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Registros recuperados : 280 | |
201. | | TURETTA, A. P. D.; ANJOS, L. H. C. dos; PINHEIRO, E. F. M.; SOUZA, R. C. de; PALMIERI, F.; PEREIRA, M. G. Efeito de sistemas de manejo nas propriedades quimicas de um latossolo vermelho sob cultivo de oleraceas em Paty do Alferes, RJ. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 28., 2001, Londrina. Ciencia do solo: fator de produtividade competitiva com sustentabilidade: [resumos]... Londrina: Sociedade Brasileira de Ciencia do Solo; Embrapa Soja; IAPAR; UEL; UEM, 2001. p.251 Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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202. | | MENEZES, C. E. G.; PEREIRA, M. G.; CORREIA, M. E. F.; ANJOS, L. H. C. dos; PAULA, R. R.; SOUZA, M. E. de. Aporte e decomposição da serapilheira e produção de biomassa radicular em florestas com diferentes estágios sucessionais em Pinheiral, RJ. Ciência Florestal, v. 20, n. 3, p. 439-452, 2010 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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204. | | PEREIRA, M. G.; PINHEIRO JUNIOR, C. R.; ANJOS, L. H. C. dos; FONTANA, A.; LOSS, A.; PINHEIRO, H. S. K.; PEREIRA, A. J. Aplicações da pedologia na fertilidade do solo com ênfase em solos da região do cerrado: além da camada arável. In: SEVERIANO, E. da C.; MORAES, M. F. de; PAULA, A. M. de (Ed.). Tópicos em Ciência do Solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2019. p. 694-728. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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205. | | ANJOS, L. H. C. dos; JACOMINE, P. K. T.; OLIVEIRA, V. A. de; BARDALES, N. G.; ARAÚJO, E. A.; FRANCELINO, M. R.; CALDERANO, S. B. Caracterização morfológica, química, física e classificação dos solos estudados na IX reunião brasileira de classificação e correlação de solo. In: ANJOS, L. H. C. dos, SILVA, L. M. da, WADT, P. G. S., LUMBRERAS, J. F., PEREIRA, M. G. Guia de Campo da IX Reunião brasileira de classificação e correlação de solo. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 147-194. il. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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206. | | SANTOS, L. L. dos; BERNINI, T. A. de; PEREIRA, M. G.; MORAES, A. G. de L.; ANJOS, L. H. C. dos; WADT, P. G. S. Caracterização dos atributos físicos de três topossequência da Amazônia Ocidental. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 5 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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207. | | MORAES, A. G. de L.; BERNINI, T. A.; PEREIRA, M. G.; SANTOS, L. L. dos; ANJOS, L. H. C. dos; WADT, P. G. S. Caracterização dos atributos químicos de três topossequência da Amazônia Ocidental. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 5 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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208. | | SILVA, L. M. da; PEREIRA, M. G.; BERNINI, T. A.; ANJOS, L. H. C. dos; WADT, P. G. S.; TAVARES, O. C. H.; GARCIA, A. C. Caracterização espectroscópica da matéria orgânica em topossequências na Formação Solimões, Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2021. 26 p. (Embrapa Acre. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 65). Selo ODS 13. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia. |
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209. | | BERNINI, T. A.; PEREIRA, M. G. P.; MORAES, A. G. de L.; SANTOS, L. L. dos; ANJOS, L. H. C. dos; WADT, P. G. S. Caracterização e classificação dos solos de três topossequências da Amazônia Ocidental. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 6 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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210. | | BERNINI, T. A.; PEREIRA, M. G.; ANJOS, L. H. C.; MORALES, A. G. L.; SANTOS, L. L.; WADT, P. G. S. Caracterização das limitações edáficas dos solos de três topossequências da Amazônia Ocidental. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. Desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental : anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR: UEL, 2008. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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212. | | DELARMELINDA, E. A.; COUTO, W. H.; ANJOS, L. H. C. dos; LEMOS, C. de O.; DIAS, J. R. M.; WADT, P. G. S. Sistema alternativo de avaliação da aptidão agrícola das terras: estudo de caso em Senador Guiomard, AC. