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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  13/01/2010
Data da última atualização:  13/01/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  ALMEIDA, M. M. de; SILVA, F. L. H. da; OLIVEIRA, L. de S. C.; MOTA, J. C.; FREIRE, R. M. M.; AMORIM, B. C.
Afiliação:  MÉRCIA MELO DE ALMEIDA; FLÁVIO LUIZ HONORATO DA SILVA; LÍBIA DE SOUSA CONRADO OLIVEIRA; JOSÉ CARLOS MOTA; ROSA MARIA MENDES FREIRE, CNPA; BEATRIZ CAVALCANTI AMORIM.
Título:  Produção e caracterização do fermentado acético do fruto do mandacaru.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 17., 2009, Natal. Anais... Natal: Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2009.
Páginas:  3 p.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Acidez fixa; Ácido acético; Bactérias acéticas; Cereus jamacaru.
Thesagro:  Fermentação Acética.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA23983 - 1UPCSP - PPSP 668809-099
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  03/08/2022
Data da última atualização:  03/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SOUSA, M. A. P. DE; ESTEVES, S. N.; SILVA, A. G. M. E; BRANDÃO, F. Z.; DAHER, L. C. C.; PEZZOPANE, J. R. M.; VOLANTE, C. A.; BARRETO, A. DO N.; GARCIA, A. R.
Afiliação:  MARCO ANTONIO PAULA DE SOUSA, UFPA - Castanhal-PA; SERGIO NOVITA ESTEVES, CPPSE; ANDRÉ GUIMARÃES MACIEL E SILVA, UFPA - Castanhal-PA; FELIPE ZANDONADI BRANDÃO, UFF; LUCIARA CELI CHAVES DAHER, Federal Rural University of the Amazon; JOSE RICARDO MACEDO PEZZOPANE, CPPSE; CAIO AUGUSTO VOLANTE, FAPESP; ANDRÉA DO NASCIMENTO BARRETO, UFPA - Castanhal-PA; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE.
Título:  Major differences between single or twin hair lambs in the immediate postpartum period: metabolic and thermodynamic patterns detected by infrared thermography.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Biology, v. 107, jul 2022, 103258.
Páginas:  12 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2022.103258
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective was to evaluate the differences between hair lambs, born from single or twin births, regarding the latency periods for standing up and suckling, the vitality, glycemic, cortisol, and triiodothyronine concentrations, as well as the phenotypic characteristics related to the maintenance of homeothermy in the immediate postpartum. Single (n = 10) or twin (n = 12) Morada Nova lambs were evaluated after birth, during the first successful suckling (M0 = Timepoint 0), and at regular intervals of 20 min (M20, M40, M60). Lambs from single births had higher birth weight (3.09 vs 2.58 kg; P ≤ 0.05) and higher serum triiodothyronine concentration (267 vs 209 ng/dL; P ≤ 0.05) compared to twin lambs. There was a positive correlation between weight and blood glucose (0.57; P ≤ 0.05) for both single and twin lambs. The type of birth did not affect vitality, which was negatively associated with cortisol concentration (−0.53; P ≤ 0.05). Twin lambs had higher internal and ocular temperatures (39.29 vs 38.67 °C and 38.84 vs 38.13 °C; P ≤ 0.05, respectively). Body surface temperatures increased over time in both groups (P ≤ 0.05). An increase in the temperature of the hips region (ysingle = 27.88 + 0.019*time; R2 = 0.96; P = 0.019 and ytwin = 28.74 + 0.019*time; R2 = 0.94; P = 0.029) was observed for both single and twin lambs, which coincides with the region of brown adipose tissue deposition. The lowest absolute thermal variabilities betwe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Hair sheep; Newborn lamb; Precision livestock farming.
Thesagro:  Ovis Aries.
Thesaurus NAL:  Surface temperature; Thermoregulation.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE25694 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00058SOU2022.00113
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