Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoARMADA, J. L.; SCHERER, P. O.; SANTOS, M. A. J. dos; ALMEIDA, J. C. C. de; PINHEIRO, N. L. Avaliacao anatomo-patologica em duas cabras mochas pseudohermafroditas 60, XX (intersexos 1 e 2). Revista Brasileira de Medicina Veterinaria, Rio de Janeiro, v. 21, n. 3, p. 121-125, 1999.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  19/01/2024
Tipo da produção científica:  Orientação de Tese de Pós-Graduação
Autoria:  ESPERANÇA, V. J. DA R.
Afiliação:  VICTOR JONAS DA ROCHA ESPERANÇA, UNIRIO.
Título:  Uso potencial da Castanha-do-Brasil para elaboração de bebidas à base de castanhas: desenvolvimento e percepções para além de sua composição.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Tese (Doutorado em Alimentos e Nutrição) - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Orientador: Otniel Freitas Silva.
Conteúdo:  The Brazil nut (Bertholletia excelsa) among the native nuts is the one with the highest source of selenium, and its use in the development of fortified beverages based on fruits and vegetables can be an important and positive strategy from a nutritional point of view for the elderly public. However, lack of knowledge about the benefits, fear of new foods, the so-called neophobia, and concern about contamination factors and allergies associated with nuts, especially Brazil nuts, can impede the consumption of these plant-based products. In this sense, this Thesis aimed to develop a beverage enriched with Brazil nut selenium for the population over 60 years old and to study the potential and perception of these individuals about this beverage. The first chapter of this Thesis presents the introduction and state of the art on the elderly population in Brazil, the consumption of nuts, and the development of food products for this public. In the second chapter, a bibliographic review was carried out on vegetable beverages produced from tree nuts regarding sanitary, technological, microbiological, sensorial, and consumption aspects. The bibliographic search covered articles published between 2000 and 2022. In total, 54 selected articles for this review were categorized according to their thematic area, such as Food Technology (n = 37); Nutrition and Health (n = 19); Microbiological aspects (n = 10); and Sensory and consumption studies (n = 12). It was observed that the most cited n... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aging; Neofobia; Neophobia.
Thesagro:  Aflatoxina; Bebida; Envelhecimento; Selênio.
Thesaurus NAL:  Aflatoxins; Beverages; Elderly; Selenium.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15656 - 1UPCTS - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional