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1.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, S. A. A. Pesquisa de anticorpos anti-toxoplasma gondii pelo teste de aglutinação modificada em frangos de corte abatidos para consumo. 2007. 52 f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal) - Universidade Federal do Pará, Embrapa Amazônia Oriental, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém, PA.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  18/08/2005
Data da última atualização:  08/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERNANDES, A. P.; SANTOS, M. C.; LEMOS, S. G.; FERREIRA, M. M. C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A.
Afiliação:  ANDREA P. FERNANDES, Grupo GAIA, UFSCar.; MIRIAN C. SANTOS, Grupo GAIA, UFSCar.; SHERLAN G. LEMOS, Grupo GAIA, UFSCar.; MARCIA M.C. FERREIRA, Instituto de QuImica, Universidade Estadual de Campinas, Campinas.; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; JOAQUIM A. NOBREGA, Grupo GAIA, UFSCar.
Título:  Pattern recognition applied applied to mineral characterization of Brazilian coffees and sugar-cane spirits.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Spectrochimica Acta Part B, v. 60, p. 717-724, 2005.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.sab.2005.02.013
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aluminium, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Pb, S, Se, Si, Sn, Sr, and Zn were determined in coffee and sugar-cane spirit (cachaça) samples by axial viewing inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). Pattern recognition techniques such as principal component analysis and cluster analysis were applied to data sets in order to characterize samples with relation to their geographical origin and production mode (industrial or homemade and organically or conventionally produced). Attempts to correlate metal ion content with the geographical origin of coffee and the production mode (organic or conventional) of cachaça were not successful. Some differentiation was suggested for the geographical origin of cachaça of three regions (Northeast, Central, and South), and for coffee samples, related to the production mode. Clear separations were only obtained for differentiation between industrial and homemade cachaças, and between instant soluble and roasted coffees.
Palavras-Chave:  Coffee; Pattern recognition; Sugar cane spirit.
Thesaurus NAL:  chemometrics.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE15805 - 1UPCAP - DDPROCI-2005.00099FER2005.00099
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