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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  11/11/2016
Data da última atualização:  09/08/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. de M.; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; CARVALHO, C. W. P. de; SANT'ANA, H. M. P.; ALFENAS, R. de C. G.
Afiliação:  Pamella Cristine Anunciação, Universidade Federal de Viçosa; Leandro de Morais Cardoso, Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Helena Maria Pinheiro Sant'Ana, Universidade Federal de Viçosa; Rita de Cássia Gonçalves Alfenas, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Consumption of a drink containing extruded sorghum reduces glycaemic response of the subsequent meal.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  European Journal of Nutrition, v. 57, n. 1, p. 251-257, 2018.
DOI:  10.1007/s00394-016-1314-x
Idioma:  Inglês
Notas:  Publicado online em 12 out. 2016.
Conteúdo:  Purpose Glycaemic control is essential to prevent the manifestation of diabetes in predisposed individuals and the development of associated comorbidities. It is believed that sorghum may modulate the glucose response. In this study, we investigated the effect of extruded sorghum consumption, and the profile of bioactive compounds, on postprandial glycaemia of a subsequent meal in normal weight and normoglycaemic subjects. This was a randomized, single-blind, crossover designed study. After a 12h overnight fasting, ten subjects reported to the laboratory to participate in four experimental sessions, and consumed one of three sorghum test drinks: sorghum P 3-DXAs (with proanthocyanidins?P and rich in deoxyanthocyanidins?3-DXAs); 3-DXAs (without proanthocyanidins and rich in 3-DXAs); and control (low in 3-DXAs and without proanthocyanidins); or a non-sorghum drink. 30min later, the subjects consumed a glucose solution (25g glucose). Glycaemic response was monitored at times 0 (before glucose solution), 15, 30, 45, 60, 90, 120min (after glucose solution consumption). The incremental areas under the glycaemic curve (iAUC) were calculated by the trapezoidal method. Intake of P 3-DXAs drink before the glucose solution resulted in a postprandial iAUC lower than the other sorghum test drinks. Sorghum drinks minimized the postprandial glycaemia peak.Sorghum drinks consumption, especially the P 3-DXAs drink, 30 min before the glucose solution resulted in lower iAUC compared to the non... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Glicemia.
Thesagro:  Diabete; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Bioactive properties; diabetes mellitus; Food composition.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27454 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, L. R.; NASSUR, R. de C. M. R.; RESENDE, F. V.; VIEIRA, J. V. Desempenho de cultivares e populações de cenoura do programa de melhoramento da Embrapa Hortaliças em cultivo orgânico no Distrito Federal. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 47.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE CUCURBITÁCEAS, 4., 2007, Porto Seguro. Resgatando e valorizando as hortaliças subutilizadas. Porto Seguro: Associação Brasileira de Horticultura, 2007. CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, L. R.; NASSUR, R. de C. M. R.; RESENDE, F. V.; VIEIRA, J. V. Desempenho de cultivares e populações de cenoura do programa de melhoramentos da Embrapa Hortaliças em cultivo orgânico no Distrito Federal. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 25, n. 1, p. s76, ago. 2007. Suplemento. Resumo 408. Trabalho apresentado no 47. Congresso Brasileiro de Olericultura, 4. Simpósio Brasileiro sobre Cucurbitáceas, 2007. Porto Seguro.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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