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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
03/08/2010 |
Data da última atualização: |
11/01/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LENIS-MANZANO, S. J.; ARAUJO, A. C. G. de; VALLE, C. B. do; SANTANA, E. de F.; CARNEIRO, V. T. de C. |
Afiliação: |
Universidade de Brasília; ANA CLAUDIA GUERRA DE ARAUJO, CENARGEN; CACILDA BORGES DO VALLE, CNPGC; ELIANA DE FATIMA SANTANA, CENARGEN; VERA TAVARES DE CAMPOS CARNEIRO, CENARGEN. |
Título: |
Histologia da embriogênese somática induzida em embriões de sementes maduras de Urochloa brizantha apomítica. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.45, n.5, p.435-441, maio. 2010 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO - O objetivo deste trabalho foi descrever o processo de embriogênese somática em Urochloa brizantha cv. Marandu (Syn. Brachiaria brizantha cv. Marandu) e fornecer subsídios para o aprimoramento dos métodos de cultura de tecidos e transformação genética. Calos embriogênicos foram obtidos por indução em embriões isolados de sementes maduras, e cultivados in vitro, em meio de cultura que continha ácido 2,4-diclorofenoxiacético, 6-benzilaminopurina e caseína hidrolisada. Plântulas foram regeneradas a partir dos calos embriogênicos, na presença de ácido naftalenoacético e cinetina. Esse processo foi descrito morfologicamente por observações em microscopia de luz de secções seriadas semifinas de tecidos fixados, ao longo do processo de regeneração, em FAA [formaldeído (40%): ácido acético glacial: etanol (50%), a 5:5:90 v/v/v]. Os embriões das sementes de U. brizantha cv. Marandu não têm epiblasto e são classificados como do tipo panicoide. Nas condições estabelecidas de cultura in vitro, calos embriogênicos e embriões somáticos de U. brizantha cv. Marandu, desenvolvem-se a partir de células meristemáticas do escutelo.
ABSTRACT - The objective of this work was to describe the process of somatic embryogenesis in Urochloa brizantha cv. Marandu (Syn. Brachiaria brizantha cv. Marandu) and to provide support for the improvement of tissue culture and genetic transformation methods. Embryogenic calli were obtained by induction in embryos isolated from mature seeds, and cultivated in vitro in culture medium containing 2,4-dichlorophenoxyacetic
acid, 6-benzylaminopurine and hydrolyzed casein. Plantlets were regenerated from the embryogenic calli in the presence of naphthaleneacetic acid and kinetin. This process was described by morphological observations of serial semithin sections of tissues fixed along the regeneration process in FAA (40% formaldehyde: acetic acid:50% ethanol, at 5:5:90 v/v/v), using light microscopy. Seed embryos of U. brizantha cv. Marandu do not have epiblast and are classified as Panicum-type. Under in vitro culture conditions, embryogenic calli and somatic embryos of U. brizantha cv. Marandu develop from meristematic cells of the scutellum MenosRESUMO - O objetivo deste trabalho foi descrever o processo de embriogênese somática em Urochloa brizantha cv. Marandu (Syn. Brachiaria brizantha cv. Marandu) e fornecer subsídios para o aprimoramento dos métodos de cultura de tecidos e transformação genética. Calos embriogênicos foram obtidos por indução em embriões isolados de sementes maduras, e cultivados in vitro, em meio de cultura que continha ácido 2,4-diclorofenoxiacético, 6-benzilaminopurina e caseína hidrolisada. Plântulas foram regeneradas a partir dos calos embriogênicos, na presença de ácido naftalenoacético e cinetina. Esse processo foi descrito morfologicamente por observações em microscopia de luz de secções seriadas semifinas de tecidos fixados, ao longo do processo de regeneração, em FAA [formaldeído (40%): ácido acético glacial: etanol (50%), a 5:5:90 v/v/v]. Os embriões das sementes de U. brizantha cv. Marandu não têm epiblasto e são classificados como do tipo panicoide. Nas condições estabelecidas de cultura in vitro, calos embriogênicos e embriões somáticos de U. brizantha cv. Marandu, desenvolvem-se a partir de células meristemáticas do escutelo.
