|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/12/2003 |
Data da última atualização: |
13/11/2019 |
Autoria: |
ANDRADE, E. L. P. de. |
Título: |
Relatório de descrição do processo de certificação de qualidade de produto de software da Embrapa, versão 1.0. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Departamento de Tecnologia da Informação, 2003. |
Páginas: |
112 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Relatório elaborado pelo Grupo Corporativo de Desenvolvimento de Sistemas de Informação da Embrapa - Gecodes - em assessoria prestada ao Departamento de Tecnologia de Informação - DTI. Coordenadora: Edmeia L. P. de Andrade. Relatora: Ana Mirtes Maciel Fouro. Membros: Adriana Delfino dos Santos; Claudia Dantas Procópio; Marcos Lordelo Chaim; Rosana guedes Cordeiro Ramos, Sérgio Lopes Jr. Revisão de texto: Corina Barra Soares. |
Conteúdo: |
Apresentação; Introdução; Utilização do processo de certificação de qualidade de produtos de software da Embrapa; Processo de certificação de qualidade de produto de software da Embrapa; Referências; Anexo I. Modelo de qualidade de produto de software da Embrapa. Anexo II. Diretrizes do processo de certificação de qualidade de produtos de software da Embrapa; Anexo III. Templates do processo de certificação de qualidade de produtos de software da Embrapa; Glossário. |
Palavras-Chave: |
Certificação de qualidade; Software; Software da Embrapa. |
Thesagro: |
Tecnologia da Informação. |
Thesaurus Nal: |
Information technology. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01538nam a2200193 a 4500 001 1133283 005 2019-11-13 008 2003 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aANDRADE, E. L. P. de 245 $aRelatório de descrição do processo de certificação de qualidade de produto de software da Embrapa, versão 1.0. 260 $aBrasília, DF: Departamento de Tecnologia da Informação$c2003 300 $a112 p. 500 $aRelatório elaborado pelo Grupo Corporativo de Desenvolvimento de Sistemas de Informação da Embrapa - Gecodes - em assessoria prestada ao Departamento de Tecnologia de Informação - DTI. Coordenadora: Edmeia L. P. de Andrade. Relatora: Ana Mirtes Maciel Fouro. Membros: Adriana Delfino dos Santos; Claudia Dantas Procópio; Marcos Lordelo Chaim; Rosana guedes Cordeiro Ramos, Sérgio Lopes Jr. Revisão de texto: Corina Barra Soares. 520 $aApresentação; Introdução; Utilização do processo de certificação de qualidade de produtos de software da Embrapa; Processo de certificação de qualidade de produto de software da Embrapa; Referências; Anexo I. Modelo de qualidade de produto de software da Embrapa. Anexo II. Diretrizes do processo de certificação de qualidade de produtos de software da Embrapa; Anexo III. Templates do processo de certificação de qualidade de produtos de software da Embrapa; Glossário. 650 $aInformation technology 650 $aTecnologia da Informação 653 $aCertificação de qualidade 653 $aSoftware 653 $aSoftware da Embrapa
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
12/08/2019 |
Data da última atualização: |
24/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
DOMINGUETEA, L. C. B.; LIMA, P. V. M.; NUNES, I. V.; SANDE, D.; LANA, U. G. de P.; MARRIEL, I. E.; TAKAHASHI, J. A. |
Afiliação: |
Laura C. B. Dominguetea, Universidade Federal de Minas Gerais; Paulo V. M. Lima, Universidade Federal de Minas Gerais; Isabela V. Nunes, Universidade Federal de Minas Gerais; Denise Sande, Centro Universitário de Belo Horizonte; UBIRACI GOMES DE PAULA LANA, CNPMS; IVANILDO EVODIO MARRIEL, CNPMS; Jacqueline A. Takahashi, Universidade Federal de Minas Gerais. |
Título: |
Epigenetic-induced production of promising food supplements ingredients with antioxidant and anti-acetylcholinesterase activities |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Chemical Engineering Transactions, v. 74, p. 331-336, 2019. |
DOI: |
10.3303/CET1975056 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fungal metabolites with antioxidant and acetylcholinesterase inhibitory activities can be developed as food supplements helpful for treatment of neurodegenerative diseases, like Alzheimer's disease. Fungal biosynthesis depends on the expression of several enzymes that can change chromatin?s conformation, provoking activation or silencing of gene transcription. In this sense, the use of epigenetic modulators, able to alter chromatin?s conformation, has been a modern technique used to induce the expression of silenced genes in fungi. In the present study the metabolic profile and the antioxidant and anti-acetylcholinesterase activities of the extracts of Penicillium flavigenum (PF) and P. tanzanicum (PT) grown in the presence of epigenetic modulators were analyzed. The fungi were grown in liquid media, with or without (control) the epigenetic modulators azacytidine (AZA), hydralazine (HYDRA), procainamide (PRO), suberoyl hydroxamic acid (SAHA) and sodium butyrate (BUT) (500 uM). The modulators changed the expression of exogenous metabolites produced by the fungi with overexpression of some compounds in comparison to the controls, according to the HPLC chromatographic profiles. The treatment PF-SAHA presented the higher content of total phenolic compounds (27.86 mg GAE/g) (together with PF-HYDRA and