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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/12/2022
Data da última atualização:  08/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORA, N. H. A. P.; MACEDO, F. de A. F. de; MEXIA, A. A.; ALMEIDA, F. L. A. de; SENEGALHE, F. B. D.; POSSAMAI, A. P. S.; MACEDO, R. M. G. de; ARAUJO, G. G. L. de.
Afiliação:  NATÁLIA HOLTZ ALVES PEDROSO MORA, Universidade Estadual de Maringá; FRANCISCO DE ASSIS FONSECA DE MACEDO, Universidade Estadual de Maringá; ALEXANDRE AGOSTINHO MEXIA, Universidade do Estado do Mato Grosso; FERNANDA LOSI ALVES DE ALMEIDA, Universidade Estadual de Maringá; FRANCIANE BARBIÉRI DIAS SENEGALHE, Universidade Federal da Grande Dourados; ANA PAULA SILVA POSSAMAI, Universidade Estadual de Maringá; ROSA MARIA GOMES DE MACEDO, Universidade Estadual de Maringá; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA.
Título:  Physicochemical characteristics of meat from pantaneiro lambs slaughtered with different of subcutaneous fat thicknesses.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, v. 36, n. 4, p. 2819-2828, 2015.
DOI:  10.5433/1679-0359.2015v36n4p2819
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Twenty-four lambs of the pantaneiro genetic group were used in a completely randomized design with eight replicates, slaughtered with subcutaneous fat thicknesses (SFT) of 2.0, 3.0 and 4.0 mm, which was evaluated by ultrasound in the longissimus dorsi muscle to measure the effect of the SFT on the physicochemical properties of the meat. The animals received water ad libitum throughout the experimental period and were fed a complete, pelleted ration formulated to provide an average daily gain of 0.300 kg-1 . As the lambs reached the predetermined SFT in the fortnightly evaluation by ultrasound, they were slaughtered the day after the measurements, regardless of weight. The pH values for 0h00 (6.58) and 24h00 (5.50) and cooking loss (23.99%) did not differ between treatments. Regarding the meat color, lambs slaughtered with 2.0 mm and 3.0 mm SFT had meat with greater lightness and the meat from those with 3.0 and 4.0 mm SFT showed higher values for the intensity of red and yellow. Lambs slaughtered with 4.0 mm SFT (1.43 kgf) had more tender meat than those slaughtered with a SFT of 2.0 mm. Lambs slaughtered with 4.0 mm SFT had the greatest sarcomere length (1.47 μm). The crude protein (21.15%) and moisture (72.38%) contents in the 2.0 mm treatment were higher than those in the 4.0 mm treatment. The total lipids (4.84%) in the meat from 4.0 mm SFT animals were higher than those in the meat from 2.0 mm SFT lambs. Slaughtering lambs with 3.0 mm of fat thickness in the loin i... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carne de cordeira; Maciez; Sarcômero.
Thesagro:  Cocção; Confinamento; Cor; Cordeiro.
Thesaurus Nal:  Color; Cooking; Feedlots; Sarcomeres.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149397/1/Physicochemical-characteristics-of-meat-from-pantaneiro-lambs-slaughtered-with-different-of-subcutaneous-fat-thicknesses-2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60213 - 1UPCAP - DD
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