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 5 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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213. | | MIRANDA, C. S. S.; ANJOS, L. H. C. dos; PEREIRA, M. G.; SILVA, M. B. e; FONTANA, A.; DANTAS, J. S.; JESUS, A. S. de. Síntese das recomendações da XIII RCC para o aprimoramento do Sistema Brasileiro de Classificação de Solos (SiBCS). In: SILVA, M. B. e; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; OLIVEIRA, V. A. de (ed.). Guia de campo da XIII Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: RCC do Maranhão. Brasília, DF: Embrapa, 2020. E-book. cap. 23. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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215. | | SOUZA, J. M. P. F. de; VALLADARES, G. S.; PEREIRA, M. G.; PEREZ, D. V.; ANJOS, L. H. C. dos; ARAUJO, W. S. de. Uso do extrator Mehlich-3 em solos do Estado do Rio de Janeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 26., 1997. Rio de Janeiro, RJ. Resumos... Rio de Janeiro: Sociedade Brasileira de Ciencia do Solo, 1997. p.255. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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216. | | XAVIER, P. A. M.; ANJOS, L. H. C. dos; PINHEIRO, H. S. K.; CHAGAS, C. da S.; CARVALHO JUNIOR, W. de. Usage of pedometrics for data evaluation and harmonization in soil profiles from Cerrado region, Mato Grosso do Sul. In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings... Viçosa, MG: SBCS, 2019. v. 2, p. 75. WCSS 2018. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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217. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de; OLIVEIRA, J. B. de; CUNHA, T. J. F. Brazilian Soil Classification System. 5th ed. rev. and exp. Brasília, DF: Embrapa, 2018. E-book. Translated from the Portuguese by: Cornelia Elisabeth Abreu Reichart, Lúcia Helena Cunha dos Anjos, Maria da Conceição Alves, Humberto Gonçalves dos Santos, José Francisco Lumbreras. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
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218. | | SANTOS, H. G. dos; ANJOS, L. H. C. dos; LUMBRERAS, J. F.; OLIVEIRA, V. A. de; JACOMINE, P. K. T.; ALMEIDA, J. A. de; COELHO, M. R.; ARAUJO FILHO, J. C. de; POLIDORO, J. C. Brazilian Soil Classification System (SiBCS) reached 20 years: results and advances. In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings... Viçosa, MG: SBCS, 2019. v. 1, p. 56. WCSS 2018. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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219. | | CAMPOS, D. V. B. de; FREIRE, L. R.; ZONTA, E.; EIRA, P. A. da; DUQUE, F. F.; DE-POLLI, H.; SOUTO, S. M.; SANTOS, G. de A.; ANJOS, L. H. C. dos. Adubos e corretivos. In: FREIRE, L. R. (Coord.). Manual de calagem e adubação do Estado do Rio de Janeiro. Brasília, DF: Embrapa; Seropédica: Universidade Rural, 2013. cap. 5, p. 107-130. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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220. | | FREIRE, L. R.; CAMPOS, D. V. B. de; ANJOS, L. H. C. dos; ZONTA, E.; PEREIRA, M. G.; BLOISE, R. M.; MOREIRA, G. N. C.; EIRA, P. A. da. Análise química de mostras de terra. In: FREIRE, L. R. (Coord.). Manual de calagem e adubação do Estado do Rio de Janeiro. Brasília, DF: Embrapa; Seropédica: Universidade Rural, 2013. cap. 4, p. 87-105. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 280 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
18/08/2017 |
Data da última atualização: |
02/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COSTA, D. A. da; ÁLVARES, V. de S.; KUSDRA, J. F.; NOGUEIRA, R. M.; MACIEL, V. T.; MIQUELONI, D. P. |
Afiliação: |
David Aquino da Costa, Universidade Federal do Acre (Ufac); VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; Jorge Ferreira Kusdra, Universidade Federal do Acre (Ufac); Roberta Martins Nogueira, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT); VLAYRTON TOME MACIEL, CPAF-AC; Daniela Popim Miqueloni, Universidade Federal do Acre (Ufac). |
Título: |
Quality of in-shell Brazil nuts after drying using a pilot natural convection oven in the state of Acre, Brazil. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 20, e2015104, July 2017. |
ISSN: |
1981-6723 |
DOI: |
10.1590/1981-6723.10415 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Publicação online. |
Conteúdo: |
