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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  19/07/2016
Data da última atualização:  19/07/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TORRES, L. R. O.; SHINAGAWA, F. B.; ARAÚJO, E. S.; OROPEZA, M. V. C.; MACEDO, L. F. L.; ALMEIDA-MURADIAN, L. B.; LIMA, H. C. de; MANCINI-FILHO, J.
Afiliação:  USP; USP; USP; USP; USP; USP; HERBERT CAVALCANTE DE LIMA, CPAC; USP.
Título:  Physicochemical and antioxidant properties of the pequi (Caryocar brasiliense Camb.) almond oil obtained by handmade and cold-pressed processes.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  International Food Research Journal, v. 23, n. 4, p. 1541-1551, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The aim of this study is to characterize physical and chemically and determine the antioxidant capacity of pequi almond oils (PAO) extracted by handmade and by cold-pressing. Both oils showed good quality by acid, peroxide and thiobarbituric acid values. The fatty acid (FA) profile showed a significant presence of monounsaturated FA, mainly oleic acid (53.48 to 55.41%); saturated FA, such as palmitic acid (33.30 to 35.89 %); and polyunsaturated FA (PUFA), such as linoleic acid (5.85 to 7.23%). The total phenolic (TP) and carotenoid content ranged in concentration from 87.56 to 392.00 mg GAE/100 g and 36.03 to 262.40 mg/100 g, respectively. The tocopherol and phytosterol results indicated the predominant presence of α-tocopherol (52 to 67%) and stigmasterol (63 to 68 %). The antioxidant capacity of PAO as measured using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH?) method oscillated from 58.48 mg/mL to 76.46 mg/mL (IC50), from 10.61 to 40.46 µmol TE/g by the 2,2′-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS?+) method, and from 113.93 to 280.85 µmol TE/100 g and 164.49 to 277.86 µmol TE/100 g, by the lipophilic and hydrophilic oxygen radical absorbance capacity (ORAC) methods, respectively. The oils presented a good oxidative and thermal stability by Rancimat method (IP of 7.33 a 15.91 h) and curves thermogravimetric and differential scanning calorimetry (To 337-363 °C and 159-184 °C, respectively). The results confirmed the presence of compounds ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Óleo de amêndoa; Prensado a frio; Processo artesanal.
Thesagro:  Antioxidante; Pequi; Propriedade Físico-Química.
Thesaurus Nal:  Almond oil.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145575/1/Torres-et-al-2016.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC35477 - 1UMTAP - PPS2160S2160
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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  18/10/2023
Data da última atualização:  18/10/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  GIMENES, M. A.; SALOMAO, A. N.; DANTAS, A. F.; PADUA, J. G.; SILVA, D. A. da.
Afiliação:  MARCOS APARECIDO GIMENES, Cenargen; ANTONIETA NASSIF SALOMAO, Cenargen; ALISSON FERREIRA DANTAS; JULIANO GOMES PADUA, Cenargen; DULCE ALVES DA SILVA, Cenargen.
Título:  Dormência.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SALOMAO, A. N.; SANTOS, I. R. I.; GIMENES, M. A.; SANTANA, D. G. de; CAVALCANTI, T. B. (ed.). Sementes : o produtor pergunta, a Embrapa Responde. Brasília, DF : Embrapa, 2023. (Coleção 500 perguntas 500 respostas).
Páginas:  p. 73-105
Idioma:  Português
Thesagro:  Dormência; Semente.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157321/1/500-PERGUNTAS-Sementes-ed-01-2022-2-Ana-Flavia-do-Nascimento-Dias-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN39238 - 1UPCPL - DD
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