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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
20/11/2020 |
Data da última atualização: |
20/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PEDROSO, M. T. M.; MOREIRA, L. R.; ALMEIDA, G. V. B. de. |
Afiliação: |
MARIA THEREZA MACEDO PEDROSO, CNPH; LUCIANO REZENDE MOREIRA, Instituto Federal de Brasília; GABRIEL VICENTE BITENCOURT DE ALMEIDA, Companhia de Entrepostos e Armazéns Gerais de São Paulo (Ceagesp). |
Título: |
A cadeia produtiva de tomate indústria: implicações para a agenda tecnológica e pesquisa agronômica. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 58., 2020, Foz do Iguaçu. Cooperativismo, inovação e sustentabilidade para o desenvolvimento rural: anais... Foz do Iguaçu: UNIOESTE, 2020. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
58º SOBER |
Conteúdo: |
O estudo apresentado nesse trabalho dedica-se à análise da cadeia produtiva do tomate indústria no Brasil. É um dos resultados do projeto de pesquisa intitulado ?Análise das cadeias produtivas de tomate mesa e de tomate indústria no DF e Entorno ? implicações para a pesquisa agronômica e as estratégias institucionais?, que tem como objetivo oferecer informações organizadas a partir de entrevistas, as quais discorrem sobre a correlação de forças econômicas internas dessa cadeia produtiva e seus principais pontos críticos, não apenas os tecnológicos que, porventura, possam ser interpretados como desafios de pesquisa, mas também os não tecnológicos. |
Thesagro: |
Cadeia Produtiva; Segurança Alimentar; Tomate. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218042/1/2464492.pdf
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Marc: |
LEADER 01428nam a2200181 a 4500 001 2126872 005 2020-11-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPEDROSO, M. T. M. 245 $aA cadeia produtiva de tomate indústria$bimplicações para a agenda tecnológica e pesquisa agronômica.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 58., 2020, Foz do Iguaçu. Cooperativismo, inovação e sustentabilidade para o desenvolvimento rural: anais... Foz do Iguaçu: UNIOESTE$c2020 500 $a58º SOBER 520 $aO estudo apresentado nesse trabalho dedica-se à análise da cadeia produtiva do tomate indústria no Brasil. É um dos resultados do projeto de pesquisa intitulado ?Análise das cadeias produtivas de tomate mesa e de tomate indústria no DF e Entorno ? implicações para a pesquisa agronômica e as estratégias institucionais?, que tem como objetivo oferecer informações organizadas a partir de entrevistas, as quais discorrem sobre a correlação de forças econômicas internas dessa cadeia produtiva e seus principais pontos críticos, não apenas os tecnológicos que, porventura, possam ser interpretados como desafios de pesquisa, mas também os não tecnológicos. 650 $aCadeia Produtiva 650 $aSegurança Alimentar 650 $aTomate 700 1 $aMOREIRA, L. R. 700 1 $aALMEIDA, G. V. B. de
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
13/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LAZARINI, R. G.; MARCONCINI, J. M. |
Afiliação: |
JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA. |
Título: |
Sugarcane bagasse fibers at high contents in thermoplastic composites: A novel approach using agro-industrial residue via thermokinetic mixing. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Polymer Composites, v. 42, 2021. |
Páginas: |
4860 - 4871 |
DOI: |
10.1002/pc.26195 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agro-industrial residue from sugarcane cultivation in Brazil generates more than 200 million tons of bagasse per year, which is rich in plant fibers that can be potentially applied in polymer composites. New processing routes are required to process composites with fiber contents above 50% wt. The objective of this work was to incorporate sugarcane bagasse fibers to polypropylene at high contents (50%–80% wt) in the development of composites via thermokinetic mixture. Composites with 50% and 60% fibers showed a traditional composite morphology, while those with 70% and 80% resembled agglomerated composites. The water absorption varied between 5% and 34%, increasing with fiber content, while the bulk density remained relatively constant, close to 1 g/cm3 . The flexural strength and the flexural modulus reached 31 MPa and 2.4 GPa, respectively, tending to decrease with fiber content. In summary, the present work showed the viability of the proposed processing route, with only two starting materials, to produce cheap, relatively lightweight composites with mechanical properties close to and water absorption much lower than wood composites (medium-density fiberboard and medium-density particleboard) used in similar applications, such as furniture, construction, and automobile industry |
Palavras-Chave: |
Biofibers; Impact resistance; Waste. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01909naa a2200193 a 4500 001 2134288 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/pc.26195$2DOI 100 1 $aLAZARINI, R. G. 245 $aSugarcane bagasse fibers at high contents in thermoplastic composites$bA novel approach using agro-industrial residue via thermokinetic mixing.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a4860 - 4871 520 $aAgro-industrial residue from sugarcane cultivation in Brazil generates more than 200 million tons of bagasse per year, which is rich in plant fibers that can be potentially applied in polymer composites. New processing routes are required to process composites with fiber contents above 50% wt. The objective of this work was to incorporate sugarcane bagasse fibers to polypropylene at high contents (50%–80% wt) in the development of composites via thermokinetic mixture. Composites with 50% and 60% fibers showed a traditional composite morphology, while those with 70% and 80% resembled agglomerated composites. The water absorption varied between 5% and 34%, increasing with fiber content, while the bulk density remained relatively constant, close to 1 g/cm3 . The flexural strength and the flexural modulus reached 31 MPa and 2.4 GPa, respectively, tending to decrease with fiber content. In summary, the present work showed the viability of the proposed processing route, with only two starting materials, to produce cheap, relatively lightweight composites with mechanical properties close to and water absorption much lower than wood composites (medium-density fiberboard and medium-density particleboard) used in similar applications, such as furniture, construction, and automobile industry 653 $aBiofibers 653 $aImpact resistance 653 $aWaste 700 1 $aMARCONCINI, J. M. 773 $tPolymer Composites$gv. 42, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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