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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
13/03/2006 |
Data da última atualização: |
13/03/2006 |
Autoria: |
FLORES, A. M.; ALVES, C. R.; ASSIS, O. B. G. |
Título: |
Avaliação da interação carboximetil celulose-atrazina por técnica eletroquímica. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA-ENQA, 10., 1999, Santa Maria. 10 ENQA: química analítica e qualidade das águas: livro de resumos. Santa Maria: [s.n.], 1999. Não paginado, ref. EL-43. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O uso intenso e continuado de agrotóxicos e herbicidas com o intuito de elevar a produção agrícola tem acarretado sérios problemas ambientais, nem sempre de fácil remediação. Muitas dessas substâncias são altamente tóxicas e podem gerar contaminações indesejáveis a alimentos e principalmente a água. Entre os compostos de maior toxicidade está o herbicida Atrazina (ATZ), que é um dos mais empregados em função de sua grande eficácia no "combate" as ervas daninhas. O estudo de interações com outros compostos que neutralizem os efeitos danosos junto a Embrapa Instrumentação Agropecuária. |
Palavras-Chave: |
ATZ; Carboximetil celulose. |
Thesagro: |
Atrazina; Polarografia. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01297naa a2200193 a 4500 001 1029621 005 2006-03-13 008 1999 bl --- 0-- u #d 100 1 $aFLORES, A. M. 245 $aAvaliação da interação carboximetil celulose-atrazina por técnica eletroquímica. 260 $c1999 520 $aO uso intenso e continuado de agrotóxicos e herbicidas com o intuito de elevar a produção agrícola tem acarretado sérios problemas ambientais, nem sempre de fácil remediação. Muitas dessas substâncias são altamente tóxicas e podem gerar contaminações indesejáveis a alimentos e principalmente a água. Entre os compostos de maior toxicidade está o herbicida Atrazina (ATZ), que é um dos mais empregados em função de sua grande eficácia no "combate" as ervas daninhas. O estudo de interações com outros compostos que neutralizem os efeitos danosos junto a Embrapa Instrumentação Agropecuária. 650 $aAtrazina 650 $aPolarografia 653 $aATZ 653 $aCarboximetil celulose 700 1 $aALVES, C. R. 700 1 $aASSIS, O. B. G. 773 $tIn: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA-ENQA, 10., 1999, Santa Maria. 10 ENQA: química analítica e qualidade das águas: livro de resumos. Santa Maria: [s.n.], 1999. Não paginado, ref. EL-43.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
01/06/2017 |
Data da última atualização: |
23/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
HORNUNG, P. S.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H. |
Afiliação: |
Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Layse do Prado Cordoba, UFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Doutoranda da UEPG; Egon Schnitzler, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR. |
Título: |
Brazilian dioscoreaceas starches: thermal, structural and rheological properties compared to commercial starches. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 127, n. 3, p. 1869-1877, Mar. 2017. |
DOI: |
10.1007/s10973-016-5747-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Determination of the characteristics of native starches is crucial in order to select their best application in various industrial fields. Thus, two different types of nontraditional native starches from the Dioscoreaceas species (Dioscorea sp. and Dioscorea piperifolia Humb. var. Wild) were studied regarding their thermal, structural and rheological properties. The results were contrasted with traditional commercial starch sources (potato, cassava and corn). From the thermogravimetric results (TG/DTG), D. piperifolia starch obtained the highest thermal stability of the samples, except for potato starch. Furthermore, using differential scanning calorimetry and viscoamylograph profiles (RVA), it was found that the Dioscoreaceas starches presented a higher onset (To) temperature and susceptibility to retrogradation. They also showed lower values in relation to relative crystallinity, which was calculated from their X-ray patterns and tendency to white (L*) colour. The shapes of the Discoreaceas starch granules were determined using electron microscopy; it was found that as the potato starch the Dioscoreaceas starches showed a wide range of particle size. |
Palavras-Chave: |
Propriedade estrutural; Propriedade térmica; Rheological behaviour; Thermogravimetric profile; Unusual starch source; Yam native starch. |
Thesagro: |
Amido; Propriedade reológica. |
Thesaurus NAL: |
Starch. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02139naa a2200301 a 4500 001 2070304 005 2017-11-23 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10973-016-5747-5$2DOI 100 1 $aHORNUNG, P. S. 245 $aBrazilian dioscoreaceas starches$bthermal, structural and rheological properties compared to commercial starches.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aDetermination of the characteristics of native starches is crucial in order to select their best application in various industrial fields. Thus, two different types of nontraditional native starches from the Dioscoreaceas species (Dioscorea sp. and Dioscorea piperifolia Humb. var. Wild) were studied regarding their thermal, structural and rheological properties. The results were contrasted with traditional commercial starch sources (potato, cassava and corn). From the thermogravimetric results (TG/DTG), D. piperifolia starch obtained the highest thermal stability of the samples, except for potato starch. Furthermore, using differential scanning calorimetry and viscoamylograph profiles (RVA), it was found that the Dioscoreaceas starches presented a higher onset (To) temperature and susceptibility to retrogradation. They also showed lower values in relation to relative crystallinity, which was calculated from their X-ray patterns and tendency to white (L*) colour. The shapes of the Discoreaceas starch granules were determined using electron microscopy; it was found that as the potato starch the Dioscoreaceas starches showed a wide range of particle size. 650 $aStarch 650 $aAmido 650 $aPropriedade reológica 653 $aPropriedade estrutural 653 $aPropriedade térmica 653 $aRheological behaviour 653 $aThermogravimetric profile 653 $aUnusual starch source 653 $aYam native starch 700 1 $aCORDOBA, L. do P. 700 1 $aLAZZAROTTO, S. R. da S. 700 1 $aSCHNITZLER, E. 700 1 $aLAZZAROTTO, M. 700 1 $aRIBANI, R. H. 773 $tJournal of Thermal Analysis and Calorimetry$gv. 127, n. 3, p. 1869-1877, Mar. 2017.
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