIS, A. |
Título: |
Determinação do período crítico de irrigação na cultura do trigo. |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 17, n. 8, p. 1193-1198, ago. 1982. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Determination of critic period of irrigation on wheat crop. |
Conteúdo: |
RESUMO - O trabalho teve como objetivo determinar os períodos críticos da cultura do trigo com respeito as necessidades hídricas. Foi feito um ensaio de irrigação em que se variou a duração do período de irrigação. Verificou-se que ocorrem dois períodos críticos antagônicos. Um, da fase de perfilhamento ao início da floração, que exige abundância de água, e outro, da segunda metade da fase de floração ao início do estádio de grão leitoso, em que a adição de água é prejudicial à produtividade. Calcularam-se equações de produtividade da cultura em função da água aplicada em período de dez dias. A equação que apresentou o maior coeficiente de correlação foi: W = 362,4 + 13, 866 P(50-59) r= 0,9049 onde W é a profundidade de trigo kg/ha e P(50-59) a água aplicada no período (50-59) dias, milímetros. Analisou-se a variação de produtividade da cultura para o aumento de 1 mm na água aplicada. O maior valor de aumento de produtividade foi de 17,028 kg/ha mm para o período (30-39) dias. ABSTRACT - The scope of this work was to determine the critical periods of wheat crop with respect to water requirement. It is based on an experiment having duration of irrigation period as treatment. The wheat crop showed to have two antagonistic critical periods with respect to water supply. The first one, from affiliation up to first haif of flowering stage, when the water supply is benefic to yield; and the other one, from the second haif of flowering until before the milk stage, when the water supply is harmful to yield. Wheat crop yield equations as a function of applied water in periods of ten days, were calculated. The equation that showed the highest correlation coefficient was: W = 362.4 + 13.866 P(50-69) r = 0.9049 where W is the wheat yield in kg/ha and P(50-59) the applied water in the period (50-59) days, in milimeters. The variation of wheat yield per encrease of 1 milimeter in lhe applied water was analysed. The greatest value of variation was+17.028 kg/ha.mm to the (30-39) days period. MenosRESUMO - O trabalho teve como objetivo determinar os períodos críticos da cultura do trigo com respeito as necessidades hídricas. Foi feito um ensaio de irrigação em que se variou a duração do período de irrigação. Verificou-se que ocorrem dois períodos críticos antagônicos. Um, da fase de perfilhamento ao início da floração, que exige abundância de água, e outro, da segunda metade da fase de floração ao início do estádio de grão leitoso, em que a adição de água é prejudicial à produtividade. Calcularam-se equações de produtividade da cultura em função da água aplicada em período de dez dias. A equação que apresentou o maior coeficiente de correlação foi: W = 362,4 + 13, 866 P(50-59) r= 0,9049 onde W é a profundidade de trigo kg/ha e P(50-59) a água aplicada no período (50-59) dias, milímetros. Analisou-se a variação de produtividade da cultura para o aumento de 1 mm na água aplicada. O maior valor de aumento de produtividade foi de 17,028 kg/ha mm para o período (30-39) dias. ABSTRACT - The scope of this work was to determine the critical periods of wheat crop with respect to water requirement. It is based on an experiment having duration of irrigation period as treatment. The wheat crop showed to have two antagonistic critical periods with respect to water supply. The first one, from affiliation up to first haif of flowering stage, when the water supply is benefic to yield; and the other one, from the second haif of flowering until before the milk stage, when the water sup... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Hydric necessity; Necessidades hídricas. |
Thesagro: |
Irrigação; Precipitação Pluvial; Produtividade; Trigo. |
Thesaurus NAL: |
irrigation; Rain; water requirement; wheat. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220917/1/Determinacao-periodo-critico-1982.pdf
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Marc: |
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