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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
13/10/2017 |
Data da última atualização: |
19/03/2019 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
FERREIRA, A. B. R.; TANURE, J. P. M.; ALMEIDA, J. G. de; DIEHL, L. de O.; SANTOS, M. G. dos; VILELA, M. de M.; ANDREU, M. P.; OLIVEIRA, R. H. M. de. |
Afiliação: |
ANNA BEATRIZ ROBOTTON FERREIRA, CNPGC; JANAINA PAULA MARQUES TANURE, CNPGC; JOSE GOMES DE ALMEIDA, CNPGC; LIANGE DE OLIVEIRA DIEHL, CNPT; MARIA GORETTI DOS SANTOS, CNPGC; MARIANE DE MENDONCA VILELA, CNPGC; MAXWELL PARRELA ANDREU, CNPGC; RENATO HENRIQUE MARCAL DE OLIVEIRA, CNPGC. |
Título: |
Manual de boas práticas e segurança em laboratórios da Embrapa Gado de Corte. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Campo Grande, MT: Embrapa Gado de Corte, 2017. |
Páginas: |
64 p. |
Série: |
(Embrapa Gado de Corte. Documentos, 234). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste manual é apresentar as normas de conduta, segurança e boas práticas laboratoriais com vistas à preservação da saúde e segurança do trabalhador, a segurança ambiental e a garantia da qualidade dos resultados da pesquisa. Tem como público alvo os empregados da Embrapa Gado de Corte, seus colaboradores (estagiários e bolsistas de graduação e pós-graduação) que fazem uso, regular ou intermitente, dos laboratórios da Unidade. Além desses, outros empregados e terceirizados que eventualmente acessam os laboratórios (ex. para manutenção, reparo e limpeza), também devem se enquadrar às normas descritas neste manual. |
Palavras-Chave: |
Boa prática; Equipamentos de proteção coletiva; Equipamentos de proteção individual; Norma de conduta; Segurança ambiental. |
Thesagro: |
Controle de qualidade; Laboratório; Prevenção de acidente; Produto químico. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165014/1/Manual-de-boas-praticas-e-seguranca-em-laboratorios.pdf
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Marc: |
LEADER 01669nam a2200325 a 4500 001 2077299 005 2019-03-19 008 2017 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aFERREIRA, A. B. R. 245 $aManual de boas práticas e segurança em laboratórios da Embrapa Gado de Corte.$h[electronic resource] 260 $aCampo Grande, MT: Embrapa Gado de Corte$c2017 300 $a64 p. 490 $a(Embrapa Gado de Corte. Documentos, 234). 520 $aO objetivo deste manual é apresentar as normas de conduta, segurança e boas práticas laboratoriais com vistas à preservação da saúde e segurança do trabalhador, a segurança ambiental e a garantia da qualidade dos resultados da pesquisa. Tem como público alvo os empregados da Embrapa Gado de Corte, seus colaboradores (estagiários e bolsistas de graduação e pós-graduação) que fazem uso, regular ou intermitente, dos laboratórios da Unidade. Além desses, outros empregados e terceirizados que eventualmente acessam os laboratórios (ex. para manutenção, reparo e limpeza), também devem se enquadrar às normas descritas neste manual. 650 $aControle de qualidade 650 $aLaboratório 650 $aPrevenção de acidente 650 $aProduto químico 653 $aBoa prática 653 $aEquipamentos de proteção coletiva 653 $aEquipamentos de proteção individual 653 $aNorma de conduta 653 $aSegurança ambiental 700 1 $aTANURE, J. P. M. 700 1 $aALMEIDA, J. G. de 700 1 $aDIEHL, L. de O. 700 1 $aSANTOS, M. G. dos 700 1 $aVILELA, M. de M. 700 1 $aANDREU, M. P. 700 1 $aOLIVEIRA, R. H. M. de
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Registro |
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Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
04/01/2024 |
Data da última atualização: |
04/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CARVALHO, K. de; PETKOWICZ, C. L. O.; NAGASHIMA, G. T.; BESPALHOK FILHO, J. C.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.; DOMINGUES, D. S. |
Afiliação: |
KENIA DE CARVALHO, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; CARMEN L. O. PETKOWICZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GETULIO T. NAGASHIMA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; JOÃO C. BESPALHOK FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LUIZ G. E. VIEIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; DOUGLAS S. DOMINGUES, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ. |
Título: |
Homeologous genes involved in mannitol synthesis reveal unequal contributions in response to abiotic stress in Coffea arábica. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Molecular Genetics and Genomics, v. 289, n. 5, p. 951-963, 2014. