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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
15/04/2016 |
Data da última atualização: |
15/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALVES, N. E. G.; VASCONCELOS, C. M.; BASSINELLO, P. Z.; MEJIA, E. G. de; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
NATALIA ELIZABETH GALDINO ALVES, UFV; CHRISTIANE MILEIB VASCONCELOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE OURO PRETO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ELVIRA GONZALEZ DE MEJIA, UNIVERSITY OF ILLINOIS URBANA, Champaign; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV. |
Título: |
Digested protein isolate from fresh and stored Carioca beans reduced markers of atherosclerosis in oxidized LDL-induced THP-1 macrophages. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Functional Foods, v. 24, p. 97-111, 2016. |
ISSN: |
1756-4646 |
DOI: |
10.1016/j.jff.2016.03.027 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Oxidized LDL (ox-LDL) and its interaction with lectin type ox-LDL receptor (LOX-1) determine atherosclerosis progression. The potential of peptides from digested protein isolate (DPI) derived from fresh and stored Carioca bean (Phaseolus vulgaris L.) to prevent ox-LDL induced inflammation in humanTHP-1 macrophage-like cells was examined here. BRS Pontal (PO) and BRSMG Madreperola (MP) fresh and stored for 6 months were cooked, and protein isolates were digested by pepsin?pancreatin. Peptides from stored Carioca beans decreased prostaglandin E-2 (PGE-2) (from 17.7 to 47%) and tumour necrosis factor-α (TNF-α) (12.3 to 82%). Stored MP (0.01 mg/mL) inhibited reactive oxygen species (ROS). LOX-1 and matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) expression were reduced by peptides from all beans. Stored PO and MP digested protein isolates reduced expression of 10 cytokines related to atherosclerosis process. Peptides from Carioca beans presented anti-atherosclerotic properties comparable to simvastatin, which were related to inhibition of LOX-1, MMP-9 and ICAM-1. |
Palavras-Chave: |
Bioactive peptides; Lectin type ox-LDL receptor 1; Oxidized LDL. |
Thesagro: |
Feijão; Phaseolus vulgaris. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
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Registro |
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Registros recuperados : 7 | |
3. | | MARTINO, H. S. D.; DIAS, D. M.; GOMES, M. J. C.; ALVES, N. E. G.; MOREIRA, M. E. de C.; NUTTI, M. R. Alimentos alvo para a biofortificação apresentam elevada qualidade proteica e ação hipoglicemiante em ratos wistar. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 70-73 T213. Título equivalente: Staple food crops targeted for biofortification have high protein quality and hypoglycemic effect in wistar rats.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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4. | | GOMES, M. J. C.; LIMA, S. L. S.; ALVES, N. E. G.; ASSIS, A.; MOREIRA, M. E. C.; TOLEDO, R. C. L.; ROSA, C. O. B.; TEIXEIRA, O. R.; BASSINELLO, P. Z.; MEJÍA, E. G. de; MARTINO, H. S. D. Common bean protein hydrolysate modulates lipid metabolism and prevents endothelial dysfunction in BALB/c mice fed an atherogenic diet. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, v. 30, n. 1, p. 141-150, Jan. 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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5. | | MARTINO, H. S. D.; DIAS, D. M.; GOMES, M. J. C.; ALVES, N. E. G.; MOREIRA, M. E. de C.; DANTAS, M. I. S.; RIBEIRO, S. M. R.; NUTTI, M. R. Iron bioavailability of carotenoids and iron enhanced content crops. Nutrire, São Paulo, v. 39, p. 13, maio 2014. Suplemento. Edição dos Resumos do Bioavailability 2014, Foz do Iguaçu, maio 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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6. | | ALVES, N. E. G.; GOMES, M. J. C.; VASCONCELOS, C. M.; LIMA, A. C.; LIMA, S. L. S. DE; BRITO, E. S. de; BASSINELLO, P. Z.; MARTINO, H. S. D. Six months under uncontrolled relative humidity and room temperature changes technological characteristics and maintains the physicochemical and functional properties of carioca beans (Phaseolus vulgaris L.). Food Chemistry, v. 342, 128390, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Arroz e Feijão. |
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7. | | LIMA, S. L. S. de; GOMES, M. J. C.; SILVA, B. P. da; ALVES, N. E. G.; TOLEDO, R. C. L.; THEODORO, J. M. V.; MOREIRA, M. E. de C.; BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; MATTA, S. L. P. da; GONZALEZ DE MEJÍA, E.; MARTINO, H. S. D. Whole flour and protein hydrolysate from common beans reduce the inflammation in BALB/c mice fed with high fat high cholesterol diet. Food Research International, v. 122, p. 330-339, Aug. 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 7 | |
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