PF-BUT) and the higher total antioxidant content (25.70 mg AAE/g). Besides, PF-SAHA and PF-PRO extracts presented higher antiacetylcholinesterase activity compared to others extracts. AZA was one of the most effective treatments for increasing expression of metabolites with antioxidant activity by P. tanzanicum in at least half of the assays. Treatments PT-AZA, PT-HYDRA and PT-BUT showed statistically similar anti-acetylcholinesterase activity, which were superior to the activity of the fungal control (15%). In overall, fermentative conditions using PFSAHA and PF-PRO showed to be the most favorable to produce new bioactive metabolites to be used as food supplements for palliative treatment or prevention of Alzheimer?s disease, while complete cure is not possible so far. MenosFungal metabolites with antioxidant and acetylcholinesterase inhibitory activities can be developed as food supplements helpful for treatment of neurodegenerative diseases, like Alzheimer's disease. Fungal biosynthesis depends on the expression of several enzymes that can change chromatin?s conformation, provoking activation or silencing of gene transcription. In this sense, the use of epigenetic modulators, able to alter chromatin?s conformation, has been a modern technique used to induce the expression of silenced genes in fungi. In the present study the metabolic profile and the antioxidant and anti-acetylcholinesterase activities of the extracts of Penicillium flavigenum (PF) and P. tanzanicum (PT) grown in the presence of epigenetic modulators were analyzed. The fungi were grown in liquid media, with or without (control) the epigenetic modulators azacytidine (AZA), hydralazine (HYDRA), procainamide (PRO), suberoyl hydroxamic acid (SAHA) and sodium butyrate (BUT) (500 uM). The modulators changed the expression of exogenous metabolites produced by the fungi with overexpression of some compounds in comparison to the controls, according to the HPLC chromatographic profiles. The treatment PF-SAHA presented the higher content of total phenolic compounds (27.86 mg GAE/g) (together with PF-HYDRA and PF-BUT) and the higher total antioxidant content (25.70 mg AAE/g). Besides, PF-SAHA and PF-PRO extracts presented higher antiacetylcholinesterase activity compared to others extract... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Doença neurodegenerativa. |
Thesagro: |
Enzima; Fungo. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/200582/1/Epigenetic-induced.pdf
|
Marc: |
LEADER 02852naa a2200241 a 4500 001 2111259 005 2020-01-24 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3303/CET1975056$2DOI 100 1 $aDOMINGUETEA, L. C. B. 245 $aEpigenetic-induced production of promising food supplements ingredients with antioxidant and anti-acetylcholinesterase activities$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aFungal metabolites with antioxidant and acetylcholinesterase inhibitory activities can be developed as food supplements helpful for treatment of neurodegenerative diseases, like Alzheimer's disease. Fungal biosynthesis depends on the expression of several enzymes that can change chromatin?s conformation, provoking activation or silencing of gene transcription. In this sense, the use of epigenetic modulators, able to alter chromatin?s conformation, has been a modern technique used to induce the expression of silenced genes in fungi. In the present study the metabolic profile and the antioxidant and anti-acetylcholinesterase activities of the extracts of Penicillium flavigenum (PF) and P. tanzanicum (PT) grown in the presence of epigenetic modulators were analyzed. The fungi were grown in liquid media, with or without (control) the epigenetic modulators azacytidine (AZA), hydralazine (HYDRA), procainamide (PRO), suberoyl hydroxamic acid (SAHA) and sodium butyrate (BUT) (500 uM). The modulators changed the expression of exogenous metabolites produced by the fungi with overexpression of some compounds in comparison to the controls, according to the HPLC chromatographic profiles. The treatment PF-SAHA presented the higher content of total phenolic compounds (27.86 mg GAE/g) (together with PF-HYDRA and PF-BUT) and the higher total antioxidant content (25.70 mg AAE/g). Besides, PF-SAHA and PF-PRO extracts presented higher antiacetylcholinesterase activity compared to others extracts. AZA was one of the most effective treatments for increasing expression of metabolites with antioxidant activity by P. tanzanicum in at least half of the assays. Treatments PT-AZA, PT-HYDRA and PT-BUT showed statistically similar anti-acetylcholinesterase activity, which were superior to the activity of the fungal control (15%). In overall, fermentative conditions using PFSAHA and PF-PRO showed to be the most favorable to produce new bioactive metabolites to be used as food supplements for palliative treatment or prevention of Alzheimer?s disease, while complete cure is not possible so far. 650 $aEnzima 650 $aFungo 653 $aDoença neurodegenerativa 700 1 $aLIMA, P. V. M. 700 1 $aNUNES, I. V. 700 1 $aSANDE, D. 700 1 $aLANA, U. G. de P. 700 1 $aMARRIEL, I. E. 700 1 $aTAKAHASHI, J. A. 773 $tChemical Engineering Transactions$gv. 74, p. 331-336, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|