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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
30/12/2019 |
Data da última atualização: |
30/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALMEIDA, E. M. de; MONTAGNER, D. B.; ARAUJO, A. R. de; MACEDO, M. C. M.; FERREIRA, D. P.; DIFANTE, G. dos S.; SCARIOT, C. |
Afiliação: |
Emizael Menezes de Almeida, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS.; DENISE BAPTAGLIN MONTAGNER, CNPGC; ALEXANDRE ROMEIRO DE ARAUJO, CNPGC; MANUEL CLAUDIO MOTTA MACEDO, CNPGC; Daniel Paulo Ferreira, Universidade Federal de Mato Grosso – UFMT.; Gelson dos Santos Difante, Universidade Católica Dom Bosco - UCDB.; Claudnei Scariot, Universidade Católica Dom Bosco - UCDB. |
Título: |
Massa de raízes de forrageiras submetidas a doses de fósforo e nitrogênio em Neossolo Quartzarênico Órtigo da Região de Campo Grande - MS. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SOLOS ARENOSOS, 3., 2019, Campo Grande, MS. Anais... Editores técnicos: Wenceslau Geraldes Teixeira, Guilherme Kangussu Donagemma. Brasília, DF : Embrapa, 2019. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Roots mass for forage submitted to Phosphorus ad nitrogen doses in typic Quartzipsamments Soil on Campo Grande - MS Region. |
Conteúdo: |
O gênero Brachiaria tem fornecido importantes espécies forrageiras para as regiões tropicais. No mercado há várias espécies e cultivares do gênero, com o intuito de atenter diferentes sistemas de produção, com níveis tecnológicos distintos. No entanto, a proposição de estratégias de manejo da fertilidade do solo para garantir o fornecimento de nutrientes em quantidades e proporções equilibradas, aliada ao manejo do pastejo, promovendo melhorias no processo produtivo das pastagens, é uma necessidade premente (Costa et al., 2010). Os estudos com sistema radicular de plantas forrageiras são importantes para a compreensão das inter-relações entre os solos, plantas e outros organismos vivos (Cecato et al., 2004). As raízes constituem um sistema bastante complexo, responsável pelo suprimento de água e de nutrientes (Teruel et al., 2000). |
Thesagro: |
Brachiaria; Fertilidade do Solo; Forrageira Tropical; Sistema Radicular. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207952/1/Massa-de-raizes-de-forrageiras.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
21/07/2023 |
Data da última atualização: |
02/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LÚCIO, H. G.; GRANCIERI, M.; MARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; MENEZES, C. B. de; COSTA, N. M. B.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, B. P. da; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
HAIRA GUEDES LÚCIO, Universidade Federal de Viçosa; MARIANA GRANCIERI, Universidade Federal do Espírito Santo; OSCAR DAVID MEDINA MARTINEZ, Universidade Federal de Viçosa; RENATA CELI LOPES TOLEDO, Universidade Federal de Viçosa; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; NEUZA MARIA BRUNORO COSTA, Universidade Federal do Espírito Santo; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; BARBARA PEREIRA DA SILVA, Universidade Federal de Viçosa; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, Universidade Federal de Viçosa. |
Título: |
Dry heat whole Sorghum BRS 305 flour modulate satiety and improves antioxidant response in brain of Wistar rats fed with high-fat high-fructose diet. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 173, 113252, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113252 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum BRS 305 (Sorghum bicolor L. Moench) is a cereal with high tannins and anthocyanins content and keep better the resistant starch when submitted to dry heat treatment. Our objective was to investigate the effects of BRS 305 dry heat treatment whole sorghum flour on satiety and antioxidant response in brain and adipose tissue of Wistar rats fed with a high fat high fructose diet (HFHF). Male Wistar rats were divided in two groups: control (n = 8) and HFHF (n = 16) for eight weeks. After, animals of HFHF group were divided: HFHF (n = 8) and HFHF + BRS 305 sorghum whole flour (n = 8), for 10 weeks. Sorghum consumption reduced gene expression of leptin, resistin, and endocannabinoid receptor 1 type (CB1) in adipose and brain tissues compared to HFHF group. In brain, sorghum consumption also promotes reduction in neuropeptide Y (NPY) gene expression. BRS305 sorghum consumption improved gene expression of sirtuin-1 (SIRT1) in adipose tissue, and in the brain increased heat shock protein 72 (HSP72), erythroid-derived nuclear factor 2 (NRF2), peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARα), superoxide dismutase (SOD) and catalase activity compared to HFHF. In silico analysis showed interaction with PPARα, CB1, and leptin receptors. Advanced glycation end products (AGEs) concentrations in group HFHF + sorghum did not differ from HFHF group. Advanced glycation end products receptors (RAGEs) concentrations did not differ among experimental groups. Then, BRS 305 sorghum submitted to dry treatment was able to modulate gene expression of markers related to satiety and improve antioxidant capacity of rats fed with HFHF diet. MenosSorghum BRS 305 (Sorghum bicolor L. Moench) is a cereal with high tannins and anthocyanins content and keep better the resistant starch when submitted to dry heat treatment. Our objective was to investigate the effects of BRS 305 dry heat treatment whole sorghum flour on satiety and antioxidant response in brain and adipose tissue of Wistar rats fed with a high fat high fructose diet (HFHF). Male Wistar rats were divided in two groups: control (n = 8) and HFHF (n = 16) for eight weeks. After, animals of HFHF group were divided: HFHF (n = 8) and HFHF + BRS 305 sorghum whole flour (n = 8), for 10 weeks. Sorghum consumption reduced gene expression of leptin, resistin, and endocannabinoid receptor 1 type (CB1) in adipose and brain tissues compared to HFHF group. In brain, sorghum consumption also promotes reduction in neuropeptide Y (NPY) gene expression. BRS305 sorghum consumption improved gene expression of sirtuin-1 (SIRT1) in adipose tissue, and in the brain increased heat shock protein 72 (HSP72), erythroid-derived nuclear factor 2 (NRF2), peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARα), superoxide dismutase (SOD) and catalase activity compared to HFHF. In silico analysis showed interaction with PPARα, CB1, and leptin receptors. Advanced glycation end products (AGEs) concentrations in group HFHF + sorghum did not differ from HFHF group. Advanced glycation end products receptors (RAGEs) concentrations did not differ among experimental groups. Then, BRS 305... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
3-desoxiantocianinas; Atividade antioxidante. |
Thesagro: |
Antioxidante; Dieta; Farinha; Frutose; Gordura; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02660naa a2200325 a 4500 001 2155186 005 2023-09-02 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113252$2DOI 100 1 $aLÚCIO, H. G. 245 $aDry heat whole Sorghum BRS 305 flour modulate satiety and improves antioxidant response in brain of Wistar rats fed with high-fat high-fructose diet.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aSorghum BRS 305 (Sorghum bicolor L. Moench) is a cereal with high tannins and anthocyanins content and keep better the resistant starch when submitted to dry heat treatment. Our objective was to investigate the effects of BRS 305 dry heat treatment whole sorghum flour on satiety and antioxidant response in brain and adipose tissue of Wistar rats fed with a high fat high fructose diet (HFHF). Male Wistar rats were divided in two groups: control (n = 8) and HFHF (n = 16) for eight weeks. After, animals of HFHF group were divided: HFHF (n = 8) and HFHF + BRS 305 sorghum whole flour (n = 8), for 10 weeks. Sorghum consumption reduced gene expression of leptin, resistin, and endocannabinoid receptor 1 type (CB1) in adipose and brain tissues compared to HFHF group. In brain, sorghum consumption also promotes reduction in neuropeptide Y (NPY) gene expression. BRS305 sorghum consumption improved gene expression of sirtuin-1 (SIRT1) in adipose tissue, and in the brain increased heat shock protein 72 (HSP72), erythroid-derived nuclear factor 2 (NRF2), peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARα), superoxide dismutase (SOD) and catalase activity compared to HFHF. In silico analysis showed interaction with PPARα, CB1, and leptin receptors. Advanced glycation end products (AGEs) concentrations in group HFHF + sorghum did not differ from HFHF group. Advanced glycation end products receptors (RAGEs) concentrations did not differ among experimental groups. Then, BRS 305 sorghum submitted to dry treatment was able to modulate gene expression of markers related to satiety and improve antioxidant capacity of rats fed with HFHF diet. 650 $aAntioxidante 650 $aDieta 650 $aFarinha 650 $aFrutose 650 $aGordura 650 $aSorgo 653 $a3-desoxiantocianinas 653 $aAtividade antioxidante 700 1 $aGRANCIERI, M. 700 1 $aMARTINEZ, O. D. M. 700 1 $aTOLEDO, R. C. L. 700 1 $aMENEZES, C. B. de 700 1 $aCOSTA, N. M. B. 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aSILVA, B. P. da 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tFood Research International$gv. 173, 113252, 2023.
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