|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
23/10/2009 |
Data da última atualização: |
01/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SA, I. B.; ANGELOTTI, F. |
Afiliação: |
IEDO BEZERRA SA, CPATSA; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA. |
Título: |
Degradação ambiental e desertificação no Semi-Árido brasileiro. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: ANGELOTTI, F.; SÁ, I. B.; MENEZES, E. A.; PELLEGRINO, G. Q. (Ed.). Mudanças climáticas e desertificação no Semi-Árido brasileiro. Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2009. |
Páginas: |
cap. 4, p. 53-76. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A conceituação da desertificação. Fatores de degradação. Principais características dos núcleos de desertificação. Ações sobre o tema da desertificação. A inserção do Ministério do Meio Ambiente diante da problemática da desertificação do Nordeste semi-árido. |
Palavras-Chave: |
Código florestal; Manejo florestal; Nordeste; Semi-Árido. |
Thesagro: |
Clima; Degradação Ambiental; Desertificação; Vegetação. |
Thesaurus Nal: |
Forest management. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142623/1/ID-41691.pdf
|
Marc: |
LEADER 01131naa a2200253 a 4500 001 1574679 005 2017-06-01 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSA, I. B. 245 $aDegradação ambiental e desertificação no Semi-Árido brasileiro. 260 $c2009 300 $acap. 4, p. 53-76. 520 $aA conceituação da desertificação. Fatores de degradação. Principais características dos núcleos de desertificação. Ações sobre o tema da desertificação. A inserção do Ministério do Meio Ambiente diante da problemática da desertificação do Nordeste semi-árido. 650 $aForest management 650 $aClima 650 $aDegradação Ambiental 650 $aDesertificação 650 $aVegetação 653 $aCódigo florestal 653 $aManejo florestal 653 $aNordeste 653 $aSemi-Árido 700 1 $aANGELOTTI, F. 773 $tIn: ANGELOTTI, F.; SÁ, I. B.; MENEZES, E. A.; PELLEGRINO, G. Q. (Ed.). Mudanças climáticas e desertificação no Semi-Árido brasileiro. Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2009.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
17/12/2021 |
Data da última atualização: |
27/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALMEIDA, J. D. de; MOTTA, I. O.; VIDAL, L. A.; NASCIMENTO, E. F. M. B.; BILIO, J.; PUPE, J. M.; VEIGA, A. D.; CARVALHO, C. H. S. de; LOPES, R. B.; ROCHA, T. L.; SILVA, L. P. da; PUJOL-LUZ, J. R.; FREIRE, E. V. S. A. |
Afiliação: |
JULIANA DANTAS DE ALMEIDA, Cenargen; ISABELA O. MOTTA; LEONARDO A. VIDAL; ELIZA F. M. B. NASCIMENTO; JOÃO BILIO; JÚLIA M. PUPE; ADRIANO DELLY VEIGA, CPAC; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, CNPCa; ROGERIO BIAGGIONI LOPES, Cenargen; THALES LIMA ROCHA, Cenargen; LUCIANO PAULINO DA SILVA, Cenargen; JOSÉ R. PUJOL-LUZ, UNB; ERIKA VALERIA SALIBA ALBUQUERQUE FR, Cenargen. |
Título: |
A comprehensive review of the coffee leaf miner leucoptera coffeella (lepidoptera: lyonetiidae): a major pest for the coffee crop in Brazil and others neotropical countries. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Insects, v. 12, n. 12, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/insects12121130 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The coffee leaf miner (CLM) Leucoptera coffeella moth is a major threat to coffee production. Insect damage is related to the feeding behavior of the larvae on the leaf. During the immature life stages, the insect feeds in the mesophyll triggering necrosis and causing loss of photosynthetic capacity, defoliation and significant yield loss to coffee crops. Chemical control is used to support the coffee production chain, though market requirements move toward conscious consumption claiming for more sustainable methods. In this overview, we discuss aspects about the CLM concerning biology, history, geographical distribution, economic impacts, and the most relevant control strategies in progress. Insights to develop an integrated approach for a safer and eco-friendly control of the CLM are discussed here, including bio-extracts, nanotechnology, pheromones, and tolerant cultivars. |
Palavras-Chave: |
Biopesticide; CLM; Cultivar; Life cycle; Resistance. |
Thesaurus NAL: |
Biological control; Biopesticides; Chemical control; Varietal resistance; Varieties. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230564/1/A-Comprehensive-Review-of-the-Coffee-Leaf.pdf
|
Marc: |
LEADER 02067naa a2200397 a 4500 001 2139369 005 2022-01-27 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/insects12121130$2DOI 100 1 $aALMEIDA, J. D. de 245 $aA comprehensive review of the coffee leaf miner leucoptera coffeella (lepidoptera$blyonetiidae): a major pest for the coffee crop in Brazil and others neotropical countries.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe coffee leaf miner (CLM) Leucoptera coffeella moth is a major threat to coffee production. Insect damage is related to the feeding behavior of the larvae on the leaf. During the immature life stages, the insect feeds in the mesophyll triggering necrosis and causing loss of photosynthetic capacity, defoliation and significant yield loss to coffee crops. Chemical control is used to support the coffee production chain, though market requirements move toward conscious consumption claiming for more sustainable methods. In this overview, we discuss aspects about the CLM concerning biology, history, geographical distribution, economic impacts, and the most relevant control strategies in progress. Insights to develop an integrated approach for a safer and eco-friendly control of the CLM are discussed here, including bio-extracts, nanotechnology, pheromones, and tolerant cultivars. 650 $aBiological control 650 $aBiopesticides 650 $aChemical control 650 $aVarietal resistance 650 $aVarieties 653 $aBiopesticide 653 $aCLM 653 $aCultivar 653 $aLife cycle 653 $aResistance 700 1 $aMOTTA, I. O. 700 1 $aVIDAL, L. A. 700 1 $aNASCIMENTO, E. F. M. B. 700 1 $aBILIO, J. 700 1 $aPUPE, J. M. 700 1 $aVEIGA, A. D. 700 1 $aCARVALHO, C. H. S. de 700 1 $aLOPES, R. B. 700 1 $aROCHA, T. L. 700 1 $aSILVA, L. P. da 700 1 $aPUJOL-LUZ, J. R. 700 1 $aFREIRE, E. V. S. A. 773 $tInsects$gv. 12, n. 12, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|