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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
01/04/2008 |
Data da última atualização: |
01/04/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DETOMINI, E. R.; DOURADO NETO, D.; BARIONI, L. G.; SAINZ, R. D. |
Afiliação: |
Euro Roberto Detomini, ESALQ; Durval Dourado Neto, ESALQ; Luis Gustavo Barioni, CPAC; Roberto Daniel Sainz, UCDavis. |
Título: |
Fundamentos do programa computacional PPBB_MX para a simulação da produtividade potencial de Brachiaria brizantha (cultivares Marandu e Xaraés). |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v. 14, n. 1, p. 127-131, 2006. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A poácea Brachiaria brizantha é a espécie vegetal que ocupa a maior área cultivada no Brasil. Com base em técnicas de modelagem e em dados experimentais, elaborou-se um programa computacional em linguagem de programação Visual BASIC para ambiente Windows, denominado PPBB_MX, com o intuito de permitr a calibração e a simulação estocástica da produtividade potencial de fitomassa seca de parte aérea de Brachiaria brizantha, cultivares Marandu e Xaraés, conforme a latitude local, a época do ano (a partir da data de desfolha) e os elementos do clima (médias diárias de radiação solar global e de temperatura). Para pastagens com elevada densidade populacional de perfilhos e sob condições ótimas de suprimento hídrico e de nutrientes, especialmente de nitrogênio, o programa PPBB_MX simulou satisfatoriamente a produtividade potencial dos genótipos avaliados. |
Palavras-Chave: |
Modelagem; Programa computacional PPBB_MX; Simulação de produtividade. |
Thesagro: |
Pastagem; Produtividade. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01608naa a2200217 a 4500 001 1567637 005 2008-04-01 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDETOMINI, E. R. 245 $aFundamentos do programa computacional PPBB_MX para a simulação da produtividade potencial de Brachiaria brizantha (cultivares Marandu e Xaraés). 260 $c2006 520 $aA poácea Brachiaria brizantha é a espécie vegetal que ocupa a maior área cultivada no Brasil. Com base em técnicas de modelagem e em dados experimentais, elaborou-se um programa computacional em linguagem de programação Visual BASIC para ambiente Windows, denominado PPBB_MX, com o intuito de permitr a calibração e a simulação estocástica da produtividade potencial de fitomassa seca de parte aérea de Brachiaria brizantha, cultivares Marandu e Xaraés, conforme a latitude local, a época do ano (a partir da data de desfolha) e os elementos do clima (médias diárias de radiação solar global e de temperatura). Para pastagens com elevada densidade populacional de perfilhos e sob condições ótimas de suprimento hídrico e de nutrientes, especialmente de nitrogênio, o programa PPBB_MX simulou satisfatoriamente a produtividade potencial dos genótipos avaliados. 650 $aPastagem 650 $aProdutividade 653 $aModelagem 653 $aPrograma computacional PPBB_MX 653 $aSimulação de produtividade 700 1 $aDOURADO NETO, D. 700 1 $aBARIONI, L. G. 700 1 $aSAINZ, R. D. 773 $tRevista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria$gv. 14, n. 1, p. 127-131, 2006.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
26/07/2022 |
Data da última atualização: |
26/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PRESTES, A. A.; HELM, C. V.; ESMERINO, E. A.; SILVA, R.; PRUDENCIO, E. S. |
Afiliação: |
AMANDA ALVES PRESTES, Universidade Federal de Santa Catarina; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ERICK ALMEIDA ESMERINO, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro; RAMON SILVA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, Universidade Federal de Santa Catarina. |
Título: |
Conventional and alternative concentration processes in milk manufacturing: a comparative study on dairy properties. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 42, e08822, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.08822 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
ABSTRACT. The concentration of dairy products is widely applied in dairy manufacturing due to obtaining products with the high dry matter, added value, reduced volume, and an increase in shelf-life. Traditional thermal concentration processes are the most applied in dairy industries, however, high temperatures can damage the bioactive compounds in milk, in addition to modifying the physicochemical, sensory, and nutritional characteristics of concentrated products. This review summarizes the importance of replacing traditional concentration methods with unconventional non-thermal processes, which can bring an option to dairy industries due to the concentration enabling the preservation of proteins, enzymes, vitamins, color, and flavor of the product. Alternative methods, such as freeze concentration, membrane separation processes, and freeze-drying, compose recent works about new methodologies to concentrate dairy products without changing specific properties