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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  04/04/2013
Data da última atualização:  14/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AZEVEDO, M. M. B.; CHAVES, F. C. M.; ALMEIDA, C. A.; BIZZO, H. R.; DUARTE, R. S.; CAMPOS-TAKAKI, G. M.; ALVIANO, C. S.; ALVIANO, D. S.
Afiliação:  Mariana M. B. Azevedo, UFRJ; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; Catia A. Almeida, IMPG-UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; Rafael S. Duarte, IMPG-UFRJ; Galba M. Campos-Takaki, Catholic University of Pernambuco; Celuta S. Alviano, IMPG-UFRJ; Daniela S. Alviano, IMPG-UFRJ.
Título:  Antioxidant and Antimicrobial Activities of 7-Hydroxy-calamenene-Rich Essential Oils from Croton cajucara Benth.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 18, n. 1, p. 1128-1137, jan. 2013.
ISSN:  1420-3049
DOI:  10.3390/molecules18011128
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Croton cajucara is a shrub native to the Amazon region locally known as ?sacaca?. Two morphotypes are known: white and red ?sacaca?. The essential oils (EO) obtained by hydrodistillation from leaves of the red morphotype were, in general, rich in 7-hydroxycalamenene (28.4%?37.5%). The effectiveness of these EO regarding the antimicrobial activity against pathogenic microorganisms was initially investigated by the drop test method, showing significant inhibition zones. Among the microorganisms tested, the essential oils rich in 7-hydroxycalamenene were more effective against methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Enterococcus faecalis, Mycobacterium tuberculosis, M. smegmatis, Mucor circinelloides and Rhizopus oryzae. The minimum inhibitory concentrations (MIC) of the oils were determined using the broth dilution assay. It was possible to observe that 7-hydroxycalamenene-rich oils presented high antimicrobial activity, with MIC of 4.76 × 10−3 μg/mL for MRSA, 4.88 μg/mL for M. tuberculosis, 39.06 μg/mL for M. smegmatis, and 0.152 μg/mL for R. oryzae and 3.63 × 10−8 μg/mL for M. circinelloides. The antioxidant activity of this EO suggests that 7-hydroxycalamenene provides more antioxidant activity according with EC50 less than 63.59 μg/mL. Considering the bioactive potential of EOs and 7-hydroxycalamenene could be of great interest for development of antimicrobials for therapeutic use in treatment of bacterial and fungal in... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Atividade antimicrobiana; Atividade antioxidante; Óleos essenciais; Sacaca.
Thesagro:  Óleo Essencial.
Thesaurus Nal:  Croton cajucara.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/80491/1/molecules-18-01128.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/88878/1/2013-060.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA25160 - 1UPCAP - PPS8963S8963
CTAA11874 - 1UPCAP - PP2013/0602013.00060
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  14/11/2017
Data da última atualização:  16/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BACH, F.; HELM, C. V.; BELLETTINI, M. B.; MACIEL, G. M.; HAMINIUK, C. W. I.
Afiliação:  Fabiane Bach, Graduanda da UFPR; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Marcelo Barba Bellettini, Graduando da UFPR; Giselle Maria Maciel, Graduanda da UTFPR; Charles Windson Isidoro Haminiuk, Graduando da UFPR.
Título:  Edible mushrooms: a potential source of essential amino acids, glucans and minerals.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science and Technology, v. 52, n. 11, p. 2382-2392, Nov. 2017.
DOI:  10.1111/ijfs.13522
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The main chemical and biochemical constituents of nine edible mushrooms were evaluated in this study. An enzymatic method was used to determine the a- and b-glucan contents, and the amino acid (AA) profiles were evaluated by RP-HPLC-DAD. The recommended dietary allowance (RDA) of the nutrients was evaluated. Finally, principal component analysis (PCA) was used to group the mushrooms according to their AA, glucans and chemical composition. All mushrooms evaluated can be considered as a potential and alternative source of dietary fibre (24.4?46.62%) and protein (16.47?36.96%) in a diet, with low contents of fat (1.40?2.08%). Phosphorus, potassium, iron, copper and zinc were the main minerals found in the mushrooms, whereas sodium concentration was negligible. All essential AA were detected in the mushrooms, with Pleurotus ostreatus (black oyster) representing the main source of essential amino acids among the samples. The contents of b-glucan ranged from 1.58 to 16.91 mg g 1 of dry matter among the mushrooms and Pleurotus eryngii presented the highest amount of this component. Pleurotus ostreatus (black oyster) and P. eryngii were also grouped together due to similarities in their phosphorous and arginine contents. Among the main results, it can highlight the high concentration of dietary fibre and essential amino acids of the edible mushrooms.
Palavras-Chave:  B-glucan.
Thesagro:  Cogumelo comestível; Nutrição humana.
Thesaurus NAL:  Essential amino acids; Low sodium foods; Mineral content; Mushrooms.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56077 - 1UPCAP - DD
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