ABSTRACT - The objective of this work was to describe the process of somatic embryogenesis in Urochloa brizantha cv. Marandu (Syn. Brachiaria brizantha cv. Marandu) and to provide support for the improvement of tissue culture and genetic transformation methods. Embryogenic calli were obtained by induction in embryos isolated from mature seeds, and cultivated... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cultura de tecidos; Forage breeding; Melhoramento de forrageiras; Transformação genética. |
Thesagro: |
Brachiaria; Brachiaria Brizantha; Embriogénese; Melhoramento Genético Vegetal; Pastagem; Regeneração. |
Thesaurus Nal: |
Genetic transformation; Tissue culture; Urochloa brizantha. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE-2010/48085/1/45n05a01.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
04/01/2021 |
Data da última atualização: |
04/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COCCO, A.; SILVA, V. C. P. da; BENELLI, G.; BOTTON, M.; LUCCHI, A. |
Afiliação: |
ARTURO COCCO, Department of Agricultural Sciences, University of Sassari, viale Italia 39, 07100 Sassari, Italy; VITOR CEZAR PACHECO DA SILVA, Agronomy Faculty, Department of Plant Protection, University of the Republic, Montevideo, Uruguay; GIOVANNI BENELLI, Department of Agriculture, Food and Environment, University of Pisa, via del Borghetto 80, 56124 Pisa, Italy; MARCOS BOTTON, CNPUV; ANDREA LUCCHI, Department of Agriculture, Food and Environment, University of Pisa, via del Borghetto 80, 56124 Pisa, Italy. |
Título: |
Sustainable management of the vine mealybug in organic vineyards. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Pest Science, Dec. 2020. |
DOI: |
10.1007/s10340-020-01305-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The vine mealybug (VMB), Planococcus ficus, is a major grapevine pest worldwide, whose chemical control is often unsatisfactory due to its cryptic behavior, insecticide resistance and high fecundity rate. Recently, increasing restrictions have been applied to insecticides used for managing VMB. This review discusses sustainable VMB management strategies in organic viticulture. Pheromone-mediated mating disruption has been proved to be effective in both organic wine and table-grape vineyards. Biocontrol projects carried out through the release of parasitoids and/or predators have often provided inconclusive results, ranging from effective reduction of mealybug infestation to a marginal impact of parasitoids on VMB density. The latter outcome is likely due to constraints affecting the parasitoid activity, such as the disrupting activity of mealybug-tending ants and broad-spectrum insecticides, or untimely release of parasitoids. Ant suppression should be associated with the release of beneficial organisms, as mealybug-tending ants can severely affect the parasitoid activity. Cultural and physical control and the employment of entomopathogens and natural products mitigate the buildup of VMB populations, but they are not widely applied. VMB control in organic viticulture requires the integration of different strategies, as application of single control tools as a stand-alone treatment may not be effective, especially for high pest infestation. Future research to determine the density action threshold below which sustainable methods are effective and calibrate efforts in relation with pest infestation is needed. A multi-disciplinary approach is required to define the most appropriate sustainable control protocols in different environmental conditions and promote a further spread of organic viticulture. MenosThe vine mealybug (VMB), Planococcus ficus, is a major grapevine pest worldwide, whose chemical control is often unsatisfactory due to its cryptic behavior, insecticide resistance and high fecundity rate. Recently, increasing restrictions have been applied to insecticides used for managing VMB. This review discusses sustainable VMB management strategies in organic viticulture. Pheromone-mediated mating disruption has been proved to be effective in both organic wine and table-grape vineyards. Biocontrol projects carried out through the release of parasitoids and/or predators have often provided inconclusive results, ranging from effective reduction of mealybug infestation to a marginal impact of parasitoids on VMB density. The latter outcome is likely due to constraints affecting the parasitoid activity, such as the disrupting activity of mealybug-tending ants and broad-spectrum insecticides, or untimely release of parasitoids. Ant suppression should be associated with the release of beneficial organisms, as mealybug-tending ants can severely affect the parasitoid activity. Cultural and physical control and the employment of entomopathogens and natural products mitigate the buildup of VMB populations, but they are not widely applied. VMB control in organic viticulture requires the integration of different strategies, as application of single control tools as a stand-alone treatment may not be effective, especially for high pest infestation. Future research to determine the de... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Grapevine. |
Thesaurus NAL: |
Biological control; Cultural control; Mating disruption; Physical control; Planococcus ficus. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219839/1/Cocco2020-Article-SustainableManagementOfTheVine.pdf
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Marc: |
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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