The natural drying of in-shell Brazil nuts carried out by the extractivists is not effective in reducing contamination by aflatoxin-producing fungi. Thus the use of an artificial heater could prove to be a favourable method to bring about a rapid reduction in the moisture content of the nuts and thereby prevent fungal growth. Hence the objective of this study was to evaluate the efficiency of a natural convection-type drier with respect to the physical, physicochemical and microbiological quality of nuts after drying for 6 hours at 45 °C. A random block experimental design with two treatments (nuts before and after drying) was used, using 10 replications of 3 kg. The nuts were analysed for their moisture, ash, protein, dietary fibre, total carbohydrates and lipid contents, water activity, total count of filamentous, potentially aflatoxin-producing fungi, and also the quantification of aflatoxins B1, B2, G1, G2 and the total aflatoxins. There was no effect of drying on the Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus counts or on the physicochemical composition of the nuts, except for the ash content. However the moisture content of the nuts was reduced by 39.7% and there was a decrease in the contamination by pre-existing total filamentous fungi. The dryer was effective in reducing the average time taken for drying as compared to the traditional method used by extractivists. |
Palavras-Chave: |
Acre; Aflatoxinas; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Calidad de la fruta; Cáscaras de fruta; Castanha do brasil; Convecção natural; Madera tropical; Micotoxinas; Natural convection; Nuez del Brasil; Secadores de convección; Temperatura de secado; Western Amazon. |
Thesagro: |
Aflatoxina; Aspergillus flavus; Bertholletia excelsa; Casca; Castanha do pará; Contaminação fúngica; Essência florestal; Fruto; Micotoxina; Propriedade físico-química; Qualidade; Resistência a temperatura; Secagem artificial. |
Thesaurus NAL: |
Aflatoxins; Brazil nuts; Convection dryers; Drying temperature; Fruit peels; Fruit quality; Fungi; Mycotoxins; Tropical wood. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162819/1/26353.pdf
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Marc: |
LEADER 03294naa a2200661 a 4500 001 2074178 005 2021-07-02 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1981-6723 024 7 $a10.1590/1981-6723.10415$2DOI 100 1 $aCOSTA, D. A. da 245 $aQuality of in-shell Brazil nuts after drying using a pilot natural convection oven in the state of Acre, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aPublicação online. 520 $aThe natural drying of in-shell Brazil nuts carried out by the extractivists is not effective in reducing contamination by aflatoxin-producing fungi. Thus the use of an artificial heater could prove to be a favourable method to bring about a rapid reduction in the moisture content of the nuts and thereby prevent fungal growth. Hence the objective of this study was to evaluate the efficiency of a natural convection-type drier with respect to the physical, physicochemical and microbiological quality of nuts after drying for 6 hours at 45 °C. A random block experimental design with two treatments (nuts before and after drying) was used, using 10 replications of 3 kg. The nuts were analysed for their moisture, ash, protein, dietary fibre, total carbohydrates and lipid contents, water activity, total count of filamentous, potentially aflatoxin-producing fungi, and also the quantification of aflatoxins B1, B2, G1, G2 and the total aflatoxins. There was no effect of drying on the Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus counts or on the physicochemical composition of the nuts, except for the ash content. However the moisture content of the nuts was reduced by 39.7% and there was a decrease in the contamination by pre-existing total filamentous fungi. The dryer was effective in reducing the average time taken for drying as compared to the traditional method used by extractivists. 650 $aAflatoxins 650 $aBrazil nuts 650 $aConvection dryers 650 $aDrying temperature 650 $aFruit peels 650 $aFruit quality 650 $aFungi 650 $aMycotoxins 650 $aTropical wood 650 $aAflatoxina 650 $aAspergillus flavus 650 $aBertholletia excelsa 650 $aCasca 650 $aCastanha do pará 650 $aContaminação fúngica 650 $aEssência florestal 650 $aFruto 650 $aMicotoxina 650 $aPropriedade físico-química 650 $aQualidade 650 $aResistência a temperatura 650 $aSecagem artificial 653 $aAcre 653 $aAflatoxinas 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aCalidad de la fruta 653 $aCáscaras de fruta 653 $aCastanha do brasil 653 $aConvecção natural 653 $aMadera tropical 653 $aMicotoxinas 653 $aNatural convection 653 $aNuez del Brasil 653 $aSecadores de convección 653 $aTemperatura de secado 653 $aWestern Amazon 700 1 $aÁLVARES, V. de S. 700 1 $aKUSDRA, J. F. 700 1 $aNOGUEIRA, R. M. 700 1 $aMACIEL, V. T. 700 1 $aMIQUELONI, D. P. 773 $tBrazilian Journal of Food Technology, Campinas$gv. 20, e2015104, July 2017.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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