Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  27/08/2008
Data da última atualização:  02/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; BARBOSA FILHO, M. P.; SANTOS, A. B.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; MOREL PEREIRA BARBOSA FILHO, CNPAF; ALBERTO BAETA DOS SANTOS, CNPAF.
Título:  Growth and zinc uptake and use efficiency in food crops.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 39, n. 15/16, p. 2258-2269, Sept. 2008.
DOI:  https://doi.org/10.1080/00103620802289141
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Zinc (Zn) deficiency in annual crops is very common in Brazilian Oxisols. Data are limited on Zn uptake and use efficiency during crop growth cycles. A field experiment was conducted during two consecutive years with the objective to determine shoot dry weight and Zn uptake and use efficiency in upland rice, dry bean, corn, and soybean during growth cycles. Shoot dry weight of four crops was significantly increased in an exponential quadratic fashion with increasing plant age. Rice and corn had higher shoot dry weights and grain yields than dry bean and soybean. Zinc concentration in rice and corn decreased in a quadratic fashion with increasing plant age. However, in dry bean and soybean, Zn concentration had a quadratic increase. Zinc uptake followed an exponential quadratic response in four crops, and it was higher in corn and upland rice than in dry bean and soybean. Zinc use efficiency in shoot dry-weight production had significant quadratic responses in upland rice and soybean with increasing plant age. In corn, Zn use efficiency for shoot dry-weight production was linear as a function of plant age. Zinc use efficiency for grain production was maximum for corn and minimum for soybean. Hence, cereals had higher Zn use efficiency than legumes. Zinc concentration in grain of dry bean and soybean was higher than in upland rice and corn, which is a desirable quality factor for human consumption so as to avoid Zn deficiency.
Palavras-Chave:  Brazilian oxisols; Soils.
Thesagro:  Arroz; Feijão; Glycine Max; Milho; Oryza Sativa; Phaseolus Vulgaris; Soja; Solo; Zea Mays; Zinco.
Thesaurus Nal:  rice; zinc.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF27345 - 1UPCAP - DD20082008
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  17/09/2013
Data da última atualização:  17/09/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NUNES, W. S.; PEREIRA, M. E. C.; JUNGHANS, D. T.
Afiliação:  WILSON SOUZA NUNES, UFRB; MARCIO EDUARDO CANTO PEREIRA, CNPMF; DAVI THEODORO JUNGHANS, CNPMF.
Título:  Parâmetros de qualidade de frutos de novos híbridos de abacaxizeiros desenvolvidos pela Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA TROPICAL, 7., 2013, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2013. Publicação online.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O fruto do abacaxizeiro é bastante apreciado e apresenta grande aceitação no mercado mundial em decorrência de suas características sensoriais e nutricionais. O programa de melhoramento genético do abacaxizeiro da Embrapa Mandioca e Fruticultura desenvolve novos híbridos para atender às expectativas deste mercado.
Palavras-Chave:  Abacaxi Imperial.
Thesagro:  Abacaxi; Ananás Comosus; Pós-colheita.
Thesaurus NAL:  Pineapples; Postharvest systems.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/89549/1/Parametros-de-qualidade-de-frutos-de-novos-113-13-Wilson-Marcio.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF29635 - 1UPCRA - PP
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional