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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
26/03/2009 |
Data da última atualização: |
26/03/2009 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
PESSOA, M.; ALMEIDA, R. G. de; ABREU, J. G. de; FAVA, A. R. |
Afiliação: |
Marcelino Pessôa, MAPA; Roberto Giolo de Almeida, CNPGC; Joadil Gonçalves de Abreu, PGCA/UFMT; Antonio Rômulo Fava, EMPAER-MT. |
Título: |
Desempenho animal em estratégias de pasto-suplemento para novilhos na época seca. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Biotecnologia e sustentabilidade: anais. Brasília, DF: SBZ; Lavras: UFLA, 2008. |
Páginas: |
3 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Trabalho C633. |
Conteúdo: |
O trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho animal em estratégias de pasto-suplemento para novilhos na época seca. Foram avaliados cinco tratamentos com duas repetições, em piquetes de 0,9 ha. Os tratamentos consistiram em: pasto de Brachiaria brizantha cv. MG-4, capim-MG4, + sal mineral (testemunha); pasto de capim-MG4 e Stylosanthes spp. cv. Campo Grande (em 30% da área) + sal mineral; pasto de capim-MG4 e Macrotyloma axillare cv. Java + sal mineral; pasto de capim-MG4 + sal proteinado; e pasto de capim-MG4 + sal energético. Os pastos foram implantados em janeiro de 2007. Foram utilizados novilhos Nelore não-castrados, com peso vivo inicial de 177 kg, sendo distribuídos dois animais por piquete. Os suplementos foram fornecidos ad libitum, durante o período de 16/6/2007 à 2/10/2007. A massa verde seca do capim-MG4, acima de 20 cm do nível do solo, não variou entre os tratamentos, com valores de 6.042 e 2.438 kg/ha na entrada e saída dos animais, respectivamente. Observou-se que o tratamento com sal proteinado proporcionou maior ganho de peso por área do que a testemunha. Quanto ao ganho de peso médio diário, os tratamentos com sal proteinado, com sal energético e com a leguminosa Java e sal mineral, foram superiores à testemunha. Entretanto, quanto à eficiência de uso do suplemento, apenas o tratamento com a leguminosa Java e sal mineral superou a testemunha. |
Palavras-Chave: |
Bovino de corte; Braquiária; Campo Grande; Desempenho animal; Java; Macrotyloma axillare; MG4; Nelore; Suplementação. |
Thesagro: |
Brachiaria Brizantha; Ganho de Peso; Gramínea Forrageira; Leguminosa; Pastagem; Produção Animal; Sal; Seca. |
Thesaurus Nal: |
Stylosanthes. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02542naa a2200397 a 4500 001 1326733 005 2009-03-26 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPESSOA, M. 245 $aDesempenho animal em estratégias de pasto-suplemento para novilhos na época seca. 260 $c2008 300 $a3 p.$c1 CD-ROM. 500 $aTrabalho C633. 520 $aO trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho animal em estratégias de pasto-suplemento para novilhos na época seca. Foram avaliados cinco tratamentos com duas repetições, em piquetes de 0,9 ha. Os tratamentos consistiram em: pasto de Brachiaria brizantha cv. MG-4, capim-MG4, + sal mineral (testemunha); pasto de capim-MG4 e Stylosanthes spp. cv. Campo Grande (em 30% da área) + sal mineral; pasto de capim-MG4 e Macrotyloma axillare cv. Java + sal mineral; pasto de capim-MG4 + sal proteinado; e pasto de capim-MG4 + sal energético. Os pastos foram implantados em janeiro de 2007. Foram utilizados novilhos Nelore não-castrados, com peso vivo inicial de 177 kg, sendo distribuídos dois animais por piquete. Os suplementos foram fornecidos ad libitum, durante o período de 16/6/2007 à 2/10/2007. A massa verde seca do capim-MG4, acima de 20 cm do nível do solo, não variou entre os tratamentos, com valores de 6.042 e 2.438 kg/ha na entrada e saída dos animais, respectivamente. Observou-se que o tratamento com sal proteinado proporcionou maior ganho de peso por área do que a testemunha. Quanto ao ganho de peso médio diário, os tratamentos com sal proteinado, com sal energético e com a leguminosa Java e sal mineral, foram superiores à testemunha. Entretanto, quanto à eficiência de uso do suplemento, apenas o tratamento com a leguminosa Java e sal mineral superou a testemunha. 650 $aStylosanthes 650 $aBrachiaria Brizantha 650 $aGanho de Peso 650 $aGramínea Forrageira 650 $aLeguminosa 650 $aPastagem 650 $aProdução Animal 650 $aSal 650 $aSeca 653 $aBovino de corte 653 $aBraquiária 653 $aCampo Grande 653 $aDesempenho animal 653 $aJava 653 $aMacrotyloma axillare 653 $aMG4 653 $aNelore 653 $aSuplementação 700 1 $aALMEIDA, R. G. de 700 1 $aABREU, J. G. de 700 1 $aFAVA, A. R. 773 $tIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Biotecnologia e sustentabilidade: anais. Brasília, DF: SBZ; Lavras: UFLA, 2008.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
11/04/2023 |
Data da última atualização: |
26/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
JESUS, O. N. de; LIMA, L. K. S.; SANTOS, I. S. dos; SANTOS, M. A. dos; ROSA, R. C. C. |
Afiliação: |
ONILDO NUNES DE JESUS, CNPMF; LUCAS KENNEDY SILVA LIMA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE FEIRA DE SANTANA; IDALIA SOUZA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE FEIRA DE SANTANA; MATEUS ARAÚJO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; RAUL CASTRO CARRIELLO ROSA, CNPAB. |
Título: |
