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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  21/01/2016
Data da última atualização:  19/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  XAUD, M. R.; ALMEIDA, C. M. de; XAUD, H. A. M.
Afiliação:  MARISTELA RAMALHO XAUD, CPAF-RR; HARON ABRAHIM MAGALHAES XAUD, CPAF-RR.
Título:  Modelagem dinâmica espacial das mudanças de cobertura da terra na região sul do Estado de Roraima, norte da Amazônia.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 17., 2015, João Pessoa. Anais... São José dos Campos: INPE, 2015.
Idioma:  Português
Thesagro:  Desmatamento.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/137522/1/artigo-publicado-Xaudetal.2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RR14947 - 1UPCAA - PPS2015.109S2015.109
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  13/05/2003
Data da última atualização:  09/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  ARAÚJO, G. C. L.; GONZALEZ, M. H.; FERREIRA, A. G.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A.
Afiliação:  GEÓRGIA C. L. ARAÚJO, UFSCAR; MÁRIO H. GONZALEZ, UFSCAR; ANTÔNIO G. FERREIRA, UFSCAR; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; JOAQUIM A. NÓBREGA, UFSCAR.
Título:  Effect of acid concentration on closed-vessel microwave-assisted digestion of plant materials.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Spectrochimica Acta part B, v.57, n.12, p.2121-2132, 2002.
DOI:  https://doi.org/10.1016/S0584-8547(02)00164-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The efficiency of microwave-assisted acid digestion of plants using different concentrations of nitric acid (2.0, 3.0, 5.0, 7.0 and 14 mol l-1) with hydrogen peroxide (30% v/v) was evaluated by measuring the residual carbon content (RCC) using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) with axial viewing. Certified reference materials were used for evaluating the accuracy attained when 2 mol l-1 HNO3 was employed for digestion. Under all experimental conditions RCC values were always lower than 13% w/v, and even the highest concentration did not cause any interference with element recovery. It seems that the high pressure reached for closed-vessel operation improved the oxidative action of nitric acid due to consequent temperature increase, even when this reagent was not used at high concentrations. According to acid?base titration data, residual acid in the digestates varied from 1.2 to 4.0 mol l-1, depending on the acid concentration initially added. It can be concluded that for plant materials, microwave-assisted acid digestion can be carried out under mild conditions, which implies that digestates do not need extensive dilution before introduction by pneumatic nebulization to ICP-OES. An additional advantage is the lower amount of residue generated when working with less concentrated acid solutions.
Palavras-Chave:  Acid digestion; Closed vessel; Inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES; Microwave-assisted digestion; Plant materials; Residual carbon content.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE14446 - 1UPCAP - DDPROCI-2002.00171ARA2002.00171
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