and increase the quality, which is one of the main purposes for the dairy industries. Through a comparative study with recent researches, this overview highlights some alternative concentration processes that can improve the yield and increase the quality of concentrated dairy products. With new environmentally sustainable methods and the possibility of reducing the costs of the concentration process, these emerging concentration methods become attractive for dairy industries from a technological and economic perspective. PRACTICAL APPLICATION: Improving the quality of concentrated dairy products by non-thermal emerging technologies. MenosABSTRACT. The concentration of dairy products is widely applied in dairy manufacturing due to obtaining products with the high dry matter, added value, reduced volume, and an increase in shelf-life. Traditional thermal concentration processes are the most applied in dairy industries, however, high temperatures can damage the bioactive compounds in milk, in addition to modifying the physicochemical, sensory, and nutritional characteristics of concentrated products. This review summarizes the importance of replacing traditional concentration methods with unconventional non-thermal processes, which can bring an option to dairy industries due to the concentration enabling the preservation of proteins, enzymes, vitamins, color, and flavor of the product. Alternative methods, such as freeze concentration, membrane separation processes, and freeze-drying, compose recent works about new methodologies to concentrate dairy products without changing specific properties and increase the quality, which is one of the main purposes for the dairy industries. Through a comparative study with recent researches, this overview highlights some alternative concentration processes that can improve the yield and increase the quality of concentrated dairy products. With new environmentally sustainable methods and the possibility of reducing the costs of the concentration process, these emerging concentration methods become attractive for dairy industries from a technological and economic perspective... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Dairy processing; Freeze concentration; Freeze-drying; Laticínios; Membrane separation; Non-thermal processing; Thermolabile compoun. |
Thesagro: |
Congelamento; Liofilização. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144962/1/FST-2022-ConventionalAlternativeConcentrationProcessesMilkManufacturing.pdf
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Marc: |
LEADER 02501naa a2200289 a 4500 001 2144962 005 2022-07-26 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/fst.08822$2DOI 100 1 $aPRESTES, A. A. 245 $aConventional and alternative concentration processes in milk manufacturing$ba comparative study on dairy properties.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aABSTRACT. The concentration of dairy products is widely applied in dairy manufacturing due to obtaining products with the high dry matter, added value, reduced volume, and an increase in shelf-life. Traditional thermal concentration processes are the most applied in dairy industries, however, high temperatures can damage the bioactive compounds in milk, in addition to modifying the physicochemical, sensory, and nutritional characteristics of concentrated products. This review summarizes the importance of replacing traditional concentration methods with unconventional non-thermal processes, which can bring an option to dairy industries due to the concentration enabling the preservation of proteins, enzymes, vitamins, color, and flavor of the product. Alternative methods, such as freeze concentration, membrane separation processes, and freeze-drying, compose recent works about new methodologies to concentrate dairy products without changing specific properties and increase the quality, which is one of the main purposes for the dairy industries. Through a comparative study with recent researches, this overview highlights some alternative concentration processes that can improve the yield and increase the quality of concentrated dairy products. With new environmentally sustainable methods and the possibility of reducing the costs of the concentration process, these emerging concentration methods become attractive for dairy industries from a technological and economic perspective. PRACTICAL APPLICATION: Improving the quality of concentrated dairy products by non-thermal emerging technologies. 650 $aCongelamento 650 $aLiofilização 653 $aDairy processing 653 $aFreeze concentration 653 $aFreeze-drying 653 $aLaticínios 653 $aMembrane separation 653 $aNon-thermal processing 653 $aThermolabile compoun 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aESMERINO, E. A. 700 1 $aSILVA, R. 700 1 $aPRUDENCIO, E. S. 773 $tFood Science and Technology$gv. 42, e08822, 2022.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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