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1007/s00438-014-0864-y |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Polyploid plants can exhibit transcriptional modulation in homeologous genes in response to abiotic stresses. Coffea arabica, an allotetraploid, accounts for 75 % of the world's coffee production. Extreme temperatures, salinity and drought limit crop productivity, which includes coffee plants. Mannitol is known to be involved in abiotic stress tolerance in higher plants. This study aimed to investigate the transcriptional responses of genes involved in mannitol biosynthesis and catabolism in C. arabica leaves under water deficit, salt stress and high temperature. Mannitol concentration was significantly increased in leaves of plants under drought and salinity, but reduced by heat stress. Fructose content followed the level of mannitol only in heat-stressed plants, suggesting the partitioning of the former into other metabolites during drought and salt stress conditions. Transcripts of the key enzymes involved in mannitol biosynthesis, CaM6PR, CaPMI and CaMTD, were modulated in distinct ways depending on the abiotic stress. Our data suggest that changes in mannitol accumulation during drought and salt stress in leaves of C. arabica are due, at least in part, to the increased expression of the key genes involved in mannitol biosynthesis. In addition, the homeologs of the Coffea canephora subgenome did not present the same pattern of overall transcriptional response, indicating differential regulation of these genes by the same stimulus. In this way, this study adds new information on the differential expression of C. arabica homeologous genes under adverse environmental conditions showing that abiotic stresses can influence the homeologous gene regulation pattern, in this case, mainly on those involved in mannitol pathway. MenosPolyploid plants can exhibit transcriptional modulation in homeologous genes in response to abiotic stresses. Coffea arabica, an allotetraploid, accounts for 75 % of the world's coffee production. Extreme temperatures, salinity and drought limit crop productivity, which includes coffee plants. Mannitol is known to be involved in abiotic stress tolerance in higher plants. This study aimed to investigate the transcriptional responses of genes involved in mannitol biosynthesis and catabolism in C. arabica leaves under water deficit, salt stress and high temperature. Mannitol concentration was significantly increased in leaves of plants under drought and salinity, but reduced by heat stress. Fructose content followed the level of mannitol only in heat-stressed plants, suggesting the partitioning of the former into other metabolites during drought and salt stress conditions. Transcripts of the key enzymes involved in mannitol biosynthesis, CaM6PR, CaPMI and CaMTD, were modulated in distinct ways depending on the abiotic stress. Our data suggest that changes in mannitol accumulation during drought and salt stress in leaves of C. arabica are due, at least in part, to the increased expression of the key genes involved in mannitol biosynthesis. In addition, the homeologs of the Coffea canephora subgenome did not present the same pattern of overall transcriptional response, indicating differential regulation of these genes by the same stimulus. In this way, this study adds new informa... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Coffea arabica var. arabica; Coffea canephora var. laurentii; Mannitol; Polyploidy; Salt stress. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02635naa a2200265 a 4500 001 2160453 005 2024-01-04 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1007/s00438-014-0864-y$2DOI 100 1 $aCARVALHO, K. de 245 $aHomeologous genes involved in mannitol synthesis reveal unequal contributions in response to abiotic stress in Coffea arábica.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aPolyploid plants can exhibit transcriptional modulation in homeologous genes in response to abiotic stresses. Coffea arabica, an allotetraploid, accounts for 75 % of the world's coffee production. Extreme temperatures, salinity and drought limit crop productivity, which includes coffee plants. Mannitol is known to be involved in abiotic stress tolerance in higher plants. This study aimed to investigate the transcriptional responses of genes involved in mannitol biosynthesis and catabolism in C. arabica leaves under water deficit, salt stress and high temperature. Mannitol concentration was significantly increased in leaves of plants under drought and salinity, but reduced by heat stress. Fructose content followed the level of mannitol only in heat-stressed plants, suggesting the partitioning of the former into other metabolites during drought and salt stress conditions. Transcripts of the key enzymes involved in mannitol biosynthesis, CaM6PR, CaPMI and CaMTD, were modulated in distinct ways depending on the abiotic stress. Our data suggest that changes in mannitol accumulation during drought and salt stress in leaves of C. arabica are due, at least in part, to the increased expression of the key genes involved in mannitol biosynthesis. In addition, the homeologs of the Coffea canephora subgenome did not present the same pattern of overall transcriptional response, indicating differential regulation of these genes by the same stimulus. In this way, this study adds new information on the differential expression of C. arabica homeologous genes under adverse environmental conditions showing that abiotic stresses can influence the homeologous gene regulation pattern, in this case, mainly on those involved in mannitol pathway. 650 $aCoffea arabica var. arabica 650 $aCoffea canephora var. laurentii 650 $aMannitol 650 $aPolyploidy 650 $aSalt stress 700 1 $aPETKOWICZ, C. L. O. 700 1 $aNAGASHIMA, G. T. 700 1 $aBESPALHOK FILHO, J. C. 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 773 $tMolecular Genetics and Genomics$gv. 289, n. 5, p. 951-963, 2014.
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