Bright red passion fruit: evaluation of colorimetry and physicochemical quality for the fresh fruit market. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 317, 112016, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The species Passiflora edulis Sims has varieties that produce fruits with colors that vary yellow to reddish purple and dark purple, all of which are well adapted to Brazil's varied climatic conditions. In the foreign market, demand is greatest for the variety Passiflora edulis f. edulis Sims, or pure purple passion fruit (gulupa), whose adaptation is more restricted to cool and upland regions. The Embrapa Cassava and Fruits research unit (Embrapa Mandioca e Fruticultura) generated a variety of passion fruit derived from P. edulis with reddish-purple fruits, aiming at the identification of genotypes with lower acidity and greater fruit sweetness to supply the fresh fruit market. A half-sib population of 83 P edulis genotypes, segregated for light red to purple and yellow color, was evaluated. For previous selection, the fruits were tested based on sweetness, and 67 genotypes were identified, while the other genotypes constituted the population of origin. Fruit weight, pulp and peel weight, juice yield, soluble solids content (SS), titratable acidity (TA) and SS/TA ratio were evaluated, in addition to colorimetric evaluation CIE-LAB (L*a*b*) . For physical traits, there was no significant difference between the pre-selected and original populations. For the chemical characteristics of the pulp, variation was observed only in titratable acidity (TA), which was 38% lower in the pre-selected population, resulting in a 43% increase in the SS/TA ratio. High correlations were not observed between the colorimetric parameters (L*, a* and b*) of the peel and pulp as well as TA and SS/TA. The heritability (h2) of the evaluated traits was high (66.40% to 86.25%), and 26 genotypes were chosen (ratio from 7.0 to 15.29) with 33.12% lower acidity and 39.84% higher ratio in the next selection cycle. These selected individuals are favorable to development of a passion fruit cultivar with sweeter flavor to supply the domestic and foreign fresh fruit markets. MenosThe species Passiflora edulis Sims has varieties that produce fruits with colors that vary yellow to reddish purple and dark purple, all of which are well adapted to Brazil's varied climatic conditions. In the foreign market, demand is greatest for the variety Passiflora edulis f. edulis Sims, or pure purple passion fruit (gulupa), whose adaptation is more restricted to cool and upland regions. The Embrapa Cassava and Fruits research unit (Embrapa Mandioca e Fruticultura) generated a variety of passion fruit derived from P. edulis with reddish-purple fruits, aiming at the identification of genotypes with lower acidity and greater fruit sweetness to supply the fresh fruit market. A half-sib population of 83 P edulis genotypes, segregated for light red to purple and yellow color, was evaluated. For previous selection, the fruits were tested based on sweetness, and 67 genotypes were identified, while the other genotypes constituted the population of origin. Fruit weight, pulp and peel weight, juice yield, soluble solids content (SS), titratable acidity (TA) and SS/TA ratio were evaluated, in addition to colorimetric evaluation CIE-LAB (L*a*b*) . For physical traits, there was no significant difference between the pre-selected and original populations. For the chemical characteristics of the pulp, variation was observed only in titratable acidity (TA), which was 38% lower in the pre-selected population, resulting in a 43% increase in the SS/TA ratio. High correlations were not o... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Purple passion fruit; Sweetness export. |
Thesaurus NAL: |
Passiflora edulis f. edulis. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02618naa a2200205 a 4500 001 2154620 005 2023-06-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aJESUS, O. N. de 245 $aBright red passion fruit$bevaluation of colorimetry and physicochemical quality for the fresh fruit market.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe species Passiflora edulis Sims has varieties that produce fruits with colors that vary yellow to reddish purple and dark purple, all of which are well adapted to Brazil's varied climatic conditions. In the foreign market, demand is greatest for the variety Passiflora edulis f. edulis Sims, or pure purple passion fruit (gulupa), whose adaptation is more restricted to cool and upland regions. The Embrapa Cassava and Fruits research unit (Embrapa Mandioca e Fruticultura) generated a variety of passion fruit derived from P. edulis with reddish-purple fruits, aiming at the identification of genotypes with lower acidity and greater fruit sweetness to supply the fresh fruit market. A half-sib population of 83 P edulis genotypes, segregated for light red to purple and yellow color, was evaluated. For previous selection, the fruits were tested based on sweetness, and 67 genotypes were identified, while the other genotypes constituted the population of origin. Fruit weight, pulp and peel weight, juice yield, soluble solids content (SS), titratable acidity (TA) and SS/TA ratio were evaluated, in addition to colorimetric evaluation CIE-LAB (L*a*b*) . For physical traits, there was no significant difference between the pre-selected and original populations. For the chemical characteristics of the pulp, variation was observed only in titratable acidity (TA), which was 38% lower in the pre-selected population, resulting in a 43% increase in the SS/TA ratio. High correlations were not observed between the colorimetric parameters (L*, a* and b*) of the peel and pulp as well as TA and SS/TA. The heritability (h2) of the evaluated traits was high (66.40% to 86.25%), and 26 genotypes were chosen (ratio from 7.0 to 15.29) with 33.12% lower acidity and 39.84% higher ratio in the next selection cycle. These selected individuals are favorable to development of a passion fruit cultivar with sweeter flavor to supply the domestic and foreign fresh fruit markets. 650 $aPassiflora edulis f. edulis 653 $aPurple passion fruit 653 $aSweetness export 700 1 $aLIMA, L. K. S. 700 1 $aSANTOS, I. S. dos 700 1 $aSANTOS, M. A. dos 700 1 $aROSA, R. C. C. 773 $tScientia Horticulturae$gv. 317, 112016, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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