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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
19/07/2011 |
Data da última atualização: |
08/10/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BAPTISTA-FILHO, M.; RITER, H. G.; SILVA, M. G. da; LUNA, F. J.; WERNECK, C. G.; RECH, I.; POLIDORO, J. C.; MONTE, M. B. M.; SOUZA-BARROS, F.; MIKLOS, A.; VARGAS, H. |
Afiliação: |
MILTON BAPTISTA-FILHO, UENF; HEITOR GONÇALVES RITER, UENF; MARCELO GOMES DA SILVA, UENF; FERNANDO J. LUNA, UENF; CARLOS GUARINO WERNECK, Bolsista Embrapa Solos; IONÁ RECH, Estagiária Embrapa Solos; JOSE CARLOS POLIDORO, CNPS; MARISA BEZERRA MELLO MONTE, Centro de Tecnologia Mineral; FERNANDO SOUZA-BARROS, UFRJ; ANDRAS MIKLOS, Fraunhofer Institut für Bauphysik; HELION VARGAS, UENF. |
Título: |
Ammonia traces detection based on photoacoustic spectroscopy for evaluating ammonia volatization from natural zeolites at typical crop field temperature. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Sensors and Actuators B: chemical, v. 158, n. 1, p. 241-245, Nov. 2011. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.snb.2011.06.012 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A Brazilian sedimentary zeolite-containing microporous material was characterized by determining its physical and chemical properties (surface area, pore volume, dinitrogen and ammonia desorption rates, oxide composition, and acid site characterization), and compared with two commercial natural zeolites. The characterization of these materials was performed using N2 adsorption, X-ray fluorescence spectroscopy and temperature programmed desorption (TPD) techniques. Using photoacoustic spectroscopy, the performance of these microporous materials in the adsorption and delayed desorption of nitrogen-containing fertilizers was studied by monitoring the ammonia emission rate after their treatment with ammonium sulfate. Ammonia desorption curves were recorded under 30 °C and 60 °C, aiming to reproduce typical Brazilian cropfield temperature conditions. |
Palavras-Chave: |
Natural zeolite. |
Thesaurus Nal: |
Ammonia; Ammonium sulfate; Fertilizers; Ion exchange; Photoacoustic spectroscopy. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 01883naa a2200325 a 4500 001 1896307 005 2021-10-08 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.snb.2011.06.012$2DOI 100 1 $aBAPTISTA-FILHO, M. 245 $aAmmonia traces detection based on photoacoustic spectroscopy for evaluating ammonia volatization from natural zeolites at typical crop field temperature.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aA Brazilian sedimentary zeolite-containing microporous material was characterized by determining its physical and chemical properties (surface area, pore volume, dinitrogen and ammonia desorption rates, oxide composition, and acid site characterization), and compared with two commercial natural zeolites. The characterization of these materials was performed using N2 adsorption, X-ray fluorescence spectroscopy and temperature programmed desorption (TPD) techniques. Using photoacoustic spectroscopy, the performance of these microporous materials in the adsorption and delayed desorption of nitrogen-containing fertilizers was studied by monitoring the ammonia emission rate after their treatment with ammonium sulfate. Ammonia desorption curves were recorded under 30 °C and 60 °C, aiming to reproduce typical Brazilian cropfield temperature conditions. 650 $aAmmonia 650 $aAmmonium sulfate 650 $aFertilizers 650 $aIon exchange 650 $aPhotoacoustic spectroscopy 653 $aNatural zeolite 700 1 $aRITER, H. G. 700 1 $aSILVA, M. G. da 700 1 $aLUNA, F. J. 700 1 $aWERNECK, C. G. 700 1 $aRECH, I. 700 1 $aPOLIDORO, J. C. 700 1 $aMONTE, M. B. M. 700 1 $aSOUZA-BARROS, F. 700 1 $aMIKLOS, A. 700 1 $aVARGAS, H. 773 $tSensors and Actuators B: chemical$gv. 158, n. 1, p. 241-245, Nov. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
29/07/2015 |
Data da última atualização: |
29/07/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MELO, E. F. DE; PINHEIRO, J. A.; VASCONCELOS, N. F.; FURTADO, A. A. L.; ROSA, M. de F.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de. |
Afiliação: |
EDLA FREIRE DE MELO, IFCE; JOSÉ AURÉLIO PINHEIRO, IFCE; NIEDJA FITTIPALDI VASCONCELOS, UFC; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT. |
Título: |
Uso do ultrassom na incorporação de gelatina de resíduo de carne mecanicamente separada (CMS) de tilápia (Oreochromis niloticus) em emulsão óleo de girassol/água. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NORTE NORDESTE DE PESQUISA E INOVAÇÃO, 8., 2013, Salvador. Pesquisa e inovação para o desenvolvimento do Brasil: anais. Salvador: IFBA, 2013. |
Páginas: |
10 p. |
ISBN: |
978-85-67562-01-8 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Emulsion; Resíduo de pescado; Ultrasound. |
Thesagro: |
Emulsão; Gelatina; Ultrassom. |
Thesaurus NAL: |
fish waste; gelatin. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 00984nam a2200277 a 4500 001 2020725 005 2015-07-29 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-85-67562-01-8 100 1 $aMELO, E. F. DE 245 $aUso do ultrassom na incorporação de gelatina de resíduo de carne mecanicamente separada (CMS) de tilápia (Oreochromis niloticus) em emulsão óleo de girassol/água.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO NORTE NORDESTE DE PESQUISA E INOVAÇÃO, 8., 2013, Salvador. Pesquisa e inovação para o desenvolvimento do Brasil: anais. Salvador: IFBA$c2013 300 $a10 p. 650 $afish waste 650 $agelatin 650 $aEmulsão 650 $aGelatina 650 $aUltrassom 653 $aEmulsion 653 $aResíduo de pescado 653 $aUltrasound 700 1 $aPINHEIRO, J. A. 700 1 $aVASCONCELOS, N. F. 700 1 $aFURTADO, A. A. L. 700 1 $aROSA, M. de F. 700 1 $aSOUZA FILHO, M. de S. M. de
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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