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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Soja.
Data corrente:  28/10/2003
Data da última atualização:  23/04/2018
Autoria:  KLINGELFUSS, L. H.; YORINORI, J. T.; ARIAS, C. A. A.; DESTRO, D.
Afiliação:  LUIZA HELENA KLINGELFUSS, UEL; JOSÉ TADASHI YORINORI, CNPSo; CARLOS ALBERTO ARRABAL ARIAS, CNPSO; DEONÍSIO DESTRO, UEL.
Título:  Reaction of soybean cultivars to sudden death syndrome and disease scoring methods for screening resistance.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 2, n. 2, p. 257-264, jun. 2002.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soybean sudden death syndrome (SDS), caused by Fusarium solani f. sp. glycines, is found in more than 2.0 million hectares of soybean fields in Brazil. Identified for the first time during the 1981/82 crop season, in São Gotardo, Minas Gerais; it had already spread to 99 counties in Central and South Brazil by the 1999/2000 crop season, causing an estimated yield loss of US$ 53 million. Since no efficient control measure is yet available , it has been carried out through resistant cultivars. One of the difficulties in selecting resistant cultivars lies on the lack of a reliable source of resistance and of a screening method to distinguish the reactions among cultivars. The objective of this study was to define a criterium for differentiating soybean cultivars reaction to SDS and to find sources of resistance to the disease, based on leaf symptoms. The study included eight soybean cultivars in four replication and were carried out in a greenhouse in two experiments. Plants were inoculated by the colonized toothpick method and assessed 21 days after inoculation , using five different assessment criteria. Results showed that during the determination of the AP % (affected plants percentile ), which revealed the different reactions to SDS among soybean cultivars, the levels of chlorosis were not significantly different from those which took into consideration the incidence of leaf chlorosis or necrosis, regardless of the severity of leaf symptoms. The %AP and the scoring method u... Mostrar Tudo
Thesagro:  Fusarium Solani; Glycine Max; Morte Súbita; Resistência; Seleção; Soja.
Thesaurus Nal:  genetic resistance.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175867/1/c8128f42-4fa2-0680.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF21719 - 1ADDAP - --631.05C2004.00085
CNPSO22319 - 1UPCAP - PP
CNPSO22319 - 2UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/11/2013
Data da última atualização:  12/12/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BARBOSA, J. N. do N.; ALVES, R. M.; ALMEIDA, O. F.; FERNANDES, J. R. Q.
Afiliação:  Jéssica Natália do Nascimento Barbosa, ESTAGIÁRIA CPATU; RAFAEL MOYSES ALVES, CPATU; Odimar Ferreira de Almeida, BOLSISTA PIBIC; JOSE RAIMUNDO QUADROS FERNANDES, CPATU.
Título:  Análise fenológica da espécie cumaruzeiro (Dipteryx odorata) no município de Colares, estado do Pará.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 17.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 2013, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 1 CD-ROM. PIBIC 2013.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Realizou-se, no período de agosto/2007 a dezembro/2012, o levantamento de dados da floração e frutificação do cumaruzeiro (Dipteryx odorata) em um experimento instalado no município de Colares, Estado do Pará. O trabalho teve por objetivo observar como esta espécie se comporta diante de variações no clima. O estudo contou com a utilização de 40 matrizes (tratamentos), divididas em 5 blocos, tendo sido estabelecido um paralelo entre os eventos fenológicos e a precipitação pluviométrica. Os resultados mostraram que a floração inicia em novembro e vai até o mês de abril. A frutificação é mais intensa nos meses de maio a agosto, existindo uma clara correlação negativa entre a produção de frutos e a precipitação pluviométrica.
Thesagro:  Cumaru; Floração; Frutificação.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/91925/1/Resumo23.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU48552 - 1UPCAA - CDCD 00460CD 00460
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