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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/11/2019
Data da última atualização:  20/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NUNES, M. Z.; BERNARDI, D.; BARONIO, C. A.; PASINATO, J.; BALDIN, M. M.; BOTTON, M.
Afiliação:  Marcelo Z. Nunes, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; Daniel Bernardi, Dept of Entomology, Embrapa Clima Temperado, Pelotas, RS, Brazil; Cléber A. Baronio, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; Joel Pasinato, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul, Brazil; Morgana M. Baldin, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul, Brazil; MARCOS BOTTON, CNPUV.
Título:  A laboratory bioassay method to assess the use of Toxic bait on anastrepha fraterculus (Weidemann 1830).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, n. 49, p. 124-130, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13744-019-00728-y
Idioma:  Português
Conteúdo:  The lack of standardization of bioassays for the evaluation of toxic baittoxicity on the South American fruit fly,Anastrepha fraterculus(Weidemann 1830), has led to erroneous interpretations of assay results.The objective of this study was to develop a methodology for the stan-dardization and validation of toxicological tests onA. fraterculustoxic baitusing the Success?0.02CB formulation (80 mg L−1of spinosad).Anastrepha fraterculusadults, obtained from larvae reared on an artificialdiet, showed higher susceptibility (LT50= 48.96 h) than adults from larvaereared on cattley guava (LT50= 53.83 h) and mango fruit (LT50= 53.55 h).Anastrepha fraterculusadults at the age of five (LT50= 65.30 h), 15 (LT50=59.01 h), and 30 (LT50= 55.53 h) days presented similar toxicity. Theconsumption of toxic bait (4.74 mg) increased at 15 days, a fact alsoobserved with insects without food deprivation. In addition, the absenceof a food source (artificial diet) with the toxic bait significantly reducedadult mortality time by 7 h (LT50= 57.42 h). In relation to exposure time,adults exposed to toxic bait for 1 h reduced consumption by 25%; however,they showed the same susceptibility as insects exposed to 2 (LT50=55.72h), 4 (LT50=57.64h),and8h(LT50= 57.76 h). However, with 24 h of fooddeprivation, they had a higher susceptibility (LT50= 46.48 h). Five-day-oldA. fraterculusadults fed an artificial diet before being deprived of food for12 or 24 h, then exposed to toxic bait for 4 h in the absence... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Frui fly; South American fruit fly.
Thesaurus Nal:  Methodology; Spinosad.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205079/1/Nunes-et-al-2019-A-Laboratory-Bioassay-Method-to-Assess-the-Use-of-Toxic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18346 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBALDIN, M. M. Efeito de iscas tóxicas a base de espinosinas sobre Ceratitis capitata e Diachasmimorpha longicaudata em laboratório. 2017. Dissertação (Mestrado em Fitossanidade) - Universidade Federal de Pelotas, Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Orientador: Marcos Botton.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGALZER, E. C. W.; PASINATO, J.; BARONIO, C. A.; BALDIN, M. M.; BOTTON, M. Efeito da azadiractina associada a óleo mineral sobre Spodoptera eridania. In.:ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2015. Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2015. p. 20.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBALDIN, M. M.; SCHUTZE, I.; BARONIO, C. A.; BERNARDI, D.; BOTTON, M. Efeito de iscas tóxicas sobre o parasitoide Diachasmimorpha longicaudata (Hymenoptera: Braconidae) em laboratório. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 70. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99)
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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4.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, M. Z.; BERNARDI, D.; BARONIO, C. A.; PASINATO, J.; BALDIN, M. M.; BOTTON, M. A laboratory bioassay method to assess the use of Toxic bait on anastrepha fraterculus (Weidemann 1830). Neotropical Entomology, n. 49, p. 124-130, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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5.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, M. Z.; FRIGUETTO, J. M.; PASINATO, J.; SCHUTZE, I.; BALDIN, M. M.; BOTTON, M. Integração entre a captura massal e iscas tóxicas para supressão populacional de Anastrepha fraterculus em pomar orgânico de macieira. In.:ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2015. Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2015. p. 19
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSCHUTZE, I. X.; BARONIO, C. A.; BALDIN, M. M.; LOEK, A. E.; BOTTON, M. Toxicity and residual effects of toxic baits with spinosyns on the South American fruit fly. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 2, p. 144-151, fev. 2018 Título em português: Toxicidade e efeitos residuais de iscas tóxicas à base de espinosinas sobre a mosca-das-frutas sul-americana.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSCHUTZE, I.; BALDIN, M. M.; BARONIO, C. A.; BERNARDI, D.; BOTTON, M. Suscetibilidade de Anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae) a iscas tóxicas formuladas com espinosinas. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 43. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99)
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBARONIO, C. A.; NUNES, M. Z.; SCHUTZE, I.; BALDIN, M. M.; PASINATO, J.; ARIOLI, C J.; BOTTON, M. Efeito de formulações de iscas tóxicas sobre Anastrepha fraterculus e Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae). In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 29. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99)
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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