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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  02/03/2022
Data da última atualização:  22/08/2023
Tipo da produção científica:  Orientação de Tese de Pós-Graduação
Autoria:  ALVES, C. A. N.
Afiliação:  CARLOS ARTUR NASCIMENTO ALVES.
Título:  Phenolic typicality and deterioration study of red wines from the Sub-middle São Francisco Valley.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  2021.
Páginas:  92 f.
Descrição Física:  il. color.
Idioma:  Inglês
Notas:  Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal do Ceará, Centro de Ciências Agrárias, Fortaleza. Orientado por Lucicléia Barros de Vasconcelos Torres; Coorientado por Aline Telles Biasoto Marques, Embrapa Semiárido.
Conteúdo:  This work evaluated the phenolic profile and chemical traits of red winesfrom Sub-middle São Francisco Valley (SSFV), Brazil, to propose the phenolic typicity and study deterioration mechanisms of this peculiar wine-producing frontier. Then, six varietal red wines were obtainedfrom the grape cultivars (Vitis vinifera L.) Syrah, Tannat, Petit Verdot, Merlot, Malbec, and Tempranillo, harvested in 2019 second semester in SSFV. All the wines were elaborated following the traditional winemaking, without corrections, and applying 96 hours of maceration. Syrah is the better-adapted grape variety in SSFV, followed by Tempranillo; but the other ones are non-trade-grown or few commercially explored. Tannat is a grape variety that has a high content of phenolic compounds, showing intense coloration, well-bodied, and great aging potential, which becomes one great option to use in SSFV. Therefore, this work wasdivided into three chapters. The first one aimed to compile scientific knowledge on red wines from the SSFV, regarding sensory and chemical traits, and both the edaphoclimatic conditions and scientific perspectives currently approached in the SSFV. The second chapter aimed to characterize for the first time the phenolic typicity and antioxidant potential of Tannat wine from this region, comparing it with Syrah, the better-adapted variety in SSFV. Despite the shortapplied maceration, the tropical Tannat had great phenolic contents and antioxidant activity, standing out the compounds... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Perfil fenólico; Tipicidade fenólica; Vale do São Francisco; Vinho tinto; Vinho tropical.
Thesagro:  Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Grapes; Wine grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232073/1/Phenolic-typicality-and-deterioration-study-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59808 - 1UPATS - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  28/02/2009
Data da última atualização:  06/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  RODRIGUES, I. M. da C.; LUZ, S. de M.; FERREIRA, R. da C.; FERREIRA, F. A.; SOUZA FILHO, A. P. da S.
Afiliação:  Izabella Martins da Costa Rodrigues, UFV; Sylmara de Melo Luz, UFPA; Robson da Conceição Ferreira, UFPA; Francisco Affonso Ferreira, UFV; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU.
Título:  Influência da luz na germinação de sementes de Senna alata e Pueraria phaseoloides.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 26.; CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN LATINO-AMERICANA DE MALEZAS, 18., 2008, Ouro Preto. Trabalhos... Sete Lagoas: SBCPD: Embrapa Milho e Sorgo, 2008.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Germinação vegetal; Planta daninha.
Thesagro:  Pueraria Phaseoloides; Semente.
Thesaurus NAL:  Senna alata.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102513/1/5987.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU40600 - 1UPCAA - DD
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